Supplementen tegen ...
 
Meldingen
Alles wissen

Supplementen tegen depressie

2 Berichten
1 Gebruikers
0 Reactions
3,496 Bekeken
Marcel van der Putten
(@marcel)
Famed Member Admin
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Berichten: 1065
Topic starter  

Meer serotonine, minder depressie

In de meeste gevallen kan door het verhogen van serotonine de depressie worden bestreden. Artsen doen dit vaak met medicatie (met bijwerkingen), terwijl natuurgenezers kijken naar voeding en supplementen. De volgende supplementen kunnen helpen bij depressie.

De productie van serotonine

Hieronder kunt u zien hoe serotonine gevormd kan worden. Alle vermelde stoffen zijn dus noodzakelijk en kunt u uit voeding halen of voor de zekerheid aanvullen met supplementen.

melatonine en serotonine productie -Forum

Tryptofaan

Tryptofaan is het aminozuur wat als bouwsteen wordt gebruikt voor serotonine. Tryptofaan wordt beter opgenomen als er geen andere aminozuren (bouwstenen van eiwitten/proteïnen) aanwezig zijn. Tryptofaan neemt u in voor het slapen gaan.

Magnesium

Magnesiumcitraat is de best opneembare vorm van magnesium. Naast het vormen van serotonine is magnesium betrokken bij duizenden andere biochemische processen. De extra magnesiumcitraat neemt u in voor het slapen gaan.

Multivitamine

Om te voldoen aan alle B vitamines en zink wat benodigd is bij het proces om serotonine aan te maken raden wij Animal pak aan. Animal pak is een hoog gedoseerde multivitamine en bevat nog veel meer vitamines en mineralen die bevorderlijk zijn voor uw gezondheid. Een halve dosering per dag is genoeg. Animal pak kunt u kopen in poedervorm of pillen. De pillen kunt u om de dag nemen. De poeder kunt u halve dosering per dag van gebruiken. Sporters doen er wel goed aan om een hele dosering te nemen voor het sporten.

Vitamine D

Vitamine D zit eigenlijk al in Animal pak, maar de inname zou wel wat hoger mogen. Vooral in de winter. Zomers maakt het lichaam namelijk in de zon zelf wat vitamine D aan. Als er weinig zomerzon is neemt u de extra vitamine D (100 microgram in voor het slapen.

DHA en EPA

DHA en EPA zijn omega 3 vetzuren die veel voorkomt in visolie en Krillolie. DHA en EPA zijn betrokken serotonine afgifte en gevoeligheid. Omega 3 met DHA en EPA neemt u in voor het slapen gaan. Krillolie bevat per gram gezien minder DHA en EPA, maar kan in de vorm zoals het in krillolie zit beter het brein bereiken. In geval van depressie bestrijding werkt krillolie beter en de dagdosering bedraagt 2 gram.

Lees hier verder over het belang van omega 3

SAMe

SAMe verhoogt serotonine, dopamine en norephedrine. De dosering is 2x 500mg per dag.

GABA

GABA wordt aangeraden om onrust bij een depressie te bestrijden. De dagdosering is 250 mg.

5-HTP

5-HTP is de voorloper van serotonine en kan worden ingenomen indien de omzetting of opname van tryptofaan niet optimaal verloopt of om serotonine te verhogen door suppletie. De aanbevolen dosering bedraagt 3 x daags 100mg.

Saffraan

Saffraan werkt tegen depressie door de ontstekingsremming, verlaging van oxidatieve stress, regulatie van de stressrespons (hypothalamus-hypofyse-bijnieras), stimulering van de GABA-erge (gamma-aminoboterzuur) neurotransmissie en remming van heropname van monoamine neurotransmitters (dopamine, norepinefrine, serotonine) in de hersenen. 50 mg saffraanextract per dag is een hoge dosering met een goede werking tegen depressie.

Rhodiola

Rhodiola verbetert de gemoedstoestand door de activiteit te reguleren van monoamines zoals serotonine, dopamine en norefedrine. Rhodiola verbetert de serotonine niveaus in de hippocampus en repareert schade aan de neuronen. De actieve stoffen rosavin en salidroside verminderen depressie door het transport van tryptofaan en 5-HTP te verbeteren. De aanbevolen dosering bedraagt tussen de 500 en 750mg per dag.

Fenylalanine & Tyrosine

Fenylalanine en tyrosine zijn aminozuren die waarschijnlijk niet als supplement nodig zijn indien er voldoende eiwitten gegeten worden. Ze spelen wel een rol bij depressie, maar een eiwitpreaparaat zoals whey bevat genoeg fenylalanine en tyrosine (lees hier meer over aminozuren tegen depressie).

N-acetyl cysteïne (NAC)

N-acetyl cysteïne komt niet in onze voeding voor, maar het lichaam maakt het van L- cysteïne. In sommige gevallen van depressie wordt er te weinig N-acetyl cysteïne gemaakt vanuit L- cysteïne en dan is supplementeren met NAC een oplossing.

De dagdosering van N-acetyl cysteïne (NAC) bedraagt 1000 mg en als therapeutische dagdosering circa 2000 mg. Innemen kan het beste op een lege maag met water.

Let op bij medicatie. N-acetyl cysteïne (NAC) kan de werking van antidepressiva, nitroglycerine en antistollingsmiddelen verhogen. Raadpleeg eerst uw arts indien u medicatie gebruikt.

Acetyl-L-carnitine (ALCAR)

Acetyl-L-carnitine werkt met name goed tegen depressies en ontstekingsziektes. Acetyl-L-carnitine (ALCAR) verhoogd de synthese van serotonine (laag serotonine zorgt juist voor depressie) en het zorgt er voor dat de mitochondriën, de energiefabriekjes in de cellen, beter werken zodat het depressie door uitputting voorkomt.

De aanbevolen dosering bedraagt 1 tot 3 gram per dag en op een lege maag bij voorkeur niet in de avond.

Let op bij medicatie. Acetyl-L-carnitine (ALCAR) kan de werking van antidepressiva, nitroglycerine en antistollingsmiddelen verhogen. Raadpleeg eerst uw arts indien u medicatie gebruikt.

Creatine

Creatine zorgt er voor dat cellen meer ATP, energie voor de cellen, kunnen bevatten of herstellen. Hierdoor raken cellen die veel energie gebruiken zoals spieren en zenuwcellen in het brein minder snel uitgeput en is er minder kans op complicaties zoals depressie door oxidatieve schade en of uitputting van de energie. De aanbevolen dosering creatine is 5 gram per dag creatinemonohydraat.


   
BeantwoordenCiteren
Marcel van der Putten
(@marcel)
Famed Member Admin
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Berichten: 1065
Topic starter  

Dit artikel is is vernieuwd met nieuwe informatie.


   
BeantwoordenCiteren