EHBO bij drank en d...
 
Meldingen
Alles wissen

EHBO bij drank en drugs (EHBDD)

16 Berichten
1 Gebruikers
0 Reactions
262 Bekeken
Marcel van der Putten
Berichten: 1569
Admin
Topic starter
(@marcel)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

EHBO bij drank en drugs (EHBDD)

De EHBDD (Eerste Hulp bij Drank en Drugs) cursus biedt essentiële kennis en vaardigheden die van groot belang zijn voor iedereen die betrokken is bij het begeleiden van psychedelische ervaringen, zoals tripsitters en psychedelische therapeuten.

Een van de belangrijkste aspecten van de EHBDD cursus is het begrip van de effecten van verschillende soorten drugs, inclusief psychedelica zoals psilocybine en MDMA. Begeleiders moeten in staat zijn om de effecten van deze stoffen te herkennen en te begrijpen, zodat ze adequaat kunnen reageren op de behoeften van de persoon die tript. Dit inzicht helpt hen om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren.

De cursus leert tripsitters om potentiële risico's en complicaties te herkennen die kunnen optreden tijdens een psychedelische ervaring. Dit omvat het identificeren van symptomen van een bad trip, angstaanvallen of andere acute reacties. Door deze signalen tijdig te herkennen, kan de tripsitter snel en effectief ingrijpen om de situatie te stabiliseren.

Een belangrijk onderdeel van de EHBDD cursus zijn de eerste hulp technieken die deelnemers leren. Dit omvat basislevensreddende handelingen, zoals het omgaan met bewusteloosheid, ademhalingsproblemen of andere medische noodsituaties. Voor een tripsitter is het cruciaal om deze vaardigheden te beheersen, zodat ze adequaat kunnen reageren in geval van een noodsituatie.

De tripsitters en therapeuten die bij Triptherapie werken worden vereist om EHBO en de module drank en drugs te voltooien. Wij sommen in deze blog alvast op wat de verschillende technieken zijn bij verschillende soorten drugs, ook andere drugs dan psychedelica.

 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
15 reacties
1 reactie
Marcel van der Putten
(@marcel)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 1569

Eerste hulp bij drank en drugs in actie

Stap 1: Eerste inschatting ernst van de situatie

Wanneer je in contact komt met iemand die middelen heeft gebruikt, is het mogelijk om vanaf het eerste moment waardevolle informatie te verzamelen. De omgeving waarin je de persoon aantreft, kan al belangrijke aanwijzingen bieden voor de juiste benadering en behandeling. Daarnaast kunnen de houding en het gedrag van de persoon indicaties geven over mogelijk gebruik van alcohol en drugs. Je kunt de ernst van de situatie inschatten aan de hand van de onderstaande drie situaties:

  1. Lichte gezondheidsverstoring: Goed aanspreekbaar, gebruik merkbaar.
  2. Matige gezondheidsverstoring: Onvoldoende aanspreekbaar, duidelijk onder invloed.
  3. Ernstige gezondheidsverstoring: Niet aanspreekbaar wegens (sub) comateuze toestand.

 

Stap 2: Inschatten van de veiligheid

Zorg ervoor dat de omgeving veilig is. Een individu dat een overdosis heeft genomen, kan in bepaalde omstandigheden onvoorspelbaar gedrag vertonen. Twijfel niet om in zo'n situatie professionele hulpverleners (112) te bellen.

Stap 3: Wat zijn de acute levensbedreigende problemen?

De volgende gezondheidsverstoringen zijn direct levensbedreigend, behalve de acute psychose (deze kan indirect levensbedreigend zijn). De oorzaken van de genoemde gezondheidsverstoringen zijn toegespitst op middelengebruik, maar er zijn veel meer oorzaken mogelijk. Bij de onderstaande levensbedreigende situaties dien je 1-1-2 te bellen voor professionele hulp.

