Eet je veel eiwitte...
 
Meldingen
Alles wissen

Eet je veel eiwitten en ben je toch depressief?

1 Berichten
1 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
2,351 Bekeken
Marcel van der Putten
(@marcel)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Berichten: 703
Topic starter  

Als je veel sport en daardoor bij elke maaltijd veel eiwit eet zou je minder depressief moeten worden. Toch gaat het niet altijd goed. Sommige sporters nemen zo veel eiwit in dat ze er depressief van kunnen raken. Hoe kan dat?

Onze theorie

De volgende conclusie zijn wij nog niet online tegen gekomen en is een idee wat op is gekomen door een aantal feiten te combineren.

Tryptofaan is een aminozuur, wat een bouwsteen is van eiwit en van serotonine, die we in mindere mate nodig hebben dan andere aminozuren. Ons lichaam geeft voorrang aan de opname van andere aminozuren die meer benodigd zijn, zoals leucine. Als je de eiwitinname zodanig verhoogt dat leucine altijd aanwezig is en voorrang krijgt dan wordt de opname van tryptofaan te veel beperkt. Te weinig tryptofaan  betekent te weinig serotonine en dus depressie.

Oplossing

De oplossing is simpel. Verlaag de Inname van eiwitten een beetje of neem voor het slapen gaan alleen tryptofaan in of 5-HTP. Het lichaam kan dan tijdens de afwezigheid van  andere aminozuren wel goed tryptofaan en/of 5-HTP opnemen.


   
BeantwoordenCiteren