Allergische reactie...
 
Meldingen
Alles wissen
1 Berichten
1 Gebruikers
0 Reactions
2 Bekeken
(@research)
Berichten: 350
Illustrious Member Admin
Topic starter
 

Zowel eetbare paddenstoelen (champignons, shiitake, oesterzwammen) als psychedelische truffels zijn schimmels (Basidiomycota, Agaricomycetes, Agaricales), maar behoren tot verschillende families. Eetbare soorten bevatten geïdentificeerde allergene eiwitten (zoals MnSOD en mannitol-dehydrogenase in champignon, trehalose-fosforylase in oesterzwam) waarmee IgE-gemedieerde reacties kunnen optreden. In de literatuur zijn meerdere gevallen gerapporteerd variërend van een milde orale reactie tot urticaria en zelfs anafylaxie na consumptie van champignons of oesterzwammen. Shiitake-allergie (IgE-gemedieerd) is zeer zeldzaam – tot voor kort was er geen westers geval beschreven. Paddenstoelenallergie gaat vaak gepaard met kruisreactie op inhalatieschimmels (mold), wat kan leiden tot orthosympathische klachten (PFAS) bij ongekookte paddenstoelen.

Voor psychedelische truffels is veel minder bekend. Er zijn geen specifieke allergenen uit Psilocybe-sclerotia beschreven en geen casusserie van voedselallergie gevonden. Eén anekdotische melding betreft een anafylactische reactie op een “psychedelische paddenstoel”. Op basis van algemene allergieprincipes wordt aanbevolen voorzichtig te zijn: behandel elke psilocybine‑houdende soort als een potentieel nieuw allergeen. De AAAAI-richtlijnen benadrukken dat men psilocybe-producten apart dient te testen (huidprik of verse prikkers) en alleen bij negatieve test onder strikt toezicht een orale provokatie uitvoert. Hierbij moet duidelijk worden onderscheiden wat een echte allergische reactie is (urticaria, jeuk, zwelling, ademnood) en wat het verwachte hallucinogene effect van psilocybine. Concreet betekent dit dat iemand met paddenstoelen- of moldallergie niet zonder meer veilig mag aannemen dat hij sclerotia kan verdragen; er is geen gratis pardon. Omdat er geen gedetailleerde onderzoeken zijn, geldt: voorzichtig blijven en desgewenst een allergoloog raadplegen.

 

Aspect Eetbare paddenstoelen (bijv. champignon, shiitake, oesterzwam) Psychedelische truffels (Psilocybe sclerotia)
Biologische classificatie Allemaal schimmels (Basidiomycota, klasse Agaricomycetes, orde Agaricales). Voorbeelden: champignon Agaricus bisporus (familie Agaricaceae), shiitake Lentinula edodes (Omphalotaceae), oesterzwam Pleurotus ostreatus (Pleurotaceae). Ook schimmels uit Basidiomycota, Agaricomycetes, Agaricales: de sclerotia (“magische truffels”) zijn van Psilocybe-soorten (bijv. P. mexicana, P. tampanensis), uit de familie Hymenogastraceae.
Bekende allergenen - Champignon (A. bisporus): geïdentificeerd als allergeen zijn een manganese-oxidase (MnSOD, ~24 kDa) en een NADP-dehydrogenase. - Oesterzwam (P. ostreatus): in een geval werd trehalose-fosforylase (±160–170 kDa homodimeer) als IgE-reactief eiwit gevonden. - Shiitake (L. edodes): geen specifieke huidig erkende voedselallergeen; IgE-reacties zeer zeldzaam. Pas recent werd de eerste casus van urticaria na shiitake-ingestie gerapporteerd (zonder identificatie van het specifieke eiwit). Geen bekend
Gerapporteerde allergische reacties Afhankelijk van patiënt kunnen paddenstoelen uiteenlopende reacties geven: van mild (oraal allergie syndroom, jeuk/zwelling in mond-keelgebied) tot ernstig (urticaria, anafylaxie). Bijvoorbeeld: een patiënt kreeg generaliseerde urticaria en anafylactische shock na het eten van champignons. Ook orale klachten (“keelpruritus” bij rauwe champignon) zijn beschreven. Voor oesterzwammen is in elk geval urticariële reactie gemeld. Over het algemeen loopt het spectrum van orale klachten tot anafylaxie. Er zijn geen klinische casussen of studies gevonden over allergie voor Psilocybe-sclerotia zelf; de literatuur is hier zeer beperkt. Wel is een anekdotische melding bekend: een patiënte rapporteerde op jongere leeftijd (15 jr) anafylaxie ná het eten van een “psychedelische paddenstoel” (zonder details over soort). Verder zijn er geen gepubliceerde gevallen van OAS, urticaria of anafylaxie na psychedelische truffels gevonden.
Kruisreactiviteit Kruisreacties tussen paddenstoelensoorten en met luchtwegschimmels worden beschreven. Zo zijn homologe allergenen gevonden tussen champignon en aspergillus/alternaria. In huidtesten reageren soms meerdere paddenstoelen tegelijk (b.v. bij één patiënt reageerden portobello, shiitake, porcini en champignon alle vier positief). Een recente studie toont brede kruis-reactiviteit in huidtesten tussen oester-, koningsoester-, shitake- en andere oesterzwammen. Specifiek over edible vs. psilocybe: er is geen onderzoek beschikbaar. Aangenomen wordt dat vergelijkbare schimmelproteïnen aanwezig zijn, maar effectieve kruisreactiviteit is onbekend. Allergologen raden aan om elke soort apart te testen (dus psilocybe los van eetbare soorten). Niet onderzocht in literatuur. Omdat alle paddenstoelen basidiomyceten zijn, kunnen theoretisch gedeelde allergene eiwitten bestaan (bijv. enolase of superoxide-dismutase). In de praktijk is onbekend of iemand met paddenstoelenallergie reageert op psilocybe. De AAAAI-expert adviseert daarom om psilocybine-paddenstoelen individueel te testen: per soort een huidtest en/of uitdaging, in plaats van veronderstellende kruisreactie.
Medische/veiligheids-adviezen Bij bekende paddenstoelenallergie geldt meestal: vermijd de betreffende soorten. Paddenstoelenallergie wordt behandeld als elke voedselallergie (huidtest, IgE-bepaling). Er bestaan géén standaardrichtlijnen specifiek voor champignon/shiitake/oester-allergie, maar identificatie van kruisreacties met inhalatie-allergenen (mold) is belangrijk. Specifiek voor truffels: allergologen adviseren voorzichtigheid bij paddenstoelenallergie. Een expert raadt huidpriktest (met verse paddenstoel) van élke psilocybinebron apart aan, gevolgd door een orale provocatietest onder medisch toezicht als de test negatief is. Daarbij moet men waken voor verwarring tussen de hallucinogene effecten (psilocybine) en een allergische reactie. Bestaande allergie voor omgevingsschimmels verandert het plan niet. Samengevat: behandel truffels als nieuwe voedselallergenen – test ze individueel voor orale uitdaging.
 
Geplaatst : 18 juni 2025 22:09
Onderwerp trefwoorden
Social share