  1. Luchtweg obstructie
  2. Hart- en vaat stoornissen
  3. Bewusteloosheid
  4. Insult
  5. Opwindingsdelier
  6. Onderkoeling
  7. Oververhitting
  8. Acute psychose (indirect)

1 - Luchtweg obstructie (vooral bij verdovende middelen)

Bij een luchtweg obstructie is er sprake van een belemmering van de route van zuurstofrijke (buiten)lucht van buiten de mond tot diep in de longen. Bij de doelgroep binnen het uitgaanscircuit komt dit probleem meestal door de combinatie van braken en sufheid. Stel dit vast door te kijken, luisteren en voelen, en daarna eventuele hulpverlening op te starten.
 
Een kaakklem bij een persoon met een gedaald bewustzijn is altijd een noodgeval! Bij braken ontstaat er grote kans op verstikking. Een snelle en volledige 112 melding ("bedreigde ademweg door kaakklem") is van levensbelang!
 

2- Hart- en vaatstoornissen (vooral bij stimulerende middelen)

Als gevolg van grote druk in de vaten kunnen er problemen ontstaan in het hart en de hersenen. Het hartinfarct en de hersenbloeding zijn vooral beschreven in relatie tot cocaïnegebruik en 4FMP (kruising tussen MDMA en amfetamine). Hartkloppingen worden ook gemeld bij het gebruik van andere stimulantia. Soms komt een 'kaakklem' voor (bij stimulerende middelen).
 

3 - Bewusteloosheid

Bij bewusteloosheid is het slachtoffer niet meer aanspreekbaar en reageert niet meer op aanspreken en pijnprikkels. Bewusteloosheid kan in relatie tot middelengebruik verschillende oorzaken hebben, zoals een luchtwegobstructie, ernstige onderkoeling of juist oververhitting, een insult, en het gebruik van verdovende middelen als alcohol of GHB.

4 - Insult (vooral bij stimulerende middelen)

Een insult is het verliezen van het bewustzijn. Een insult gaat meestal gepaard met een schokkende verkramping van alle spieren in het lichaam. Dit kan een uiting zijn van de ziekte epilepsie, maar ook door middelengebruik of door een sterke visuele prikkeling. Dit is een gevaarlijke situatie aangezien de oorzaak ook de chemisch uitwerking kan zijn van de drug.

Bij een insult kan het slachtoffer blauw worden als gevolg van een inadequate ademhaling of een luchtwegobstructie. Ook kan er incontinentie (verliezen van de urine en/of ontlasting) optreden en vaak bijt het slachtoffer op zijn tong. In veel gevallen eindigt een insult spontaan, maar er is een risico dat het insult langer dan vijf minuten blijft bestaan. Men spreekt dan van een zogenaamde 'status epilepticus', die binnen korte tijd, zonder professionele hulp fataal kan zijn.

 

5 - Opwindingsdelier (vooral bij stimulerende middelen)

Het opwindingsdelier is een relatief onbekend fenomeen. Het is een toestand waarbij het slachtoffer motorisch onrustig is. Het slachtoffer gedraagt zich bijna dierlijk en slaat als een wilde om zich heen.

Kenmerkend is dat het geen gerichte agressie is. Het slachtoffer zal zich niet overgeven bij fixatie of overmeestering. Ook maakt hij of zij geen contact. Dit uit zich doordat het slachtoffer als het ware dwars door je heen kijkt en het niet mogelijk is om verbaal contact te krijgen.

 
Uit onderzoek is gebleken dat te sterke fixatie van invloed is op de overlijdenskans van slachtoffers met een opwindingsdelier. Er treedt een overbelasting van het hart op. Veelal is er sprake van een combinatie van een opwindingsdelier en onjuiste hulpverlening. Vooral de agitatie van het slachtoffer wordt vaak gezien als het probleem, waardoor de beveiliging of politie als eerste ter plaatse komt. Juist bij deze professionals bestaat er nog veel onbekendheid over het opwindingsdelier, waardoor zij er soms niet adequaat mee omgaan.
 

