Zorgverzekeraars, v...
 
Meldingen
Alles wissen

Zorgverzekeraars, vergoeding en psychedelica therapie

2 Berichten
2 Gebruikers
0 Reactions
96 Bekeken
67ab04a11cd0591b3001d3d687043dcb?s=80&d=monsterid&r=g -Forum
Berichten: 2
 GelD
Topic starter
(@geld)
Active Member
Deelgenomen: 1 maand geleden

Waarom vergoeden zorgverzekeraars nog niet de therapieën met psychedelica? Het is toch duidelijk dat psychedelische sessies effectief zijn?

Beantwoorden
1 reactie
Marcel van der Putten
Berichten: 1231
(@marcel)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Geplaatst door: @geld

Waarom vergoeden zorgverzekeraars nog niet de therapieën met psychedelica? Het is toch duidelijk dat psychedelische sessies effectief zijn?

Zorgverzekeraars vergoeden momenteel geen therapieën met psychedelica, zoals psilocybine therapie, om verschillende redenen. Ten eerste is de erkenning van psychedelische therapie als een medische behandeling nog niet officieel vastgesteld. In Nederland wordt psychedelische therapie momenteel gezien als coaching onder invloed van een genotsmiddel, en niet als een erkende medische behandeling. Dit heeft te maken met de huidige wet- en regelgeving, die nog niet is aangepast om psychedelica als therapeutische middelen te erkennen.

Daarnaast zijn er nog niet voldoende grootschalige, langdurige wetenschappelijke studies die de effectiviteit en veiligheid van psychedelische therapieën in een klinische setting aantonen. Hoewel er veelbelovende resultaten zijn uit recente onderzoeken, zoals die naar psilocybine bij depressie en MDMA bij posttraumatische stressstoornis (PTSS), is er behoefte aan meer bewijs dat deze therapieën consistent positieve uitkomsten bieden. De erkenning van deze therapieën door zorgverzekeraars zal waarschijnlijk pas komen nadat er meer gedegen wetenschappelijk onderzoek is uitgevoerd en de resultaten zijn geanalyseerd.

Het Europese parlement heeft echter recentelijk een aanzienlijke som geld vrijgemaakt voor onderzoek naar psilocybine, wat een positief signaal is voor de toekomst. Dit kan bijdragen aan de erkenning en regulering van psychedelische therapieën in de komende jaren. Er wordt verwacht dat, met de afronding van meer onderzoeken en de groeiende acceptatie van psychedelica als therapeutische middelen, zorgverzekeraars in de toekomst mogelijk bereid zullen zijn om deze therapieën gedeeltelijk te vergoeden, wellicht rond 2025 of 2026.

Zie ook: Psychedelische therapieën 

https://triptherapie.nl/wp-content/uploads/2023/02/image.png.webp

Beantwoorden