EHBO bij drank en d...
 
Meldingen
Alles wissen

EHBO bij drank en drugs (EHBDD)

16 Berichten
1 Gebruikers
0 Reactions
41 Bekeken
Marcel van der Putten
Berichten: 1311
Admin
Topic starter
(@marcel)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

EHBO bij drank en drugs (EHBDD)

De EHBDD (Eerste Hulp bij Drank en Drugs) cursus biedt essentiële kennis en vaardigheden die van groot belang zijn voor iedereen die betrokken is bij het begeleiden van psychedelische ervaringen, zoals tripsitters en psychedelische therapeuten.

Een van de belangrijkste aspecten van de EHBDD cursus is het begrip van de effecten van verschillende soorten drugs, inclusief psychedelica zoals psilocybine en MDMA. Begeleiders moeten in staat zijn om de effecten van deze stoffen te herkennen en te begrijpen, zodat ze adequaat kunnen reageren op de behoeften van de persoon die tript. Dit inzicht helpt hen om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren.

De cursus leert tripsitters om potentiële risico's en complicaties te herkennen die kunnen optreden tijdens een psychedelische ervaring. Dit omvat het identificeren van symptomen van een bad trip, angstaanvallen of andere acute reacties. Door deze signalen tijdig te herkennen, kan de tripsitter snel en effectief ingrijpen om de situatie te stabiliseren.

Een belangrijk onderdeel van de EHBDD cursus zijn de eerste hulp technieken die deelnemers leren. Dit omvat basislevensreddende handelingen, zoals het omgaan met bewusteloosheid, ademhalingsproblemen of andere medische noodsituaties. Voor een tripsitter is het cruciaal om deze vaardigheden te beheersen, zodat ze adequaat kunnen reageren in geval van een noodsituatie.

De tripsitters en therapeuten die bij Triptherapie werken worden vereist om EHBO en de module drank en drugs te voltooien. Wij sommen in deze blog alvast op wat de verschillende technieken zijn bij verschillende soorten drugs, ook andere drugs dan psychedelica.

 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
15 reacties
1 reactie
Marcel van der Putten
(@marcel)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 1311

Eerste hulp bij drank en drugs in actie

Stap 1: Eerste inschatting ernst van de situatie

Wanneer je in contact komt met iemand die middelen heeft gebruikt, is het mogelijk om vanaf het eerste moment waardevolle informatie te verzamelen. De omgeving waarin je de persoon aantreft, kan al belangrijke aanwijzingen bieden voor de juiste benadering en behandeling. Daarnaast kunnen de houding en het gedrag van de persoon indicaties geven over mogelijk gebruik van alcohol en drugs. Je kunt de ernst van de situatie inschatten aan de hand van de onderstaande drie situaties:

  1. Lichte gezondheidsverstoring: Goed aanspreekbaar, gebruik merkbaar.
  2. Matige gezondheidsverstoring: Onvoldoende aanspreekbaar, duidelijk onder invloed.
  3. Ernstige gezondheidsverstoring: Niet aanspreekbaar wegens (sub) comateuze toestand.

 

Stap 2: Inschatten van de veiligheid

Zorg ervoor dat de omgeving veilig is. Een individu dat een overdosis heeft genomen, kan in bepaalde omstandigheden onvoorspelbaar gedrag vertonen. Twijfel niet om in zo'n situatie professionele hulpverleners (112) te bellen.

Stap 3: Wat zijn de acute levensbedreigende problemen?

De volgende gezondheidsverstoringen zijn direct levensbedreigend, behalve de acute psychose (deze kan indirect levensbedreigend zijn). De oorzaken van de genoemde gezondheidsverstoringen zijn toegespitst op middelengebruik, maar er zijn veel meer oorzaken mogelijk. Bij de onderstaande levensbedreigende situaties dien je 1-1-2 te bellen voor professionele hulp.

  1. Luchtweg obstructie
  2. Hart- en vaat stoornissen
  3. Bewusteloosheid
  4. Insult
  5. Opwindingsdelier
  6. Onderkoeling
  7. Oververhitting
  8. Acute psychose (indirect)

1 - Luchtweg obstructie (vooral bij verdovende middelen)

Bij een luchtweg obstructie is er sprake van een belemmering van de route van zuurstofrijke (buiten)lucht van buiten de mond tot diep in de longen. Bij de doelgroep binnen het uitgaanscircuit komt dit probleem meestal door de combinatie van braken en sufheid. Stel dit vast door te kijken, luisteren en voelen, en daarna eventuele hulpverlening op te starten.
 