6 - Onderkoeling (vooral bij verdovende middelen)

Onderkoeling is een situatie waarbij de lichaamstemperatuur daalt tot onder de 35 graden. Er zijn verschillende maten van ernst te onderscheiden:

  • Tussen de 33 en 36 graden spreekt men van lichte onderkoeling. De verschijnselen zijn vaak subtiel.Het slachtoffer is alert en goed georiënteerd, maar klaagt over kou. De huid is bleek en koud en er is meestal sprake van rillen.
  • Tussen de 30 en 32 graden spreekt men van matige onderkoeling. Het slachtoffer is afwezig in zijn gedrag en gedesoriënteerd. Onder de 30 graden kan bewusteloosheid optreden. De huid is bleek en koud en het rillen is minder aanwezig dan bij lichte onderkoeling.
  • Onder de 28 graden spreekt men van ernstige onderkoeling Het slachtoffer is diep bewusteloos en de spieren zijn stijf. Er is een grote kans op een spontane hartstilstand.
De bovenstaande criteria zijn medische criteria. Buiten het ziekenhuis kan een lichte onderkoeling zonder juiste hulp snel overgaan in een matige en vervolgens ernstige onderkoeling. Het is dus noodzakelijk een lichte onderkoeling tijdig vast te stellen. Onderkoeling treedt voornamelijk op bij het gebruik van verdovende middelen, maar ook door stimulerende middelen (als gevolg van hevig zweten of natte kleding door het dansen).

7 - Levensbedreigende oververhitting (bij stimulerende middelen)

Oververhitting is een situatie waarbij de lichaamstemperatuur stijgt tot boven de 40 graden. De situatie kenmerkt zich door een verminderd bewustzijn tot bewusteloosheid. Soms is er sprake van desoriëntatie of agressie. De huid is bleek, warm en klam of zelfs droog.

De oorzaak van levensbedreigende oververhitting is meestal een combinatie van onder andere intensieve spieractiviteit, onvoldoende vochtinname, niet-ademende kleding, slecht eten, stimulerende middelengebruik, hoge omgevingstemperatuur en hoge luchtvochtigheid. Boven de 40 graden raken allerlei processen in het lichaam verstoord, waardoor het brein en de hartspier onherstelbaar beschadigd kunnen raken. Boven de 42 graden ontregelt de thermostaat van het lichaam en kan het de lichaamstemperatuur niet meer reguleren.

 
Bewusteloosheid bij het gebruik van stimulerende middelen, ernstige oververhitting, insult en/of opwindingsdelier worden beschouwd als symptomen van een ernstige (soms levensbedreigende) hersenstoornis.

8 - Acute psychose (vooral bij waarnemingsveranderende en stimulerende middelen)

Bij een acute psychose is er sprake van wanen (een stoornis in het denken) en meestal ook van hallucinaties (een stoornis in de waarneming). Ook ervaart een slachtoffer angst en is er sprake van agressie in reactie op de omgeving. De wanen zijn niet te corrigeren. Het slachtoffer voelt zich onbegrepen, en samen met de inhoud van de wanen maakt dit hem of haar angstig. Het is deze intense angst die maakt dat de acute psychose indirect levensbedreigend is. Het slachtoffer voelt zich angstig en bedreigd en zal er alles aan doen om zichzelf te beschermen.
 
 

Stap 4: Wat zijn de niet acute ernstige klachten?

Als er geen acute levensbedreigende problemen zijn kijk je naar de minder problematische klachten die meestal geen hulp behoeven of waarbij vaak geen hulpvraag is, zijn de onderstaande en zijn op te lossen middels:

 
  • Hoofdpijn: Water drinken tegen vochtverlies
  • Misselijkheid: Soms helpt braken, let wel op voor verstikkingsgevaar
  • Duizeligheid: Indien lage bloeddruk iets eten met wat zout of isotone drank
  • Sufheid
  • Afwijkende lichaamstemperatuur of beleving: Meet temperatuur en pas kleding erop aan of afkoelen met natte doeken
  • Milde angst: Acceptatie van de werking van het middel
  • Ongemak

 

Beantwoorden
Marcel van der Putten
Berichten: 1569
Admin
Topic starter
(@marcel)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Stadia van gebruik

De ‘Piramide van gebruik’ is een model dat het gebruik van middelen schematisch weergeeft. Het beschrijft zes fasen die leiden tot afhankelijkheid, oftewel verslaving.

- Geen gebruik: Iedereen begint zonder middelengebruik, beïnvloed door opvoeding.

- Kennismaking: Introductie tot middelen, vaak alcohol of tabak, afhankelijk van de sociale omgeving.

