Inhoudsopgave

Wat is psilocybine?

Psilocybine is een steeds bekender wordende psychedelicum. De naam heeft het te danken aan de paddenstoelen waar het in voorkomt van het geslacht psilocybe. De molecuulstructuurformule is C12H17N2O4P en deze stof staat ook bekend als O-fosforyl-4-hydroxy-N,N-dimethyltryptamine of indocybine. Psilocybine komt in verschillende hoeveelheden voor in de paddenstoelen (magic mushrooms) die op alle continenten te vinden zijn met uitzondering van Antarctica. Veel mensen kennen psilocybine van de psychedelische en hallucinogene werking

De metabolisatie van psilocybine

Wanneer psilocybine in het lichaam komt, wordt het eerst omgezet tot psilocine door defosforylering van de aanwezige fosfaatgroep. De defosforylering van psilocybine is een chemisch proces waarbij de fosfaatgroep wordt verwijderd van het psilocybine-molecuul. Psilocybine zelf de meeste bekende alkaloïde dat voorkomt in paddo’s en magische truffels. Het proces van defosforylering kan plaatsvinden onder bepaalde omstandigheden.


Psilocine na omzetting psilocybine

De voornaamste manier waarop defosforylering optreedt, is door het enzym fosfatase. Fosfatase is een van nature aanwezig enzym van het menselijk lichaam en wordt geproduceerd in de lever. Dit enzym kan de fosfaatgroep hydrolyseren, waardoor psilocybine wordt omgezet in psilocine, het actieve psychoactieve bestanddeel. Zodra psilocybine wordt opgenomen via de darmen zal het via de poortader eerst door de lever worden omgezet.

Zure omgevingen zoals het menselijk lichaam en met name de maag kan er ook voor zorgen dat psilocybine wordt omgezet naar psilocine.

De activiteit van psilocybine en psilocine

Als psilocybine niet omgezet zou worden naar psilocine, dan zou psilocybine amper psychoactief zijn. Psilocine is bijvoorbeeld heel erg actief op de 5-HT2B receptor met een inhibiterende constante van 4,6 Ki (hoe lager de constante des te meer binding/activiteit) en psilocybine heeft een waarde van 98,7 Ki. Psilocybine is verder zo goed als inactief op de belangrijke 5-HT2A receptor en ook niet op de 5-HT1A receptoren. Psilocine heeft wel effect op de 2A en 1A receptoren. De affiniteit en de mogelijkheid tot het binden met deze receptoren is van belang als het gaat om de psychoactieve effecten van deze stoffen. Als we de sterkte van psilocine op de serotonine receptoren in volgorde zetten dan is de hoogste 5-HT2A, dan 5-HT2B en daarna 5-HT1A.

 

Wat doet psilocine op deze 5-HT receptoren?

5-HT1A

Psilocine is dus een partiële agonist van de 5-HT1A-receptor, wat betekent dat het in staat is om op deze receptor te binden en deze gedeeltelijk te activeren. Activatie van deze receptor kan anxiolytische (angstverminderende) en antidepressieve effecten veroorzaken. De 5HT1A-receptor is ook betrokken bij het reguleren van autonome functies zoals hartslag, lichaamstemperatuur en endocriene functies.

Hoge stimulatie kan echter ook bijwerkingen veroorzaken, waaronder misselijkheid en duizeligheid, wat vaak tijdens gebruik voorkomt.

5-HT2A

Hoge stimulatie van de 5-HT2A-receptor wordt geassocieerd met psychedelische ervaringen, waaronder visuele of auditieve hallucinaties, een verhoogd gevoel van bewustzijn en een veranderd tijdsbesef.

Vooralsnog wordt de 5-HT2A receptor gezien als de belangrijkste als het gaat om de psychedelische effecten. Tevens wordt de stimulatie van deze receptor ook in verband gebracht met verhoogde BDNF concentraties en daarmee een verhoogde neuroplasticiteit.

5-HT2B

De 5-HT2B-receptor speelt een rol bij de regulatie van de bloeddruk en hartslag. Een van de bekendste functies van de 5-HT2B-receptor is de betrokkenheid bij de groei en ontwikkeling van hartkleppen tijdens de embryonale ontwikkeling.

De affiniteit van psilocine voor de 5-HT2B-receptor waarschijnlijk lager is dan voor de 5-HT2A-receptor, wat betekent dat de psychedelische effecten voornamelijk via de 5-HT2A-receptor worden veroorzaakt.

De subjectieve beleving

De ervaring van iemand die psilocybine inneem kan sterk variëren tussen individuen. De effecten zijn afhankelijk van verschillende factoren met als belangrijkeste redenen de dosis, de omgeving, de gemoedstoestand van de persoon en individuele gevoeligheid voor psychedelica. De meestvoorkomende effecten en ervaringen die mensen kunnen vertellen na een psilocybine-trip zijn de volgende:

  1. Veranderde perceptie: Psilocybine staat bekend om het veroorzaken van veranderde perceptie van de wereld om zich heen. Kleuren kunnen intenser lijken, en objecten kunnen vervormd of bewegend lijken.

