Wat gebeurt er in d...
 
Meldingen
Alles wissen

[Opgelost] Wat gebeurt er in de hersenen tijdens het hallucineren?


trip-vragen
Berichten: 6
Topic starter
(@trip-vragen)
Active Member
Deelgenomen: 2 weken geleden

Wat gebeurt er met je wanneer je aan het trippen bent (bv hersenactiviteit)?

Beantwoorden
1 reactie
1 Beantwoorden
marcel
Admin
(@marcel)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Tripcoach
Berichten: 633
Geplaatst door: @trip-vragen

Wat gebeurt er met je wanneer je aan het trippen bent (bv hersenactiviteit)?

Deze vraag kan je op meerdere vlakken beantwoorden.

Er komt meer stimulatie op de serotonine receptoren en dan met name de 5HT2a receptor. Dit zorgt voor meerdere reacties waaronder het aanmaken van BDNF, een neurotrofine die zorgt voor neuronenherstel en groei. Het brein maakt dus nieuwe verbindingen terwijl een gedeelte van het brein juist minder actief wordt.

Hierbij het uitgebreidde verhaal van post: psychedelische drugs therapie:

1: BDNF

De verschillende psychedelica staan er bijna allemaal om bekend om de activiteit op de serotonine receptoren te verhogen. Dit wordt doorgaans gedaan omdat de psychedelica lijken op serotonine en dan in dezelfde receptoren passen. Bij sommige drugs zoals MDMA wordt de activiteit verhoogd doordat er meer van de lichaamseigen voorraden serotonine vrijgemaakt wordt. Als met al worden de meeste effecten bereikt door de stimulatie van de serotonine receptor 5HT2a. De mate van stimulatie van met name de 5HT2a receptor alsmede een mix van andere receptoren zorgt voor een verandering in de waarneming, gemoedstoestand en de aanmaak van nieuw verbindingen in het brein. De nieuwe verbindingen in het brein wordt dan weer toegeschreven aan de extra productie van de neurotrofine BDNF. Wanneer het lichaam meer BDNF vrijgeeft, zet het de switch om op een reeks genen die gloednieuwe hersencellen, zenuwcellen en aantal connecties laat groeien. Nog iets hoger BDNF zorgt ervoor dat je sneller leert, beter onthoudt, langzamer ouder wordt en je hersenen snel de verbindingen herschikt met de verschillende delen van het brein en het lichaam.

BDNF verhoogt ook de plasticiteit van de hersenen. Wanneer hersencellen beschadigd raken of in een stressvolle situatie terechtkomen, beschermt BDNF hen en helpt hen om sterker terug te komen. De neurale paden worden flexibeler in plaats van afgebroken, wat zou kunnen verklaren waarom hogere niveaus van BDNF worden geassocieerd met het afweren van depressie.

Meer informatie over BDNF

2: DMN activiteit

Het Default Mode Network (DMN) omvat hersengebieden in de cortex die normaal gesproken actief zijn tijdens rust en is betrokken bij herinneren van gebeurtenissen, sociale en emotionele oordeelsvorming en toekomstplanning. Het verlagen van de activiteit van het DMN zorgt er voor dat tijdsbesef verdwijnt en dat er meer in het hier en nu wordt geleefd. Dat betekent dus dat er zorgen en angsten over de toekomst verdwijnen.

Een lagere activiteit van het DMN zorgt dus voor een lager stress niveau en dus lager cortisol. Laag cortisol zorgt er voor dat het lichaam zijn zelfhelende kan benutten waardoor ziektes en ontstekingen kunnen worden bestreden. Dankzij de verlaagde ontstekingswaarden komt er meer serotonine vrij en dat geeft op zijn beurt meer BDNF vrij, terwijl het ook angst en depressie verlaagt.

Lees meer over in het nu zijn

3: Minder ego

Psychedelica in hogere doseringen zorgen er voor dat het zelfbesef op een lager pitje komt te staan omdat er een hogere mate van verbondenheid ervaren kan worden. Het ego wilt doorgaans gevoed worden met steeds meer en vaak ook ongezonde zaken. Het ego maak ons onrustig en angstig aangezien zelfbehoud het grootste doel is van het ego. Zonder ego zullen we niet overleven maar een overactief ego zorgt voor afscheiding, eenzaamheid en verslavingen.

Minder ego betekent meer verbondenheid, minder depressie, meer serotonine, meer BDNF, meer gezonde keuzes, minder stress en minder activiteit van het DMN.

4: Emoties mogen er zijn

Het gebeurt regelmatig dat tijdens een psilocybine sessie er emoties omhoog komen die al voor een lange tijd zijn geblokkeerd. Juist het loslaten van deze “oude pijn” zorgt voor het losmaken van emotionele blokkades en soms ook psychosomatische klachten. Het kan soms als een bevrijding aanvoelen om ongeremd alles te voelen wat gevoeld dient te worden. Omdat psychedelica ook een gevoel van tevredenheid kan geven kunnen dan vaak de “negatieve” emoties makkelijker worden gevoeld en verwerkt tot iets waar iemand tevreden over kan zijn.

Alle emoties zijn goed en mogen er zijn

5: Hallucinaties

MDMA geeft op normale doseringen bijna geen hallucinaties terwijl de andere bekende psychedelica dat juist doen. LSD, psilocybine en DMT (ayahuasca) staan er juist om bekend dat je gaat hallucineren. De hallucinaties in combinatie met de effecten hierboven beschreven kunnen zorgen voor nieuwe inzichten die kunnen helpen, spirituele ervaringen of een hele mooie belevenis die niet in woorden valt uit te leggen. Het is volgens ons ook een inkijkje hoe het onderbewuste werkt en men kan met de nieuwe kennis eerder gezonde keuzen maken. Wil je meer leren over de hallucinaties? Lees dan verder via de link:

Psychedelische hallucinaties uitgelegd

 

Beantwoorden