- Experimenteren: Nieuwsgierigheid leidt tot het proberen van middelen, wat kan eindigen na één keer.

- Sociaal gebruik: Gebruik heeft geen invloed op persoonlijk functioneren; controle en inzicht zijn aanwezig.

- Problematisch gebruik: Life-events kunnen leiden tot problematisch gebruik, waarbij middelen stress en spanning positief beïnvloeden.

- Afhankelijkheid: De ontwikkeling van verslaving door voortschrijdend gebruik en de impact op het leven.
Beantwoorden
Marcel van der Putten
Berichten: 1569
Admin
Topic starter
(@marcel)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Verdovende middelen

Verdovende middelen zijn stoffen die een ontspannende werking hebben. Deze werking kan bijdragen aan het verminderen van angst en kan ervoor zorgen dat iemand zich rustiger en gelukkiger voelt.

Een kenmerk van verdovende middelen is dat ze de bloeddruk, ademhaling, lichaamstemperatuur en hartslag verlagen. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken bij mensen met aandoeningen zoals diabetes of hart- en vaatziekten.

Voorbeelden van verdovende middelen zijn onder andere alcohol en GHB.

 

Beantwoorden
Marcel van der Putten
Berichten: 1569
Admin
Topic starter
(@marcel)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Stimulerende middelen

Stimulerende middelen hebben een opwekkende en activerende invloed op zowel de fysieke als mentale toestand van een individu.

Deze stoffen leiden tot een verhoging van de bloeddruk, lichaamstemperatuur en ademhalingsfrequentie. Bovendien zorgen stimulerende middelen ervoor dat je je energiek, alert en opgewekt voelt. Het zelfvertrouwen neemt toe, waardoor de gebruiker het gevoel heeft de wereld aan te kunnen.

Voorbeelden van dergelijke middelen zijn cocaïne, MDMA en speed.
Beantwoorden
Marcel van der Putten
Berichten: 1569
Admin
Topic starter
(@marcel)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Waarnemingsveranderende middelen

Deze stoffen beïnvloeden de manier waarop de gebruiker zijn of haar omgeving waarneemt. De zintuiglijke waarneming ondergaat significante veranderingen, waardoor de persoon geluiden, kleuren, smaken en aanrakingen op een andere manier ervaart dan gebruikelijk. Zo kan een gebruiker bijvoorbeeld kleuren als veel intenser ervaren, terwijl geluiden moeilijk te plaatsen zijn in de context van de omgeving. Daarnaast kunnen fysiologische reacties optreden, zoals een lichte verhoging van de ademhaling en hartslag, evenals een mogelijke stijging van de lichaamstemperatuur.

Voorbeelden van waarnemingsveranderende middelen zijn lachgas, LSD, ketamine en paddo's.
Beantwoorden
Marcel van der Putten
Berichten: 1569
Admin
Topic starter
(@marcel)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Alcohol

Alcohol is de meest geconsumeerde drug in onze samenleving. Het is een heldere, kleurloze en smaakloze vloeistof, die een subtiele, maar herkenbare geur heeft. Bij de consumptie van alcohol kan er een brandend gevoel ontstaan. Pure alcohol is goed oplosbaar in water, waardoor het gemakkelijk in de bloedbaan wordt opgenomen en snel door het totale lichaamsvocht verspreid.

Een van de meest significante kenmerken van alcohol is de invloed die het heeft op het bewustzijn van de gebruiker. Hoewel het vaak wordt ervaren als een bron van energie, is het belangrijkste effect van alcohol in feite een verdovende werking.

De meest voorkomende effecten zijn:

- Beïnvloedt het bewustzijn
- Verzacht lichamelijke pijn
- Geeft een energiek gevoel
- Kan een warm gevoel opwekken
- Vergemakkelijkt het in slaap vallen
- Versterkt gevoelens van gezelligheid en genot
- Vermindert remmingen in gedrag en communicatie
- Kan leiden tot een blij en gezellig gevoel
- Black-out of geheugenverlies
- Verlies van bewustzijn
- Ontremming
- Afname van reactiesnelheid
- Verstoorde nachtrust
- Kater

De ongewenste effecten zijn:

 
Black-out / geheugenverlies
Een black-out betekent dat de gebruiker zich een bepaald deel van de voorgaande periode niet meer kan herinneren. Dit komt omdat alcohol de werking van het geheugen verstoort.