Een kaakklem bij een persoon met een gedaald bewustzijn is altijd een noodgeval! Bij braken ontstaat er grote kans op verstikking. Een snelle en volledige 112 melding ("bedreigde ademweg door kaakklem") is van levensbelang!
 

2- Hart- en vaatstoornissen (vooral bij stimulerende middelen)

Als gevolg van grote druk in de vaten kunnen er problemen ontstaan in het hart en de hersenen. Het hartinfarct en de hersenbloeding zijn vooral beschreven in relatie tot cocaïnegebruik en 4FMP (kruising tussen MDMA en amfetamine). Hartkloppingen worden ook gemeld bij het gebruik van andere stimulantia. Soms komt een 'kaakklem' voor (bij stimulerende middelen).
 

3 - Bewusteloosheid

Bij bewusteloosheid is het slachtoffer niet meer aanspreekbaar en reageert niet meer op aanspreken en pijnprikkels. Bewusteloosheid kan in relatie tot middelengebruik verschillende oorzaken hebben, zoals een luchtwegobstructie, ernstige onderkoeling of juist oververhitting, een insult, en het gebruik van verdovende middelen als alcohol of GHB.

4 - Insult (vooral bij stimulerende middelen)

Een insult is het verliezen van het bewustzijn. Een insult gaat meestal gepaard met een schokkende verkramping van alle spieren in het lichaam. Dit kan een uiting zijn van de ziekte epilepsie, maar ook door middelengebruik of door een sterke visuele prikkeling. Dit is een gevaarlijke situatie aangezien de oorzaak ook de chemisch uitwerking kan zijn van de drug.

Bij een insult kan het slachtoffer blauw worden als gevolg van een inadequate ademhaling of een luchtwegobstructie. Ook kan er incontinentie (verliezen van de urine en/of ontlasting) optreden en vaak bijt het slachtoffer op zijn tong. In veel gevallen eindigt een insult spontaan, maar er is een risico dat het insult langer dan vijf minuten blijft bestaan. Men spreekt dan van een zogenaamde 'status epilepticus', die binnen korte tijd, zonder professionele hulp fataal kan zijn.

 

5 - Opwindingsdelier (vooral bij stimulerende middelen)

Het opwindingsdelier is een relatief onbekend fenomeen. Het is een toestand waarbij het slachtoffer motorisch onrustig is. Het slachtoffer gedraagt zich bijna dierlijk en slaat als een wilde om zich heen.

Kenmerkend is dat het geen gerichte agressie is. Het slachtoffer zal zich niet overgeven bij fixatie of overmeestering. Ook maakt hij of zij geen contact. Dit uit zich doordat het slachtoffer als het ware dwars door je heen kijkt en het niet mogelijk is om verbaal contact te krijgen.

 
Uit onderzoek is gebleken dat te sterke fixatie van invloed is op de overlijdenskans van slachtoffers met een opwindingsdelier. Er treedt een overbelasting van het hart op. Veelal is er sprake van een combinatie van een opwindingsdelier en onjuiste hulpverlening. Vooral de agitatie van het slachtoffer wordt vaak gezien als het probleem, waardoor de beveiliging of politie als eerste ter plaatse komt. Juist bij deze professionals bestaat er nog veel onbekendheid over het opwindingsdelier, waardoor zij er soms niet adequaat mee omgaan.
 

6 - Onderkoeling (vooral bij verdovende middelen)

Onderkoeling is een situatie waarbij de lichaamstemperatuur daalt tot onder de 35 graden. Er zijn verschillende maten van ernst te onderscheiden:

  • Tussen de 33 en 36 graden spreekt men van lichte onderkoeling. De verschijnselen zijn vaak subtiel.Het slachtoffer is alert en goed georiënteerd, maar klaagt over kou. De huid is bleek en koud en er is meestal sprake van rillen.
  • Tussen de 30 en 32 graden spreekt men van matige onderkoeling. Het slachtoffer is afwezig in zijn gedrag en gedesoriënteerd. Onder de 30 graden kan bewusteloosheid optreden. De huid is bleek en koud en het rillen is minder aanwezig dan bij lichte onderkoeling.
  • Onder de 28 graden spreekt men van ernstige onderkoeling Het slachtoffer is diep bewusteloos en de spieren zijn stijf. Er is een grote kans op een spontane hartstilstand.
De bovenstaande criteria zijn medische criteria. Buiten het ziekenhuis kan een lichte onderkoeling zonder juiste hulp snel overgaan in een matige en vervolgens ernstige onderkoeling. Het is dus noodzakelijk een lichte onderkoeling tijdig vast te stellen. Onderkoeling treedt voornamelijk op bij het gebruik van verdovende middelen, maar ook door stimulerende middelen (als gevolg van hevig zweten of natte kleding door het dansen).

7 - Levensbedreigende oververhitting (bij stimulerende middelen)

Oververhitting is een situatie waarbij de lichaamstemperatuur stijgt tot boven de 40 graden. De situatie kenmerkt zich door een verminderd bewustzijn tot bewusteloosheid. Soms is er sprake van desoriëntatie of agressie. De huid is bleek, warm en klam of zelfs droog.

De oorzaak van levensbedreigende oververhitting is meestal een combinatie van onder andere intensieve spieractiviteit, onvoldoende vochtinname, niet-ademende kleding, slecht eten, stimulerende middelengebruik, hoge omgevingstemperatuur en hoge luchtvochtigheid. Boven de 40 graden raken allerlei processen in het lichaam verstoord, waardoor het brein en de hartspier onherstelbaar beschadigd kunnen raken. Boven de 42 graden ontregelt de thermostaat van het lichaam en kan het de lichaamstemperatuur niet meer reguleren.

 
Bewusteloosheid bij het gebruik van stimulerende middelen, ernstige oververhitting, insult en/of opwindingsdelier worden beschouwd als symptomen van een ernstige (soms levensbedreigende) hersenstoornis.

8 - Acute psychose (vooral bij waarnemingsveranderende en stimulerende middelen)

Bij een acute psychose is er sprake van wanen (een stoornis in het denken) en meestal ook van hallucinaties (een stoornis in de waarneming). Ook ervaart een slachtoffer angst en is er sprake van agressie in reactie op de omgeving. De wanen zijn niet te corrigeren. Het slachtoffer voelt zich onbegrepen, en samen met de inhoud van de wanen maakt dit hem of haar angstig. Het is deze intense angst die maakt dat de acute psychose indirect levensbedreigend is. Het slachtoffer voelt zich angstig en bedreigd en zal er alles aan doen om zichzelf te beschermen.
 
 

Stap 4: Wat zijn de niet acute ernstige klachten?

Als er geen acute levensbedreigende problemen zijn kijk je naar de minder problematische klachten die meestal geen hulp behoeven of waarbij vaak geen hulpvraag is, zijn de onderstaande en zijn op te lossen middels:

 
  • Hoofdpijn: Water drinken tegen vochtverlies
  • Misselijkheid: Soms helpt braken, let wel op voor verstikkingsgevaar
  • Duizeligheid: Indien lage bloeddruk iets eten met wat zout of isotone drank
  • Sufheid
  • Afwijkende lichaamstemperatuur of beleving: Meet temperatuur en pas kleding erop aan of afkoelen met natte doeken
  • Milde angst: Acceptatie van de werking van het middel
  • Ongemak

 

Beantwoorden
Marcel van der Putten
Berichten: 1311
Admin
Topic starter
(@marcel)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

MDMA

Ecstasy, ook wel bekend als XTC, is de straatnaam voor pillen of poeders die onder andere de stof MDMA bevatten. Deze tabletten kunnen soms ook andere stoffen bevatten naast MDMA. Sinds 1988 staat MDMA op Lijst 1 van de Nederlandse Opiumwet, wat betekent dat het wordt geclassificeerd als harddrug.

Gebruik van MDMA

Ecstasy, ook wel bekend als XTC, is de straatnaam voor pillen of poeders die onder andere de stof MDMA bevatten. Deze tabletten kunnen soms ook andere stoffen bevatten naast MDMA, zoals speed. MDMA is een van de meest gebruikte synthetische drugs, vooral binnen de subcultuur van elektronische muziek, zoals techno, trance, house en hardcore. Gebruikers van MDMA ervaren doorgaans geen lichamelijke verslaving of psychische afhankelijkheid. Het gebruik van MDMA is echter vaak verbonden met specifieke evenementen, zoals dance-feesten.

