Meldingen
Alles wissen

Beetje minder depressief, boos, moe en angstig door saffraan (en 12 meer voordelen)

1 Berichten
1 Gebruikers
0 Reactions
3,772 Bekeken
Marcel van der Putten
Berichten: 1453
Admin
Topic starter
(@marcel)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat saffraan is

Saffraan is een kruid afkomstig van de saffraankrokus. Een bloem die enkel acht dagen per jaar bloeit. Het kruid komt van de stampers, waar elke bloem er maar drie van heeft. Eén gram saffraan zijn 150 saffraankrokussen voor nodig.

saffraan -Forum
Van de saffraankrokus eet men doorgaans alleen de rode stampers

Voeg saffraan toe rijst of rijst vervangende gerechten en het gerecht krijgt de specifieke smaak van saffraan. Saffraan smaakt licht honingzoet.

Medische werkzame stoffen

Saffraan bevat onder meer de carotenoïden crocetine en crocine (een groep van 6 metabolieten van crocetine), picrocrocine (precursor van safranal, metaboliet van de carotenoïde zeaxanthine) en safranal. Crocine en crocetine zijn verantwoordelijk voor de kleur, picrocrocine voor de smaak en safranal voor de geur van saffraan. Het zijn de belangrijkste medicinale inhoudsstoffen die verantwoordelijk zijn voor de gezondheidseffecten van saffraan. Daarnaast bevat saffraan meer dan 150 andere inhoudsstoffen, waaronder vitamines (zoals riboflavine en thiamine), mineralen, carotenoïden (zeaxanthine, lycopeen, α- en β-caroteen) en bioflavonoïden (quercetine, kaemferol).

Een saffraansupplement van goede kwaliteit bevat saffraanextract met gegarandeerd een hoge concentratie crocine, crocetine, picrocrocine en safranal, bijvoorbeeld saffraanextract dat is gestandaardiseerd op minimaal 3,5% van deze bioactieve bestanddelen (lepticrosalides) en minimaal 2% safranal.

Werking antidepressieve eigenschappen saffraan

Verschillende bestanddelen in saffraan (crocine, crocetine, safranal) hebben een sterke antidepressieve werking, mede door ontstekingsremming, verlaging van oxidatieve stress, regulatie van de stressrespons (hypothalamus-hypofyse-bijnieras), stimulering van de GABA-erge (gamma-aminoboterzuur) neurotransmissie en remming van heropname van monoamine neurotransmitters (dopamine, norepinefrine, serotonine) in de hersenen. Extracten van de stigma’s (saffraan) en bloemblaadjes van Crocus sativus hebben een even grote antidepressieve activiteit. In dierstudies is aangetoond dat saffraan (met name safranal) kalmerende en angstremmende effecten heeft; crocine gaat dwangstoornis (obsessief-compulsieve stoornis) tegen.

Studieresultaten onderzoeken

Bij diverse klinische studies is gebleken dat saffraan supplementie diverse milde depressies kan verlichten. Er is in meerdere studies vastgesteld dat een saffraanextract (2x15 mg/dag) net zo goed werkt tegen depressie en angst als de reguliere antidepressiva fluoxetine, citalopram en imipramine, maar geen significante bijwerkingen heeft zoals seksuele disfunctie

In andere studies had saffraan een succes percentage van 73% bij het verlagen van depressie en angst. Bij een een groep vrouwen met postnatale depressie had 40,6%. van de deelneemsters baat bij saffraan supplementie.

Saffraan werkt ook bij

  • Premenstrueel Syndroom
  • Verbetering mannelijke vruchtbaarheid
  • Seksuele disfunctie
  • Afvallen
  • Hoge bloeddruk verlagen
  • Bescherming zenuwstelsel, nieren ,hart, lever, bloedvaten en bloed tegen gifstoffen
  • Open hoek glaucoom
  • Leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie
  • Ziekte van Alzheimer
  • Diabetes en diabetes gerelateerde ziekten
  • Verlichten van astma
  • Kanker bestrijding

Nawoord

Saffraan is in lage doseringen veilig te gebruiken. Saffraanextracten zijn veilig tot een dosis van 200 mg/dag. Koopt u saffraan om mee te koken dan is 1,5 gram per dag veilig. Een hogere dosis kan interacteren met uw medicijnen.

Bij neerslachtigheid is het een goede optie om saffraan te gebruiken in de keuken of als supplement. Effecten zouden dan na de eerste week voelbaar moeten worden. Blijft u neerslachtig? Neem dan contact met ons op zodat we samen kunnen bekijken wat een mogelijk oplossing voor u is.

Saffraan kom -Forum
Een kommetje vol geneeskracht

Informatie is gebruikt van bron: www.orthokennis.nl

Beantwoorden