Out gaan
Out gaan betekent dat de gebruiker als het ware bewusteloos raakt door de alcohol. Ook dit is zeer schadelijk voor het lichaam. Wanneer dit gebeurt loopt men een vergrote kans op onderkoeling, ademhalingsproblemen en in sommige gevallen zelfs een diepe bewusteloosheid.

Ontremming
Alcohol kan de gebruiker een plezierig effect geven, maar de keerzijde is dat het ook kan leiden tot ruzies, geagiteerd gedrag of onveilige seks.

Afname reactiesnelheid
Door alcohol neemt de reactiesnelheid af. De drinker ziet minder goed wat er rechts en links van hem gebeurt (tunnelvisie). Dat maakt dat deelnemen aan het verkeer zeer gevaarlijk kan zijn.

Nachtrust
Men valt sneller in slaap, maar wordt ook eerder wakker. Alcohol beïnvloedt de REM-slaap waardoor men niet goed uitgerust wakker wordt.

Kater
Alcohol kan tot een kater leiden. Knallende hoofdpijn, misselijkheid en zich moe en slap voelen.

 
De risico's van alcohol

Het gebruik van alcohol houdt verschillende risico's in, zowel op korte als op lange termijn. Een van de meest significante effecten van alcohol is de impact op de ontwikkeling van de hersenen. Hierbij een opsomming:

Hersenschade
Het is gebleken dat het gebruik van alcohol op jonge leeftijd blijvende hersenschade veroorzaakt.

Verslavende werking
Veel gebruik van alcohol kan leiden tot een verslaving.

Alcoholvergiftiging
Overmatig gebruik kan leiden tot een alcoholvergiftiging, en zo bewusteloosheid of een coma als gevolg hebben.

Beantwoorden
Marcel van der Putten
Berichten: 1569
Admin
Topic starter
(@marcel)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Lachgas

Lachgas is een kleurloos gas dat niet irriteert en een zoete geur en smaak heeft. Het inhaleren van lachgas leidt tot een intense, maar kortdurende roes, die doorgaans binnen 1 tot 5 minuten weer verdwijnt.

Het gebruik van lachgas

Lachgas, hoewel populair, is inmiddels illegaal geworden door een wetswijziging. Gebruikers beschouwen het vaak niet als een drug, maar eerder als een relatief onschuldig middel. Waar het voorheen voornamelijk in het uitgaansleven werd gebruikt, zien we nu een toenemende populariteit onder jongeren, die het ook op straat of rond schoolpleinen gebruiken.

Het gas wordt doorgaans via een cilinder of een patroon, zoals die gebruikt worden in slagroomspuiten, in een ballon gespoten. Gebruikers ademen in en uit de ballon, waardoor het geïnhaleerde gas langer in de longen blijft. Een standaard slagroompatroon dat wordt gebruikt om een ballon te vullen, bevat 8 gram N2O.
 
Gewenste effecten

  • Kortdurende maar sterke roes
  • Hallucinaties en tripeffecten
  • Er is sprake van een bewustzijnsdaling
  • Lacherig worden
  • Tintelingen en een vervorming van de werkelijkheid in beeld en geluid
  • Euforie

 

Ongewenste effecten

  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Verwardheid
  • Misselijkheid
  • Gevoelloosheid of tintelingen
  • Flauwvallen
  • Afsluiten van de omgeving
  • Gevoel van onrust of angst

 

Risico's

Bevriezing
Bij inademing van lachgas rechtstreeks uit de tank, patroon of spuit is er kans op bevriezing van lippen of longen.

Gehoorschade bij verkoudheid
Bij verkoudheid is het gevaarlijk om lachgas te nemen. Lachgas is in de slagroomspuit samengeperst en zet daarna uit in lucht. Door de extra druk in het hoofd kan het trommelvlies springen bij een ‘verstopt' hoofd. Naast oorpijn, kan dit leiden tot blijvende gehoorschade.

Flauwvallen
Door zuurstoftekort bestaat er kans op flauwvallen. Omdat gebruikers meestal een ballon gebruiken zal bij bewusteloosheid de ballon wegvliegen en krijgt de gebruiker weer zuurstof.