Een trip kan een zeer intense ervaring zijn en kan soms gepaard gaan met gevoelens van paniek en angst. Dit wordt vaak veroorzaakt doordat de gebruiker het gevoel heeft het contact met de realiteit te verliezen, of doordat men zich verzet tegen de invloed van het middel en zich niet volledig kan overgeven aan de ervaring.
 

Effecten

Gewenste effecten

  • Gevoel van euforie
  • Vergezeld van een ontspannen gevoel
  • Empathie en energie
  • Contacten worden makkelijk gelegd
  • Zintuiglijke belevingen worden versterkt
  • Het seksuele verlangen neemt door het gebruik van MDMA toe
  • Sterk verliefd gevoel en een sterke emotionele binding met andere gebruikers

 

Ongewenste effecten

  • Vermoeidheid en slapeloosheid
  • Krampen, misselijkheid en braakneigingen
  • Droge keel en mond
  • Strakke kaken
  • Hartkloppingen
  • Stijging bloeddruk en lichaamstemperatuur
  • Zweten
  • Hoofdpijn of duizeligheid en bibberen

 

Risico's

Watervergiftiging
De eetlust en de slaapbehoefte worden door het gebruik van MDMA onderdrukt terwijl het gevoel van dorst toeneemt; zelfs wanneer het lichaam geen watertekort heeft. Dit kan leiden tot consumptie van te grote hoeveelheden water, wat uiteindelijk kan leiden tot een verlaagde natriumconcentratie in het bloed met mogelijk een hersenoedeem of de dood tot gevolg.

Lichaamstemperatuur
Stijging van de lichaamstemperatuur als een direct gevolg van MDMA en serotoninestimulatie, gefaciliteerd door een warme omgeving en langdurige fysieke activiteit (zoals bewegen en dansen) kan oververhitting en uitdroging veroorzaken. Het gevolg daarvan kan zijn dat er belangrijke functies van organen beïnvloed worden of uitvallen.

 
Overdosering
Overdosering met MDMA kan (in relatief zeldzame gevallen) dodelijk zijn. Welke dosis MDMA dodelijk, of omgekeerd welke dosis veilig is, valt niet goed te voorspellen. Het gebruik van alcohol dempt het effect van MDMA, waardoor je geneigd bent meer MDMA te consumeren. Daarbij is het gebruik extra belastend voor je hart-en bloedvaten.

Combinatiegevaar
De stijging van lichaamstemperatuur is groter wanneer MDMA gecombineerd wordt met cannabis. Om het risico op oververhitting te verminderen is het aan te raden voldoende isotone dranken te drinken. Geen water, met het oog op een watervergiftiging! Bovendien verdient het aanbeveling regelmatig rust en een koele omgeving op te zoeken.

Beantwoorden
Marcel van der Putten
Berichten: 1311
Admin
Topic starter
(@marcel)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Amfetamine

Amfetamine, in de volksmond vaak aangeduid als speed, pep of snelle, is een synthetische stof. Het gebruik ervan kan zowel lichamelijke als geestelijke verslaving veroorzaken. Bovendien heeft amfetamine een stimulerend effect en kan het slapeloosheid bevorderen. Daarnaast leidt het gebruik van amfetamine tot een verminderde eet- en drinklust.

Gebruik van Amfetamine

 
Amfetamine kan worden ingenomen in de vorm van een pil of poeder. De meest voorkomende methode is het snuiven, maar het is ook mogelijk om het te slikken of te injecteren. Wanneer amfetamine wordt geslikt, begint de werking na ongeveer 20 minuten. In het geval dat het in een 'bommetje' wordt ingenomen, waarbij een vloeitje tot een soort container wordt gevouwen, kan het effect langer op zich laten wachten. Door de aanwezigheid van het vloei duurt het dan ongeveer 30 minuten tot een uur voordat de effecten voelbaar zijn.

Bij injectie in een ader treedt de werking van de drug vrijwel onmiddellijk op.

