EHBO bij drank en drugs (EHBDD)
De EHBDD (Eerste Hulp bij Drank en Drugs) cursus biedt essentiële kennis en vaardigheden die van groot belang zijn voor iedereen die betrokken is bij het begeleiden van psychedelische ervaringen, zoals tripsitters en psychedelische therapeuten.
Een van de belangrijkste aspecten van de EHBDD cursus is het begrip van de effecten van verschillende soorten drugs, inclusief psychedelica zoals psilocybine en MDMA. Begeleiders moeten in staat zijn om de effecten van deze stoffen te herkennen en te begrijpen, zodat ze adequaat kunnen reageren op de behoeften van de persoon die tript. Dit inzicht helpt hen om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren.
De cursus leert tripsitters om potentiële risico's en complicaties te herkennen die kunnen optreden tijdens een psychedelische ervaring. Dit omvat het identificeren van symptomen van een bad trip, angstaanvallen of andere acute reacties. Door deze signalen tijdig te herkennen, kan de tripsitter snel en effectief ingrijpen om de situatie te stabiliseren.
Een belangrijk onderdeel van de EHBDD cursus zijn de eerste hulp technieken die deelnemers leren. Dit omvat basislevensreddende handelingen, zoals het omgaan met bewusteloosheid, ademhalingsproblemen of andere medische noodsituaties. Voor een tripsitter is het cruciaal om deze vaardigheden te beheersen, zodat ze adequaat kunnen reageren in geval van een noodsituatie.
De tripsitters en therapeuten die bij Triptherapie werken worden vereist om EHBO en de module drank en drugs te voltooien. Wij sommen in deze blog alvast op wat de verschillende technieken zijn bij verschillende soorten drugs, ook andere drugs dan psychedelica.
Stadia van gebruik
Verdovende middelen
Stimulerende middelen
Waarnemingsveranderende middelen
Alcohol
De meest voorkomende effecten zijn:
De ongewenste effecten zijn:
Out gaan
Out gaan betekent dat de gebruiker als het ware bewusteloos raakt door de alcohol. Ook dit is zeer schadelijk voor het lichaam. Wanneer dit gebeurt loopt men een vergrote kans op onderkoeling, ademhalingsproblemen en in sommige gevallen zelfs een diepe bewusteloosheid.
Ontremming
Alcohol kan de gebruiker een plezierig effect geven, maar de keerzijde is dat het ook kan leiden tot ruzies, geagiteerd gedrag of onveilige seks.
Nachtrust
Men valt sneller in slaap, maar wordt ook eerder wakker. Alcohol beïnvloedt de REM-slaap waardoor men niet goed uitgerust wakker wordt.
Kater
Alcohol kan tot een kater leiden. Knallende hoofdpijn, misselijkheid en zich moe en slap voelen.
Hersenschade
Het is gebleken dat het gebruik van alcohol op jonge leeftijd blijvende hersenschade veroorzaakt.
Verslavende werking
Veel gebruik van alcohol kan leiden tot een verslaving.
Alcoholvergiftiging
Overmatig gebruik kan leiden tot een alcoholvergiftiging, en zo bewusteloosheid of een coma als gevolg hebben.
Lachgas
Lachgas is een kleurloos gas dat niet irriteert en een zoete geur en smaak heeft. Het inhaleren van lachgas leidt tot een intense, maar kortdurende roes, die doorgaans binnen 1 tot 5 minuten weer verdwijnt.
Het gebruik van lachgas
Risico's
Gehoorschade bij verkoudheid
Bij verkoudheid is het gevaarlijk om lachgas te nemen. Lachgas is in de slagroomspuit samengeperst en zet daarna uit in lucht. Door de extra druk in het hoofd kan het trommelvlies springen bij een ‘verstopt' hoofd. Naast oorpijn, kan dit leiden tot blijvende gehoorschade.
Afwezig/onoplettend
Gebruikers kunnen na gebruik nog uren onoplettend blijven. Deelname aan verkeer is ernstig af te raden tijdens en in de uren na het gebruik.
Ketamine
Ketamine wordt ingezet als pijnbestrijdingsmiddel en als anestheticum tijdens chirurgische ingrepen. In een recreatieve context wordt ketamine, vaak in lagere doseringen, gebruikt als een psychoactieve stof. In de volksmond staat ketamine bekend als Special K of Keta.
Gebruik van ketamine:
Verslaving
Bij frequent gebruik loopt de gebruiker een vergroot risico om geestelijk afhankelijk te raken van deze drug. De gewenste effecten bieden een verleiding om weer opnieuw ketamine te gaan gebruiken.
GHB
Versterkt verdovend effect
Combineer GHB niet met alcohol of andere verdovende middelen. De verdovende werking treedt dan veel sterker op. De gebruiker loopt een groter risico op bewusteloosheid.
Verstikkingsgevaar
Bij bewusteloosheid treedt het risico op verstikkingsverschijnselen door braaksel of tong op. Het gevolg hiervan is dat er ernstig letsel aan de longen kan ontstaan.
Tolerantieontwikkeling
In de praktijk is gebleken dat na regelmatig gebruik van GHB men aan het middel gewend raakt en meer neemt om hetzelfde gewenste effect te ervaren (tolerantieontwikkeling).
Cannabis
Cannabis is de overkoepelende term voor de producten wiet en hasj, die ook wel bekend staan als marihuana. Deze varianten worden verkregen uit de bloemtoppen, of meer specifiek, de zaaddoosjes van de vrouwelijke plant. Het chemische bestanddeel dat een invloed uitoefent op het menselijk bewustzijn is onder andere tetrahydrocannabinol (THC).
Gebruik van cannabis
Paniekaanvallen en paranoia
Zowel onder beginnende- als regelmatige cannabisgebruikers komen soms acute psychiatrische stoornissen voor. De kans erop neemt toe door specifieke persoonlijkheidskenmerken en onderliggende psychiatrische stoornissen, welke door cannabisgebruik naar de oppervlakte komen. Paniekaanvallen, depersonalisatie ‘je vreemd voelen’ en paranoia zijn de meest gebruikelijke symptomen die gerelateerd worden aan cannabisgebruik.