  2. Visuele hallucinaties: Gebruikers kunnen visuele hallucinaties ervaren, zoals patronen die over oppervlakken bewegen, geometrische vormen en vervormde beelden.

  3. Veranderde tijdsbeleving: De tijd kan anders aanvoelen dan normaal, met het gevoel dat het trager gaat of stilstaat.

  4. Verhoogd bewustzijn en introspectie: Mensen melden vaak een verhoogd bewustzijn van hun eigen gedachten en emoties. Dit kan leiden tot diepgaande introspectie en zelfreflectie.

  5. Emotionele ervaringen: Psilocybine kan intense emotionele ervaringen teweegbrengen, variërend van extatische vreugde tot diepe introspectie en soms angst.

  6. Spirituele of mystieke ervaringen: Sommige mensen rapporteren spirituele of mystieke ervaringen tijdens een trip, met gevoelens van eenheid met het universum of transcendentie.

  7. Euforie of angst: De ervaring kan variëren tussen euforische gevoelens en angst, afhankelijk van de omstandigheden en de geestelijke gesteldheid van de gebruiker.

     

Ego-dood

Gebruikers die veel psilocybine innemen spreken soms wel een over een ego-dood. De ego-dood heeft vooral te maken met het verminderen van het zelfbesef. De effecten die in de video worden omschreven zijn de effecten die personen kunnen hebben op een hoge dosering psilocybine.

Het is ook mogelijk om zonder gebruik te maken van psychedelische middelen een ego-dood te ervaren zoals diepe meditatie/ademwerk of iets anders wat je in de flow kunt brengen. Tevens zijn er ook veel overeenkomsten met een bijna dood-ervaring.

Psilocybine en de wetenschap

Sinds de laatste twee decennia heeft psilocybine de interesse gewekt als potentieel therapeutisch middel voor de behandeling van verschillende psychische aandoeningen zoals depressie, angst en verslaving.

Studies hebben aangetoond dat psilocybine langdurige positieve veranderingen in stemming en gedrag kan veroorzaken. Wetenschappelijke onderzoekers voeren nu veel klinische proeven uit om te onderzoeken hoe psilocybine op steeds meer vlakken ingezet kan worden. Vooral bij depressie wordt psilocybine zeer goed te werken.

Momenteel lopen er meer onderzoeken en wordt psilocybine uitgetest of het bij meerdere klachten verlichting kan bieden. Hierbij een overzicht van onderwerpen.

  • Alcoholisme (AUD, alcohol use disorder)
  • Rookverslaving
  • Opioïdenverslaving
  • Zware depressie (depressive disorder Major)
  • Therapie resistente depressie
  • Angstklachten
  • Obsessive-Compulsive Disorder (OCD)
  • Body Dysmorphic Disorders (BDD)
  • Anorexia
  • Alzheimer
  • Parkinson
  • Migraine
  • Clusterhoofdpijn

Psilocybine therapie in Nederland

Psilocybine therapie is een experimentele, psychedelische behandeling die momenteel nog niet wordt erkend als een formele medische behandeling. Dit betekent dat patiënten die geïnteresseerd zijn in deze behandeling hun eigen kosten zullen moeten dragen, omdat verzekeraars momenteel geen dekking bieden voor deze therapie. Hoewel de effectiviteit van deze behandeling is aangetoond bij een aantal mentale aandoeningen, is er meer onderzoek nodig voordat deze therapie breed wordt geaccepteerd als een legitieme behandelingsvorm.

De Nederlandse wet laat overigens wel ruimte voor psilocybine sessies die worden gedaan met de legale magische truffels die ook psilocybine bevatten. De psilocybine sessies die wij aanbieden zijn dus in feite truffel sessies. Lees meer over onze psilocybine therapie via de knop.

Termen gerelateerd aan psilocybine therapie

Elke keer als iemand het in Nederland het heeft over een psilocybine ceremonie of een paddenstoelen-, paddo- of truffelsessie, dan is er psilocybine in het spel. Al deze begrippen die duidelijk te maken hebben met de hallucinerende werking van psilocybine en daarmee psilocine worden door elkaar heen gebruikt. In Nederland kan je stellen dat als onderzoekers refereren naar psilocybine dat er bij de onderzoeken pure psilocybine hebben gebruikt. In het geval van de huidige legale psilocybine of magic mushroom therapie/sessie wordt er doorgaans gebruik gemaakt van de legale magische truffels waarin psilocybine en psilocine aanwezig is.