De duur van de effecten van amfetamine varieert en ligt doorgaans tussen de 4 en 8 uur, afhankelijk van de ingenomen hoeveelheid en de sterkte van de amfetamine. Bij het roken van de stof zijn de effecten al voelbaar na enkele inhalaties. Het roken is echter uitsluitend van toepassing op methamfetamine, die in het illegale circuit bekendstaat als 'crystal meth' of kortweg 'meth', en voornamelijk in de Verenigde Staten wordt gebruikt. Amfetamine, die in de meeste EU-landen onder de naam 'speed' wordt verkocht, kan daarentegen niet worden gerookt.
 

Effecten

Gewenste effecten

  • Veel energie
  • Verminderd hongerlust
  • Verminderd slaapgevoel
  • Stimulerend effect

 

Ongewenste effecten

  • Angst en onrust
  • Onwillekeurige bewegingen van het lichaam
  • Meer zweten
  • Last krijgen van hoofdpijn

 

Risico's

Psychische klachten
Ook psychische klachten, zoals paranoïde wanen, zijn beschreven. Na het staken van (langdurig) amfetaminegebruik kan een depressie ontstaan.

Hartritmestoornissen
Op de lange termijn kun je hartritmestoornissen, een hartinfarct of een hersenbloeding krijgen.

Droge mond
Het gebruik van Amfetamine kan leiden tot een droge mond en je maakt daarnaast ook minder speeksel aan (dit is slecht voor je tanden want speeksel is een natuurlijk reinigingsmiddel voor je gebit).

 
Oververhitting
Door het gebruik stijgt je lichaamstemperatuur kun je oververhit raken.

Motorische onrust
Na gebruik kun je motorisch/lichamelijk onrustig worden (je gaat bijvoorbeeld meer kaakbewegingen maken). Je kunt ook gaan tandenknarsen wat op lange termijn slecht is voor je gebit, ook is het mogelijk dat je een kaakklem krijgt.

Uitputting
Je kunt lichamelijk uitgeput raken en last krijgen van slapeloosheid. Na gebruik kun je je nog een tijd moe en neerslachtig voelen.

Beantwoorden
Marcel van der Putten
Berichten: 1311
Admin
Topic starter
(@marcel)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Cocaïne

Cocaïne is een chemische stof die wordt geëxtraheerd uit de bladeren van de cocaplant en vervolgens verder verwerkt. Deze stof heeft een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel en vermindert het gevoel van honger.

Gebruik van cocaïne:

Cocaïne wordt doorgaans via de neus ingenomen. Het poeder wordt in een lijntje gelegd en vervolgens opgesnoven met behulp van een speciaal snuifkokertje, een afgeknipt rietje of een opgerold biljet.

Wanneer cocaïne wordt gesnoven, komt het in contact met de neusslijmvliezen, waar het via dit slijmvlies in de bloedbaan terechtkomt. Het is belangrijk op te merken dat de cocaïne niet direct in de hersenen komt; het moet eerst in de circulatie worden opgenomen.

Bij het snuiven van cocaïne wordt vaak een klein puntje of een dun lijntje genomen. Gedurende een avond kunnen gebruikers meerdere dosissen innemen. Vaak delen gebruikers een pakje (ook wel 'snow seal' genoemd) van 1 gram. Meestal varieert de inname per avond tussen een kwart en een halve gram. Hogere doseringen worden voornamelijk gezien bij ervaren of afhankelijke gebruikers.

 

Effecten 

Gewenste effecten

  • Actief, helder, zin om dingen te doen
  • Gevoel van welbehagen, opgewekt en vrolijk
  • Vol zelfvertrouwen
  • Bij lage dosis en incidenteel gebruik kan het seksueel stimulerend zijn
Ongewenste effecten

  • Hartkloppingen, snel ademen
  • Onrust, angstig, opgefokt
  • Ongewenste psychische effecten kunnen na langdurig en hevig gebruik al optreden bij kleine hoeveelheden
  • Bij hogere dosis en frequent gebruik: geen zin in seks, impotentie
  • Verminderde ongesteldheid
  • Na afloop vermoeid, slaapstoornissen

 

Risico's

Risico's op korte termijn

Belasting voor je hart- en bloedvaten
Cocaïne vormt een belasting voor je hart- en bloedvaten. Dat komt omdat cocaïne de hartslag stimuleert. Het hart heeft meer zuurstof nodig. Tegelijkertijd vernauwt cocaïne de bloedvaten, waardoor het hart minder zuurstof krijgt.

