Bij relatietherapie denken de meeste mensen aan gesprekken bij een therapeut waarbij je samen probeert tot de kern van jullie problemen te komen. Toch is praten niet altijd voldoende — zeker niet als er onderliggende blokkades, trauma's of patronen zijn die eerst individueel doorvoeld en begrepen moeten worden. Daarom kiezen we bij Triptherapie bij psychedelische relatietherapie bewust voor een tweedelige opbouw: eerst een individuele sessie met psilocybine (truffels), daarna pas een gezamenlijke sessie met MDMA of een legale MDMA-analoog..
Een gezonde relatie begint bij een gezonde verbinding met jezelf. Veel relatieproblemen vinden hun wortel in onverwerkte persoonlijke thema’s: jeugdtrauma’s, hechtingsstijlen, angst voor afwijzing, een gebrek aan zelfliefde of diepgewortelde overtuigingen zoals “ik ben niet goed genoeg” of “ik moet mij aanpassen om geliefd te worden”.
De eerste sessie is daarom bewust gericht op de individuele innerlijke wereld. Tijdens een begeleide psilocybine sessie krijg je de kans om dieper in je onderbewuste te duiken en oude emotionele ballast los te laten. Dit kan gebeuren tijdens één-op-één sesessie, of direct met zijn tweeën leiding van 1 or 2 therapeuten. In het laatste geval wordt je ondanks de duosessie toch voornamelijk uit elkaar gehouden om je vooral te richten op je iegen processen. De psilocybine — afkomstig uit legale magic truffels — opent je geest op een manier die woorden zelden kunnen.
Door in deze eerste fase de aandacht volledig op jezelf te richten, ontstaat er ruimte om:
Dit proces legt een fundament van zelfinzicht en innerlijke rust. Het maakt je minder afhankelijk van je partner voor je emotionele balans, waardoor je later ook opener en liefdevoller kunt verbinden.
Pas nadat beide partners individueel zijn ‘opgeruimd’, volgt de tweede fase: een gezamenlijke MDMA-sessie. Deze sessie draait om verbinding, openheid en communicatie.
MDMA werkt sterk empathogeen: het opent het hart, vermindert angst en schaamte, en versterkt het gevoel van veiligheid. Daardoor kunnen gesprekken die normaal moeizaam of pijnlijk zijn — over misverstanden, verlangens of pijnpunten — nu plaatsvinden in een sfeer van liefde, begrip en acceptatie.
Wat deze duo-sessie bijzonder maakt, is dat het niet draait om rationeel uitpraten van problemen, maar om voelen wat er leeft — bij jezelf én de ander. Veel stellen ervaren:
Soms ontstaat er zelfs een spiritueel gevoel van “elkaar opnieuw ontmoeten”.
Het is verleidelijk om meteen samen in therapie te duiken, zeker als de relatie gespannen is. Maar zonder eerst naar binnen te gaan, blijft de kans groot dat oude overlevingsstrategieën het gesprek bepalen. Je reageert dan onbewust vanuit angst, schuld of defensiviteit.
De individuele sessie zorgt ervoor dat deze patronen al voor een deel getransformeerd zijn, zodat er in de duo-sessie ruimte komt voor echte ontmoeting.
Kortom: eerst heel je jezelf, dan pas de relatie. Deze opbouw is geen luxe, maar een noodzakelijke route naar duurzame verandering.
Intake en screening
Via het intakeformulier voor psychedelische therapie worden jullie situatie, doelen en gezondheid beoordeeld. Hieruit volgt een voorstel op maat.
Voorbereiding
Je ontvangt leefstijl- en voedingsadvies om lichaam en geest optimaal voor te bereiden. Ook werk je aan je intenties.
Eerste sessie (individueel)
Begeleid door een ervaren tripcoach. De focus ligt op zelfinzicht, verwerking en heling.
Integratiegesprek
Na de sessie helpen we je de opgedane inzichten te vertalen naar je dagelijks leven.
Tweede sessie (duo-sessie)
Begeleid als relatietherapie. De sessie vindt plaats in een veilige setting en wordt gevolgd door een gezamenlijk integratiegesprek.
Nazorg en coaching
Indien gewenst, bieden we extra begeleiding bij het verankeren van veranderingen en het versterken van de relatie.
Deze vorm van psychedelische therapie is geschikt voor stellen die:
Niet alleen koppels met problemen, maar ook stellen die verdieping zoeken, kunnen baat hebben bij dit traject.
Relatietherapie met psychedelica is geen wondermiddel, maar wel een krachtige katalysator. Door de sessies in deze volgorde op te bouwen — eerst individueel, dan samen — ontstaat een veilige bedding voor echte verandering. Je leert niet alleen beter met je partner communiceren, maar ook met jezelf.