Onze tripsitters en therapeuten zijn of worden momenteel geschoold om eerste hulp bij ongelukken te kunnen verschaffen. In deze blog zal ik wat bevindingen opschrijven om voor onszelf en anderen een kader te geven wat te doen bij ongelukken tijdens psychedelische sessies.
Eerste hulp verlenen stappen
Stap 1: Zorgen voor veiligheid
Zorg eerst ervoor dat je zelf veilig bent of het slachtoffer kan benaderen. Als dit niet kan, bel dan 1-1-2 en wacht op de alarmdiensten. Als je zelf het slachtoffer kan benaderen dan kan dit:
Stap 2: Beoordeel het slachtoffer
Gebruik de volgende methoden om te bekijken wat de toestand van het slachtoffer is:
Stap 3: Alarmdiensten inschakelen
Bij twijfel of er een hulpdienst nodig is kan er met 112 worden gebeld. Diverse situaties zijn indicatie voor het nodig hebben van de hulpdiensten:
Stap 4: Verleen EHBO
Na het beoordelen of hulpdiensten nodig zijn, kan je verder gaan met het verlenen van eerste hulp. Neem de volgende zaken in acht:
Bewusteloosheid
Heeft een slachtoffer reanimatie nodig? Kijk eerst of het veilig is het slachtoffer te benaderen. Schud aan de schouders en vraag hoe het gaat. Bel 112 als het slachtoffer niet reageert en zet de telefoon op luidspreker.
Als het slachtoffer wel reageert, laat deze indien de situatie veilig is in dezelfde positie. Probeer nu te achterhalen welke zorg nodig is. Zwangere vrouwen niet op de rug draaien, maar bij voorkeur op de linkerzij.
Ademhaling controleren
Open eerst de luchtweg als volgt:
Controleer daarna de ademhaling als volgt:
Doe dit maximaal 10 seconden. Als het slachtoffer niet beweegt, zijn ogen niet opent, niet of niet normaal ademt of als je twijfelt: start reanimatie.
Normale ademhaling
Een normale ademhaling is regelmatig en is nauwelijks hoorbaar. De borstkas en/of buik gaat bij een normale ademhaling regelmatig op en neer.
Niet-normale ademhaling
Bij snurken, diep geeuwen of rochelen is er sprake van een niet-normale ademhaling. Een agonale ademhaling of gaspen (happen naar lucht, vaak luidruchtig) is ook niet voldoende om in leven te blijven.
Een niet-normale ademhaling wordt vaker gezien nèt na het ontstaan van een circulatiestilstand. Als je dan meteen start met reanimeren heb je een grotere kans op succes!
Als je zeker bent dat een bewusteloos slachtoffer normaal ademt, leg deze dan op zijn zij, bij voorkeur in de stabiele zijligging. Bij een bewusteloos slachtoffer verliezen de spieren hun spanning. De ademhaling wordt belemmerd, waardoor het slachtoffer kan stikken. Door het hoofd een beetje achterover te kantelen met de ‘kinlift’ of het slachtoffer op de zij te draaien wordt de luchtweg open gehouden. Daarmee voorkom je dat de tong (die slap is geworden) de luchtweg blokkeert.
Wat stel je vast?
Reanimatie van volwassen personen
Het snel starten met reanimeren en vooral een goede uitvoering van de reanimatie kan veel schade aan het brein, de nieren en het hart beperken. De volgende stappen zijn belangrijk:
Preventie en herkennen van een circulatiestilstand
Indien een slachtoffer zich onwel voelt, kan dat wijzen op een stoornis van het hart of de circulatie. Zoals bij:
Minder duidelijke signalen zijn:
Als meerdere signalen optreden of je twijfelt, bel je 112.
Denk aan een mogelijke circulatiestilstand als iemand:
Onderneem direct actie en controleer of het slachtoffer aanspreekbaar is.
De reanimatie
Begin met 30 borstcompressies:
Doe hierna 2 beademingen in minder dan 10 seconden tijd:
Een effectieve beademing is een beademing waarbij je de borstkas omhoog ziet komen. Als de borstkas niet omhoogkomt, handel als volgt:
Geef niet meer dan 2 beademingen of doe niet meer dan 2 pogingen daartoe. Als het niet lukt, ga je verder met de volgende serie borstcompressies.
Zolang er geen AED beschikbaar is en zolang er geen professionele hulp is die de reanimatie overneemt, blijf je verdergaan. Wissel telkens 30 borstcompressies af met 2 beademingen.
Wissel elke 2 minuten als het kan.
Borstcompressies geven is vermoeiend en het is bekend dat na 2 minuten de kwaliteit ervan afneemt. Dit verzwakt de schakel in de keten van overleving en is dus ongewenst.
Handel daarom als volgt:
Het gebruiken van de AED
Zodra de AED er is:
Stop pas met reanimeren bij
Ga door met reanimatie, totdat:
Als reanimatie niet meer nodig lijkt
Als het slachtoffer weer normaal adem haalt na een reanimatie:
Brandwonden
Er zijn verschillende gradaties brandwonden, namelijk oppervlakkige gedeeltelijke of volledige verbranding.
Brandwonden behandelen
Brandwonden kunnen het beste zo snel mogelijk gekoeld worden met lauw stromend leidingwater. Bij ernstige brandwonden is, naast koelen, ook het snel alarmeren van de professionele hulp noodzakelijk om de kans op ernstige schade te voorkomen.