Uitputting
Cocaïne put de gebruiker uit. De vermoeidheid wordt onderdrukt waardoor men over de grens heen gaat.

Geïrriteerd neusslijmvlies
Door het snuiven van cocaïne raakt het neusslijmvlies geïrriteerd en ontstoken. Cocaïne kan ook in de voorhoofdsholtes komen en daar verstoppingen en hoofdpijn veroorzaken.

Meer cocaïne nemen
Bij regelmatig gebruik heeft eenzelfde dosis minder van het gewenste effect, waardoor er vaak meer genomen wordt.

Depressief
De dagen na coke gebruik kun je jezelf erg moe en uitgeblust of depressief voelen.

 
Risico’s op lange termijn

Agitatie en irritatie
Frequent gebruik van cocaïne verandert je omgang met mensen. Je kunt er geagiteerd en geïrriteerd van worden. Vaak is men extreem op zichzelf gericht.

Gewichtsverlies
Cocaïne stimuleert het centraal zenuwstelsel en onderdrukt het hongergevoel.

Depressies
Na het stoppen kunnen er depressies optreden die heftig kunnen zijn en enkele weken (of soms nog langer) duren.

Verslaving
Coke maakt gretig, je wilt snel meer. Ga je veel en vaak gebruiken dan voel je je in nuchtere toestand uitgeput en down. Hierdoor kan een sterk verlangen naar cocaïne ontstaan.

Schade aan holtes
Bij langdurig en heftig gebruik ontstaat vaak ernstige schade aan de neus en voorhoofdsholten. Dit kan leiden tot chronische ontstekingen, die pijnlijk en slopend zijn.

Beantwoorden
Marcel van der Putten
Berichten: 1311
Admin
Topic starter
(@marcel)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

LSD

Wat LSD zo bijzonder maakt, is dat het al bij het innemen van uiterst kleine hoeveelheden (25 microgram) een psychoactieve en hallucinogene werking vertoont.
 
Het gebruik van LSD
 
Een LSD-trip is doorgaans sterk afhankelijk van de innerlijke toestand van de gebruiker, inclusief verwachtingen, fantasieën en angsten (set), evenals de directe omgeving waarin de ervaring plaatsvindt (setting). Deze factoren kunnen leiden tot een zeer positieve of juist een zeer negatieve ervaring, ook wel bekend als een bad trip. Daarom is een zorgvuldige inschatting van zowel de set als de setting van cruciaal belang.

De effecten van LSD beginnen meestal 30 tot 60 minuten na orale inname. Afhankelijk van de genetische aanleg en de stofwisselingssnelheid van de gebruiker, kunnen de effecten van LSD gemiddeld tot wel 12 uur aanhouden.

Gezien de onvoorspelbaarheid van de effecten van LSD, is het raadzaam om een nuchter persoon in de nabijheid te hebben van iemand die onder invloed is. Deze persoon kan tijdens een bad trip destructieve handelingen van de gebruiker voorkomen.

Het innemen van een zeer hoge dosis (die per persoon kan verschillen) beïnvloedt niet de intensiteit van de trip, maar wel de duur ervan. Het is mogelijk dat het 4 tot 14 dagen duurt voordat het opnieuw innemen van LSD even effectief is vanwege gewenning. LSD geeft een intense ervaring biedt die de meeste gebruikers niet dagelijks willen (her)beleven. Na een sterke LSD-trip ervaren sommige gebruikers enige dagen verwardheid, wat te maken heeft met het verwerken van de opgedane ervaringen.
 

