Wat is de ziekte va...
 
Meldingen
Alles wissen

[Sticky] Wat is de ziekte van Crohn?

1 Berichten
1 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
1,218 Bekeken
marcel
(@marcel)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 4 jaren geleden
Berichten: 659
Topic starter  

Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een inflammatoire darmaandoening. Het veroorzaakt een ontsteking van het spijsverteringskanaal, wat kan leiden tot buikpijn, ernstige diarree, vermoeidheid, gewichtsverlies en ondervoeding. Ontstekingen veroorzaakt door de ziekte van Crohn kunnen betrekking hebben op verschillende delen van het spijsverteringskanaal.

De ontsteking veroorzaakt door de ziekte van Crohn verspreidt zich vaak diep in de lagen van aangetast darmweefsel. De ziekte van Crohn kan zowel pijnlijk als slopend zijn en kan soms leiden tot levensbedreigende complicaties.

Hoewel er geen bekende remedie voor de ziekte van Crohn is, kunnen therapieën de tekenen en symptomen ervan aanzienlijk verminderen en zelfs op de lange termijn remissie veroorzaken. Met de behandeling kunnen veel mensen met de ziekte van Crohn goed functioneren.

symptomen
  

Bij sommige mensen met de ziekte van Crohn is alleen het laatste deel van de dunne darm (ileum) aangedaan. In andere gevallen is de ziekte beperkt tot de dikke darm (een deel van de dikke darm). De meest voorkomende gebieden die getroffen zijn door de ziekte van Crohn zijn het laatste deel van de dunne darm en de dikke darm.

Tekenen en symptomen van de ziekte van Crohn kunnen variëren van mild tot ernstig. Ze ontwikkelen zich meestal geleidelijk, maar soms komt het plotseling, zonder waarschuwing. U kunt ook perioden hebben waarin u geen klachten of symptomen heeft (remissie).

Wanneer de ziekte actief is, kunnen de volgende symptomen optreden:

    Diarree
    Koorts
    Vermoeidheid
    Buikpijn en krampen
    Bloed in je ontlasting
    Zweertjes in de mond
    Verminderde eetlust en gewichtsverlies
    Pijn of drainage in de buurt van of rond de anus als gevolg van een ontsteking van een tunnel in de huid (fistel)

Andere tekenen en symptomen

Mensen met ernstige ziekte van Crohn kunnen ook last hebben van:

    Ontsteking van huid, ogen en gewrichten
    Ontsteking van de lever of de galwegen
    Vertraagde groei of seksuele ontwikkeling, bij kinderen

Oorzaken

De exacte oorzaak van de ziekte van Crohn blijft onbekend. Eerder werden voeding en stress vermoed, maar nu weten artsen dat deze factoren de ziekte van Crohn kunnen verergeren maar niet veroorzaken. Een aantal factoren, zoals erfelijkheid en een slecht functionerend immuunsysteem, spelen waarschijnlijk een rol bij de ontwikkeling ervan.

Immuunsysteem

Het is mogelijk dat een virus of bacterie de ziekte van Crohn kan veroorzaken. Wanneer uw immuunsysteem het binnenvallende micro-organisme probeert af te weren, zorgt een abnormale immuunrespons ervoor dat het immuunsysteem ook de cellen in het spijsverteringskanaal aanvalt.


Erfelijkheid.

Crohn komt vaker voor bij mensen met familieleden met de ziekte, dus genen kunnen een rol spelen bij het vatbaarder maken van mensen. De meeste mensen met de ziekte van Crohn hebben echter geen familiegeschiedenis van de ziekte.

Risicofactoren

Risicofactoren voor de ziekte van Crohn kunnen zijn:

Leeftijd. De ziekte van Crohn kan op elke leeftijd voorkomen, maar u zult de aandoening waarschijnlijk ontwikkelen wanneer u jong bent. De meeste mensen die de ziekte van Crohn ontwikkelen, worden gediagnosticeerd voor het 30e levensjaar.

Etniciteit. Hoewel de ziekte van Crohn elke etnische groep kan treffen, hebben blanken en mensen van Oost-Europese joodse afkomst het grootste risico. De incidentie van de ziekte van Crohn neemt echter toe onder zwarten die in Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk wonen.

Familiegeschiedenis. Je loopt meer risico als je een naast familielid hebt, zoals een ouder, broer of zus of kind, met de ziekte. Maar liefst 1 op de 5 mensen met de ziekte van Crohn heeft een familielid met de ziekte.