Wat doe je?
Het afdekken van een brandwond met huishoudfolie
Plastic huishoudfolie heeft de voorkeur en is vaak in de thuissituatie beschikbaar. Bij gebruik van huishoudfolie moet de folie losjes in lagen worden aangebracht en niet circulair om een arm of been. De huishoudfolie heeft als voordeel dat het niet plakt aan de brandwond en beschermt tegen vuil van buitenaf. De wond blijft daarnaast goed zichtbaar voor de zorgprofessional die de brandwond beoordeelt. Het gebruik van plasticfolie werkt ook pijnstillend: waterdamp (na het koelen) tussen huid en plastic werkt verkoelend.
Brandwondenkompres
Open de verpakking en haal het brandwondenkompres eruit. Leg het kompres op de brandwond en giet de resterende gel uit het zakje over het kompres. Fixeer het brandwondenkompres licht met een windsel. Leg het kompres minimaal 30-50 minuten op de brandwond maar niet langer dan 3 uur.
Chemische brandwonden
Bij blootstelling van de huid aan gevaarlijke stoffen laat je het slachtoffer besmette kleding, schoenen en sieraden zo snel mogelijk verwijderen. Voorkom zelf aanraking met de bijtende stof. Zorg ervoor dat de kleding e.d. niet meer aangeraakt kunnen worden. Begin bij vastzittende kleding direct met spoelen (bijvoorbeeld door middel van een nooddouche met lauw water) en probeer daarna voorzichtig de kleding e.d. te verwijderen.
Spoel bij verbranding door contact met gevaarlijke stoffen de huid of ogen onmiddellijk met bij voorkeur spoelvloeistof (volgens de gebruiksaanwijzing of veiligheidsinformatieblad) of anders met lauw water. Blijf met lauw water ten minste 45 minuten spoelen om te verdunnen of totdat een zorgprofessional het overneemt.
Voorkom onderkoeling. Pas indien nodig de temperatuur van het water aan bij wat het slachtoffer als prettig ervaart.
Probeer de gegevens van de chemische stof te achterhalen.
Benauwdheid na brand
Plaats bij verdenking van benauwdheid na brand of hoofd/halsverbrandingen het slachtoffer liefst in half zittende houding. Circulaire verbranding van bijvoorbeeld de hals, extremiteiten of romp kan circulatiebelemmering of luchtwegobstructie geven. Laat het slachtoffer niet liggen. Leg bij bewustzijnsverlies het slachtoffer op de zij (stabiele zijligging).
Naast het koelen van de brandwonden is hier het letten op de vitale functies (luchtweg, ademhaling, circulatie) essentieel.
Blusdeken bij brand
Dek met de blusdeken af vanaf de schouders richting de voeten van het slachtoffer. Bij de hals goed afsluiten, zodat de vlammen niet omhoog kunnen slaan. Duw de deken ook zoveel mogelijk tussen armen en lijf en tussen de benen, om ook daar de lucht weg te halen. Veeg dan de vlammen voorzichtig van het hoofd richting de voeten.
Denk aan eigen veiligheid: houd bij het benaderen van het slachtoffer de deken tussen jezelf en het slachtoffer in en kijk niet over de deken heen. Pak de deken zo vast dat je handen niet met het vuur in aanraking kunnen komen.
Huidwonden
De huid heeft meerdere lagen, namelijk de Opperhuid, Lederhuid en daaronder weefsels zoals vet en spieren. Er zijn verschillende huidwonden en acties die daarop moeten volgen.
Wanneer je professionele hulp moet inschakelen
Soms is het lastig inschatten wanneer je professionele hulp inschakelt en wie bel je dan? Ga je naar de huisarts of de huisartsenpost, direct naar de spoedeisende eerste hulp van het ziekenhuis of bel je 1-1-2? Hier lees je een samenvatting wanneer en wie je belt bij huidwond.
Bel de huisarts of huisartsenpost als:
Het is niet erg als 112 gebeld wordt in plaats van de huisarts of de spoedpost van de huisartsen, of andersom. De zorgprofessionals zorgen voor de juiste hulpverlening.
Soorten wonden en acties
Schaafwond:
Wat doe je?
Snijwond:
Wat doe je?
Bijtwond
Wat doe je?
Wrijvingsblaar
Wat doe je?
Bij het afdekken van (wrijvings)blaren kunnen diverse materialen gebruikt worden. De keuze welk verband toe te passen is afhankelijk van de plaats op de voet en de mate van belasting van de voet.
Gebruikt kan worden:
A. Gewone wondpleister.
B. Strook kleefpleister of fixatiepleister.
C. Eilandpleister (wondpleister met rondom plakrand).
D. Speciale hydrocolloïd blarenpleister.
Belangrijk is dat het verband ruim over de blaar zit, plooivrij is en niet kan gaan schuiven. Met uitzondering van de hydrocolloïd blarenpleisters moeten deze verbanden na ongeveer een dag vervangen worden.
Alleen wanneer wrijvingsblaren voor een wandelaar bij een langeafstandsmars of een sporter echt hinderlijk zijn, mogen ze worden doorgeprikt. Gebruik hiervoor een schone naald of blarenprikker.
Splinterwond
Wat doe je?
Huidwond met voorwerp in de wond
Wat stel je vast?
Wat doe je?