Effecten

Gewenste effecten

  • Sterke trip
  • Sterke visuele hallucinaties
  • Diepe gedachtes
  • Verandering van tijdsperceptie
  • Opkomen van vergeten herinneringen
  • Nieuwe interpretatie op basis van eerdere (levens)ervaringen
Ongewenste effecten

  • Heftige paniek
  • (Doods)angst
  • Acute psychosen
  • Verlies van gevoel van de eigen persoonlijkheid
  • Bang dat de bad trip werkelijkheid is en niet overgaat
  • Het gevoel hebben dat de tijd stilstaat
  • Zien van kleine en grote beestjes
  • Versterken van vervelende gevoelens
  • Minder of geen controle over emoties en gedrag 

 

Risico's

Psychose, depressie en paniekaanvallen
Voor mensen die er aanleg toe hebben, kan de drug aanleiding geven tot psychoses. LSD wordt dan ook als gevaarlijk beschouwd voor mensen met psychische klachten. Als je al aanleg hebt om angstig of depressief te zijn, dan kan het gebruik van LSD de gevoelens die hiermee gepaard gaan aanwakkeren (psychose, paniekaanval, dip). Het hallucinerende tripeffect kan beangstigend zijn en een paniekaanval veroorzaken waardoor je kunt gaan ‘flippen’ of een ‘bad-trip’ krijgen.

  • Afwisselende emoties en besef van tijd.
  • Emoties wisselen zich af (van positief naar negatief en andersom).
  • Je besef van tijd wordt anders en je kunt ‘flashbacks’ krijgen (het herbeleven van tripervaringen).
  • Paniek en angst.

 

Een trip kan een zeer intense ervaring zijn, en kan soms gepaard gaan met paniek en angst. Vaak wordt dit veroorzaakt doordat de gebruiker het gevoel heeft het contact met de realiteit te verliezen, of zich probeert te verzetten tegen de invloed van het product en er zich niet met overgave aan kan toevertrouwen.
Beantwoorden
Marcel van der Putten
Berichten: 1311
Admin
Topic starter
(@marcel)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Paddo's

De term "paddo" verwijst naar paddenstoelen van het geslacht Psilocybe en aanverwante soorten. Deze paddenstoelen bevatten voornamelijk de actieve stoffen psilocybine en psilocine.
 
Gebruik van paddo's
 
Paddo’s kunnen op verschillende manieren worden geconsumeerd. Hieronder volgt een overzicht van de meest gangbare methoden:

- Rechtstreeks eten (in hun pure vorm worden paddo’s vaak als onaangenaam van smaak ervaren)
- Door het zetten van thee
- In combinatie met een sausje
- Verwerkt in een chocoladereep
- In bouillon

De sterkte van de effecten is afhankelijk van de hoeveelheid ingenomen paddenstoelen. Daarnaast varieert het effect van de verschillende soorten paddo’s, afhankelijk van de context waarin ze worden gebruikt en de gemoedstoestand van de gebruiker. Waar de ene persoon een aangename, rustige trip ervaart met de kaalkopjes, kan een ander juist een intense ervaring ondergaan. Bovendien is het effect doorgaans sterker wanneer de paddo’s op een nuchtere maag worden ingenomen.
 

Effecten

Gewenste effecten

  • Versterking van gevoelens en zintuigen
  • Lacherig
  • Muziek en kleuren zijn intenser
  • Vervormingen van objecten
  • Opgaan in gedachten
  • Een ontspannen, opgewekt, energiek, high gevoel
  • Ervaren van gevoelens waar je je normaal niet bewust van bent
  • Visuele hallucinaties

 

Ongewenste effecten 

  • Onrustig en verward
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Dorst, droge mond
  • Warm of koud gevoel
  • Maag en darmklachten
  • Versterken van nare gevoelens
  • Verminderde controle over emoties en gedrag

 

Risico's

Verkeerd vallen
Een paddo kan verkeerd vallen, waardoor de gebruiker een bad trip krijgt. Dit ligt vaak aan de lichamelijke of geestelijke situatie waar de gebruiker zich op dat moment in bevindt. Ook kan het zijn dat de gebruiker zich niet op zijn gemak voelt op de locatie waar de paddo gebruikt wordt. Meestal is er sprake van bestaande psychische problemen met een combinatie van verschillende drugs en/of alcohol of slaapgebrek. Ook is er vaak sprake van te hoge doseringen paddo’s of sterke soorten paddo’s.
 
Paniekaanvallen en depressie
Als je al aanleg hebt om angstig of depressief te zijn, dan kan het gebruik van paddo’s de gevoelens die hiermee gepaard gaan aanwakkeren (psychose, paniekaanval, dip). Het is ook mogelijk dat je ‘flashbacks’ krijgt (het herbeleven van tripervaringen).
Beantwoorden
Pagina 2 / 2