Psychedelica en syn...
 
Meldingen
Alles wissen

Psychedelica en synesthesie

2 Berichten
2 Gebruikers
0 Reactions
25 Bekeken
549819cc4dea5281b1ebea99191e23e7?s=80&d=monsterid&r=g -Forum
Berichten: 24
 SERT
Topic starter
(@sert)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 weken geleden

Bij welk psychedelicum is de kans op synesthesie het grootste?

Beantwoorden
1 reactie
1 reactie
Marcel van der Putten
(@marcel)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 1242

@sert 

Geplaatst door: @sert

Bij welk psychedelicum is de kans op synesthesie het grootste?

Synesthesie, het fenomeen waarbij zintuigen met elkaar vermengd raken, kan optreden bij verschillende psychedelica. Persoonlijke gevoeligheid voor synesthesie en de dosering van het psychedelicum spelen een grote rol of synesthesie optreedt. Over het algemeen is de kans op synesthesie is groter bij het gebruik van LSD (Lyserginezuurdiethylamide) en psilocybine (de actieve stof in paddo's en truffels). Als we een psychedelicum moeten kiezen waarbij dit effect het sterkst is, dan is het LSD.

LSD staat bekend om zijn krachtige effecten op de perceptie en kan leiden tot intensieve visuele en auditieve hallucinaties. Onderzoek heeft aangetoond dat LSD de activiteit van serotonine-receptoren in de hersenen beïnvloedt, wat kan resulteren in een verhoogde kans op synesthetische ervaringen. Bij gebruikers van LSD is het niet ongewoon om kleuren te "horen" of geluiden te "zien", wat kenmerkend is voor synesthesie.

Psilocybine kan in hogere doseringen ook synesthesie opwekken. Tijdens een psilocybine-ervaring kunnen gebruikers vergelijkbare zintuiglijke overlap ervaren, zoals het zien van kleuren die geassocieerd zijn met bepaalde geluiden of het voelen van texturen die verband houden met visuele stimuli. De combinatie van de effecten van psilocybine op de serotonine-receptoren en de unieke manier waarop het de hersenactiviteit beïnvloedt, draagt bij aan deze synesthetische ervaringen.
 
Bij zowel LSD als psilocybine wordt vaak opgemerkt dat muziek het meest de visuele effecten beïnvloed. De visuele hallucinaties veranderen namelijk vaak op het tempo van de muziek.

Bij Triptherapie besteden we aandacht aan deze fenomenen tijdens onze sessies, waarbij we de zintuigen proberen te beïnvloeden met muziek, aromatherapie en kleurenlampen. Dit kan de kans op synesthesie verder verhogen en de algehele ervaring verdiepen. Zie ook het onderstaande artikel.
 
https://triptherapie.nl/wp-content/uploads/2019/07/Psychedelische-therapie-muziek-geur-kleuren.png.webp
Beantwoorden