Meldingen
Alles wissen

Serotoninesyndroom

1 Berichten
1 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
236 Bekeken
Marcel van der Putten
Berichten: 740
Admin
Topic starter
(@marcel)
Noble Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het serotoninesyndroom

Het serotoninesyndroom is een potentieel levensbedreigende aandoening die optreedt als gevolg van een overmaat aan serotonine, een chemische stof die door je zenuwcellen wordt geproduceerd. Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door het gebruik van bepaalde geneesmiddelen en soms door sommige psychedelica.

Bij het serotoninesyndroom is er sprake van verschillende lichamelijke en geestelijke symptomen, waaronder verwardheid, stijve spieren, een versnelde hartslag en levensgevaarlijk hoge koorts

Psychedelica en het Serotoninesyndroom

Enkele bekende psychedelica zijn psilocybine, LSD en MDMA. Deze stoffen hebben een directe invloed op de serotonineniveaus in de hersenen. Toch is het moeilijk om het serotoninesyndroom uit te lokken met de klassieke psychedelica. MDMA is een uitzondering en staat wel bekend om de risico's

Psilocybine

Psilocybine is een hallucinogene stof die voorkomt in bepaalde soorten paddenstoelen. Wanneer het wordt ingenomen, wordt psilocybine omgezet in psilocine, dat deels als agonist werkt op de 5-HT2A- en 5-HT1A-serotoninereceptoren in de hersenen. Hoewel psilocine op de serotonerge receptoren hecht lijkt psilocybine in de afwezigheid van MAO medicatie geen gevaar te vormen.

LSD

LSD (lyserginezuurdiethylamide) is een zeer krachtig tripmiddel dat in 1938 werd ontworpen op basis van een moederkorenschimmel. Ook bij LSD is de kans klein op het serotoninesyndroom.

MDMA

MDMA (3,4-methyleendioxymethamfetamine) is een synthetische drug met stimulerende en hallucinogene effecten. Het verhoogt de serotoninevoorraad in de hersenen, wat kan leiden tot een overmaat aan serotonine en mogelijk het serotoninesyndroom. Het is bij MDMA gebruik dan ook zeer belangrijk dat er geen andere middelen, zoals drugs, MAO remmers of psychoactieve medicatie worden gebruikt.

MAO en het Serotoninesyndroom

Monoamino-oxidase (MAO) is een enzym dat monoaminen afbreekt, waaronder serotonine. Bepaalde geneesmiddelen, waaronder sommige antidepressiva (MAOi), kunnen de werking van MAO remmen, wat leidt tot een verhoogde serotoninespiegel. Dit kan het risico op het serotoninesyndroom verhogen.

Kortom, de grootste gevaren voor het serotoninesyndroom komen voort uit de combinatie tussen MDMA en psychoactieve medicatie.

Beantwoorden