Afwezig/onoplettend
Gebruikers kunnen na gebruik nog uren onoplettend blijven. Deelname aan verkeer is ernstig af te raden tijdens en in de uren na het gebruik.

 

Beantwoorden
Marcel van der Putten
Berichten: 1569
Admin
Topic starter
(@marcel)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ketamine

Ketamine wordt ingezet als pijnbestrijdingsmiddel en als anestheticum tijdens chirurgische ingrepen. In een recreatieve context wordt ketamine, vaak in lagere doseringen, gebruikt als een psychoactieve stof. In de volksmond staat ketamine bekend als Special K of Keta.

Gebruik van ketamine:

Ketamine wordt doorgaans gesnoven, maar sommige gebruikers kiezen ervoor om het oraal, rectaal of via injectie in te nemen. Bij injectie is de duur van de trip het kortst, terwijl orale inname de langste effecten met zich meebrengt, hoewel deze altijd beperkt blijven tot enkele uren.

Het is belangrijk op te merken dat ketamine een van de weinige psychedelische middelen is waarbij er een aanzienlijke kans bestaat op het ontwikkelen van een afhankelijkheid.

Bij een lage dosering vertoont ketamine een opwekkend effect, terwijl het bij hogere doseringen een verdovende werking heeft.
 

Effecten

Gewenste effecten

  • Droomachtige en prettige roes
  • Scheiding van lichaam en geest (dissociatieve werking)
  • Verdoving, pijnstilling
  • Psychedelische dromen, hallucinaties (hogere doseringen)
  • In slaap vallen (hogere doseringen)

 

Ongewenste effecten

  • Misselijkheid
  • Verstoorde/verslechterde motoriek
  • Bewusteloosheid
  • Angst, verwarring, desoriëntatie

 

Risico’s

Vereist nauwkeurige dosering
Een lage dosering ketamine maakt de gebruiker dromerig, terwijl een hogere dosering kan leiden tot een zogeheten K-hole.

Verslaving
Bij frequent gebruik loopt de gebruiker een vergroot risico om geestelijk afhankelijk te raken van deze drug. De gewenste effecten bieden een verleiding om weer opnieuw ketamine te gaan gebruiken.

Geen pijn voelen
De gebruiker kan zich bezeren en voelt hierbij geen pijn. Dit heeft te maken met het verdovende effect van ketamine.
Beantwoorden
Marcel van der Putten
Berichten: 1569
Admin
Topic starter
(@marcel)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

GHB

In Nederland wordt GHB (gamma-hydroxybutyraat) doorgaans aangeboden als een kleurloos drankje, verpakt in een plastic buisje van 5ml met 2 gram GHB of in een klein flesje. In sommige gevallen kan het ook als poeder worden aangetroffen.
 
Het gebruik van GHB komt voor in verschillende omgevingen, niet alleen binnen de partyscene, maar ook thuis en op kleinere evenementen.

In de basis kan GHB puur worden geconsumeerd of gemengd met frisdrank. De effecten van GHB worden door de gebruiker doorgaans na ongeveer 15 tot 30 minuten waargenomen. Na 30 tot 45 minuten bereikt de gebruiker ongeveer de piek van de effecten. Deze piekeffecten houden gemiddeld 2 tot 3 uur aan.
 

Effecten

Gewenste effecten

  • Relaxed, rustig
  • Warm gevoel voor andere mensen
  • Opgewekte stemming, praterig
  • Prettige verdoving, stoned gevoel
  • Angsten en remmingen verminderen
  • Slaapmiddel
  • Zin om te vrijen, sterker seksueel gevoel, aanraking wordt sterker
  • Sterk orgasme
  • Vermindert het katergevoel na speed en XTC

 

Ongewenste effecten

  • Duizelig
  • Slap gevoel in spieren, trillen of omvallen
  • Misselijk en hoofdpijn
  • Onbedwingbare slaap, verwardheid en suf voelen
  • Geen remmingen

 

Risico's

Moeilijk doseren
Het doseren van GHB is moeilijk en daardoor risicovol. Het verschil tussen een dosis met gewenste effecten en een dosis met ongewenste effecten is klein. Bij hoge doseringen is er een kans op diepe bewusteloosheid, hartstilstand, ademstilstand en bloeddrukproblemen.