Psilocybine Psilocybine ceremonie Psilocybine therapie Psilocybine sessie
Truffel Truffel ceremonie Truffel therapie Truffel sessie
paddo Paddo ceremonie    

FAQ psilocybine

Hieronder beantwoorde we de meest gestelde vragen over psilocybine en of het legaal te kopen is en hoe psilocybine therapie werkt. Staat jouw antwoord er niet bij? Stel je vraag gerust via het contactformulier of via het forum via de onderstaande knoppen.

Wat doet psilocybine met je?

Psilocybine is een stof die voorkomt in paddo’s (magic mushrooms) en is bijna niet psychoactief. Psilocybine wordt na omzetting naar psilocine pas psychoactief.

Psilocybine heeft na de omzetting naar psilocine verschillende effecten op de gebruiker, waaronder hallucinaties, veranderingen in perceptie, verhoogde gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels en veranderingen in het gevoel van tijd en ruimte. Het kan ook leiden tot veranderde emoties en stemming, introspectie en spirituele ervaringen.

De effecten van psilocybine variëren afhankelijk van de dosering, de individuele gevoeligheid en de omgevingsfactoren. Het gebruik van psilocybine kan ook risico’s met zich meebrengen, zoals verwarring, angst of paniekaanvallen, en het is daarom essentieel om voorzichtig te zijn en rekening te houden met de mogelijke gevolgen.

Hoe kom ik aan psilocybine?

In Nederland kan je alleen psilocybine kopen door magische truffels te kopen. In de magische truffels zit de stof psilocybine en psilocine, maar zijn in deze vorm niet illegaal. Door de truffels op te eten krijg je effectief psilocybine binnen.

Wat zijn psilocybine druppels?

Psilocybine druppels zijn vloeibare extracten die psilocybine bevatten. De oorsprong van deze druppels zijn onbekend. Deze druppels worden vaak gebruikt als een alternatieve manier om psilocybine in te nemen, omdat ze gemakkelijk kunnen worden gedoseerd en ingenomen. Het effect van psilocybine druppels is vergelijkbaar met dat van het eten van psilocybine-houdende paddenstoelen. Het kan leiden tot veranderde percepties, hallucinaties en een veranderde staat van bewustzijn. Het gebruik van psilocybine druppels is echter illegaal in Nederland.

Is psilocybine verboden?

Ja, psilocybine is verboden in Nederland. Het staat op de lijst van verboden middelen volgens de Opiumwet. Het bezitten, verkopen, kweken of verhandelen van psilocybine-houdende paddenstoelen is strafbaar.

Kan ik psilocybine microdoseren?

Ja, je kunt psilocybine microdoseren. Microdosering verwijst naar het nemen van zeer kleine hoeveelheden van een stof, zoals psilocybine, om subtiele effecten te ervaren zonder een volledige psychedelische ervaring te hebben. Het wordt vaak gedaan om de stemming te verbeteren, de creativiteit te verhogen en het concentratievermogen te verbeteren.

Is psilocybine therapie al mogelijk?

Ja, psilocybine therapie is in Australie al een medische behandeling. In Nederland wordt psilocybine therapie nog niet gezien als medische behandeling, maar wordt wel gebruikt tijdens bepaalde klinische onderzoeken voor de behandeling van bepaalde psychische aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen en posttraumatische stressstoornis (PTSS). De psilocybine therapie die wordt gedaan met psilocybine houdende truffels, is legaal, maar is geen medische behandeling.

Vergoeden zorgverzekeraars een psilocybine behandeling?

Nee, in Nederland vergoeden zorgverzekeraars een psilocybine behandeling niet omdat het nog niet erkend wordt als medische behandeling. Vooralsnog worden psilocybine sessies gezien als coaching onder invloed van een genotsmiddel.

Hoe werkt een psilocybine trip onder begeleiding?


Het exacte verloop van een begeleide psilocybine sessie kan variëren en is afhankelijk van de begeleider/therapeut en de specifieke behoeften van de persoon. Over het algemeen vindt de sessie plaats in een rustige en comfortabele omgeving zoals onze locatie of in je eigen woning. De therapeut zal je voorafgaand aan de sessie informeren over wat je kunt verwachten en eventuele vragen beantwoorden.

Tijdens de sessie neem je een dosis psilocybine in (in de vorm van magische truffels). De therapeut zal je begeleiden tijdens het effect van de psilocybine, waarbij hij/zij je zal ondersteunen bij het verkennen van je gedachten, emoties en ervaringen. Ze kunnen gesprekken voeren, begeleide meditaties aanbieden of andere technieken gebruiken om je te helpen inzichten te krijgen en eventuele problemen te verwerken.

Het doel van een begeleide tripsessie is om therapeutische effecten te verhogen, zoals het vergroten van zelfbewustzijn, het verkennen van onderdrukte emoties, het verminderen van angst of depressie, en het bevorderen van persoonlijke groei en welzijn. Tevens zorgt een therapeut of begeleider voor de fysieke veiligheid wordt er geholpen met de voorbereiding en integratie.