Het roken van sigaretten. Het roken van sigaretten is de belangrijkste beheersbare risicofactor voor de ontwikkeling van de ziekte van Crohn. Roken leidt ook tot meer ernstige ziekten en een groter risico op een operatie. Als je rookt, is het belangrijk om te stoppen.

Niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen. Deze omvatten ibuprofen (Advil, Motrin IB, anderen), naproxennatrium (Aleve), diclofenacnatrium (Voltaren) en andere. Hoewel ze de ziekte van Crohn niet veroorzaken, kunnen ze leiden tot een ontsteking van de darm waardoor de ziekte van Crohn verslechtert.

Omgeving. Als u in een stedelijk gebied of in een geïndustrialiseerd land woont, hebt u een grotere kans om de ziekte van Crohn te ontwikkelen. Dit suggereert dat omgevingsfactoren, waaronder een dieet met veel vet of geraffineerd voedsel en luchtkwaliteit een rol kunnen spelen in de ziekte van Crohn.

Complicaties

De ziekte van Crohn kan leiden tot een of meer van de volgende complicaties:

Obstipatie. De ziekte van Crohn beïnvloedt de dikte van de darmwand. Na verloop van tijd kunnen delen van de darm litteken en vernauwen, wat de stroom van de spijsvertering inhoud kan blokkeren. U kunt een operatie nodig hebben om het zieke deel van uw darm te verwijderen.

Zweren. Chronische ontsteking kan leiden tot open zweren (zweren) overal in uw spijsverteringskanaal, waaronder uw mond en anus en in het genitale gebied (perineum).

Fistels/aambeien. Soms zweren zich volledig door de darmwand, waardoor een fistel ontstaat - een abnormale verbinding tussen verschillende lichaamsdelen. Fistels kunnen zich ontwikkelen tussen uw darm en huid, of tussen uw darm en een ander orgaan. Fistels bij of rond het anale gebied (perianaal) zijn de meest voorkomende soort.

Wanneer fistels zich in de buik ontwikkelen, kan voedsel delen van de darm overslaan die nodig zijn voor absorptie. Fistels kunnen voorkomen tussen de longen van de darmen, in de blaas of de vagina, of door de huid heen, waardoor de inhoud van de darm continu wordt afgevoerd naar uw huid.

In sommige gevallen kan een fistel geïnfecteerd raken en een abces vormen, wat levensbedreigend kan zijn als het niet wordt behandeld.


Anale kloof. Dit is een kleine scheur in het weefsel langs de anus of in de huid rond de anus waar infecties kunnen optreden. Het wordt vaak geassocieerd met pijnlijke stoelgang en kan leiden tot een perianale fistel.


Ondervoeding. Diarree, buikpijn en kramp kunnen het voor u moeilijk maken om te eten of voor uw darm om voldoende voedingsstoffen te absorberen om u gevoed te houden. Het is ook gebruikelijk om bloedarmoede te ontwikkelen als gevolg van de lage ijzer- of vitamine B-12 die door de ziekte wordt veroorzaakt.


Darmkanker. De ziekte van Crohn hebben die uw dikke darm beïnvloedt, verhoogt uw risico op darmkanker. Algemene richtlijnen voor darmkankerscreening voor mensen zonder de ziekte van Crohn vragen om de 10 jaar vanaf de leeftijd van 50 jaar om een ​​colonoscopie. Vraag uw arts of u deze test sneller en vaker moet laten doen.


Andere gezondheidsproblemen. De ziekte van Crohn kan problemen veroorzaken in andere delen van het lichaam. Onder deze problemen zijn bloedarmoede, huidaandoeningen, osteoporose, artritis en galblaas- of leverziekte.

Medicatierisico's. Bepaalde geneesmiddelen tegen de ziekte van Crohn die werken door functies van het immuunsysteem te blokkeren, zijn geassocieerd met een klein risico op het ontwikkelen van kanker, zoals lymfoom en huidkanker. Ze verhogen ook het risico op infectie.

Corticosteroïden kunnen worden geassocieerd met een risico op osteoporose, botbreuken, cataracten, glaucoom, diabetes en hoge bloeddruk, onder anderen. Werk samen met uw arts om de risico's en voordelen van medicijnen te bepalen.

Natuurlijke behandelingen tegen de ziekte van Crohn

De meeste natuurlijke behandelingen tegen de ziekte van Crohn zijn goed werkzaam omdat deze ontstekingsremmende mechanismen hebben. Zoek dus bij de ziekte van Crohn dus uit wel voeding ontstekingsremmend is en vermijd sowieso de ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen.

Lees hier meer info over de ziekte van Crohn


   
BeantwoordenCiteren
Onderwerp trefwoorden