Versterkt verdovend effect
Combineer GHB niet met alcohol of andere verdovende middelen. De verdovende werking treedt dan veel sterker op. De gebruiker loopt een groter risico op bewusteloosheid.

Verstikkingsgevaar
Bij bewusteloosheid treedt het risico op verstikkingsverschijnselen door braaksel of tong op. Het gevolg hiervan is dat er ernstig letsel aan de longen kan ontstaan. 

Combinatiegevaar
Combineren met andere drugs, zoals XTC of speed, zorgt er vaak voor dat men meer van beide neemt. Doseren wordt nog lastiger. Als GHB uitwerkt kan de gebruiker ineens een heftig effect van de andere drug ervaren. Als GHB nog werkt, en het effect van de andere drug afneemt, kan men alsnog bewusteloos raken.

Tolerantieontwikkeling
In de praktijk is gebleken dat na regelmatig gebruik van GHB men aan het middel gewend raakt en meer neemt om hetzelfde gewenste effect te ervaren (tolerantieontwikkeling).

Beantwoorden
Marcel van der Putten
Berichten: 1569
Admin
Topic starter
(@marcel)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Cannabis

Cannabis is de overkoepelende term voor de producten wiet en hasj, die ook wel bekend staan als marihuana. Deze varianten worden verkregen uit de bloemtoppen, of meer specifiek, de zaaddoosjes van de vrouwelijke plant. Het chemische bestanddeel dat een invloed uitoefent op het menselijk bewustzijn is onder andere tetrahydrocannabinol (THC).

Gebruik van cannabis

Cannabis kan op verschillende manieren worden gebruikt als een roesverwekkend middel. Een populaire methode is het roken van een mengsel van verkruimelde hennepbloesem en tabak, vaak gerold in een vloeipapiertje met een zelfgemaakt papieren filter, wat bekend staat als een joint.

Daarnaast kan cannabis ook worden verwerkt in voedsel. Een bekend voorbeeld hiervan is de spacecake, waarbij de bloesem of hars (hasj) wordt meegebakken in een gewone cake.

Bij de inname van THC, het actieve bestanddeel van cannabis, wordt de productie van endorfines verhoogd. Dit leidt ertoe dat mensen zich gelukkiger of zelfs euforisch gaan voelen.
 

Effecten

Gewenste effecten

  • Euforie
  • Verstoorde waarneming
  • Voortdurend giechelen
  • Roesverdoving
  • Slaapzucht
  • Vertraagde beleving van tijd
  • Over het algemeen werkt cannabis spierontspannend, waardoor het hele lichaam beter ontspant

 

Ongewenste effecten

  • Verhoogde eetlust
  • Droge mond
  • Snelle hartslag na een periode van ongeveer twee uur na consumptie van de cannabis
  • Moeilijkheden bij het verrichten van complexe mentale processen, verminderd beoordelingsvermogen en sociale terugtrekking

 

Risico's

Overdosering
Er bestaat een risico op een overdosering wanneer cannabis in eetbare producten wordt verwerkt. Het duurt 24 uur voordat het uit het lichaam is. Wanneer cannabis in eetbare producten is verwerkt, duurt het een stuk langer voor men iets merkt van de werking. Daardoor bestaat het risico op een overdosering. Cannabis in eetbare vorm begint vaak pas na circa anderhalf uur te werken.

Paniekaanvallen en paranoia
Zowel onder beginnende- als regelmatige cannabisgebruikers komen soms acute psychiatrische stoornissen voor. De kans erop neemt toe door specifieke persoonlijkheidskenmerken en onderliggende psychiatrische stoornissen, welke door cannabisgebruik naar de oppervlakte komen. Paniekaanvallen, depersonalisatie ‘je vreemd voelen’ en paranoia zijn de meest gebruikelijke symptomen die gerelateerd worden aan cannabisgebruik.

 
Afhankelijk raken
Door het hoge THC gehalte bestaat de mogelijkheid om afhankelijk te raken van het gebruik van cannabis.
Beantwoorden
Pagina 1 / 2