GABA

1 Berichten
1 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
279 Bekeken
Marcel van der Putten
Berichten: 740
Admin
Topic starter
(@marcel)
Noble Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

GABA speelt een belangrijke rol in het brein

GABA (gamma-aminoboterzuur) is een neurotransmitter in de hersenen die een inhibiterende rol speelt. Het fungeert als een soort 'rem' die de neuronale activiteit vermindert of remt. Wanneer GABA zich aan receptoren bindt, opent het kanalen waardoor chloride-ionen de zenuwcel binnenkomen. Dit veroorzaakt een negatieve lading binnen de cel, wat op zijn beurt de kans op een zenuwimpuls verkleint.

Over het algemeen heeft GABA kalmerende effecten en is het betrokken bij het reguleren van angstniveaus, het bevorderen van ontspanning en het induceren van slaap. Een goede balans tussen opwindende neurotransmitters (zoals glutamaat) en remmende neurotransmitters (zoals GABA) is essentieel voor een gezonde hersenfunctie.

Wat gebeurd er als er te veel glutamaat aanwezig is?

Een onbalans tussen glutamaat en GABA in de hersenen kan leiden tot verschillende neurologische problemen en aandoeningen. Te veel glutamaat en/of te weinig GABA kunnen leiden tot overmatige neuronale activiteit, wat neurotoxiciteit kan veroorzaken.

Als er te veel glutamaat aanwezig is of als het niet goed wordt gereguleerd, kan het leiden tot excitotoxiciteit, waarbij overmatige stimulatie van neuronen schade veroorzaakt en kan bijdragen aan neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, beroertes of epilepsie.Ook een tekort aan GABA leiden tot overmatige neuronale opwinding, waardoor angst, slapeloosheid en andere problemen ontstaan. Epileptische aanvallen worden bijvoorbeeld geassocieerd met een verstoorde balans tussen excitatie (door glutamaat) en remming (door GABA).

Te veel glutamaat in de hippocampus

Een te hoog gehalte aan glutamaat in de hippocampus kan onder andere leiden tot angstklachten en bij het gebruiken van psychedelica kan het leiden tot een bad trip. Het is dus belangrijk om voor een psychedelische sessie te kijken of de balans glutamaat en GABA in orde is. Bij onze psychedelische therapie is het vereist een test in te vullen waarbij we kunnen inschatten of GABA aan de lage kant is. Tijdens de voorbereidende fase kunnen we tips geven om deze te verhogen. Lees meer informatie over dit onderwerp via de onderstaande links.

GABA (neurotransmitter) | Glutamaat en bad trips

GABA molecuul1 -De neurotransmitter GABA

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden