Minder lectine minder fibromyalgie
Door verandering van dieet, waarbij minder lectine wordt gegeten kunnen de klachten van fibromyalgie verminderen. Lectines zijn eiwitten die worden aangetroffen in bonen, linzen, pinda's, tarwe en andere granen, en groenten van de nachtschade familie zoals paprika's, aubergines en aardappelen.
Als u gevoelig bent voor lectines, wat een hoop mensen zijn, kan het eten ervan wijdverspreide, laaggradige ontstekingen en pijn veroorzaken zoals artritis en fibromyalgie. Lectinen kunnen ook bijdragen aan auto-immuunziekten, en door hen uit een dieet te verwijderen, worden auto-immuunproblemen bij veel patiënten verminderd. De gevoeligheid van lectine varieert sterk van persoon tot persoon. Iedereen kan deze eiwit zonder probleem in andere maximale doseringen afbreken. Als er boven jouw maximale mogelijkheid tot afbreken van lectine inname is dan zal lectine gaan ophopen en ontstekingen veroorzaken.
De beste manier om erachter te komen of je te veel lectine eet is door lectines gedurende een maand uit je dieet te verwijderen en te zien hoe je je voelt. De hogere gedoseerde lectine-bevattende voedingsmiddelen die je kan vermijden zijn:
- Granen (volkoren)
- Aardappelen
- Tomaten
- Bonen
- Sojasaus
- Pinda's
- Linzen
- Pepers
- Aubergine
- Kikkererwten
- Melkproducten
Als je niet gevoelig bent voor lectine en je wilt ook in de toekomst geen klachten, eet dan bovenstaande producten met mate en zorg er voor dat u ze goed verwarmt. Verwarming zorgt voor een verlaagde lectinegehalte.