EHBO bij drank en drugs (EHBDD)
De EHBDD (Eerste Hulp bij Drank en Drugs) cursus biedt essentiële kennis en vaardigheden die van groot belang zijn voor iedereen die betrokken is bij het begeleiden van psychedelische ervaringen, zoals tripsitters en psychedelische therapeuten.
Een van de belangrijkste aspecten van de EHBDD cursus is het begrip van de effecten van verschillende soorten drugs, inclusief psychedelica zoals psilocybine en MDMA. Begeleiders moeten in staat zijn om de effecten van deze stoffen te herkennen en te begrijpen, zodat ze adequaat kunnen reageren op de behoeften van de persoon die tript. Dit inzicht helpt hen om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren.
De cursus leert tripsitters om potentiële risico's en complicaties te herkennen die kunnen optreden tijdens een psychedelische ervaring. Dit omvat het identificeren van symptomen van een bad trip, angstaanvallen of andere acute reacties. Door deze signalen tijdig te herkennen, kan de tripsitter snel en effectief ingrijpen om de situatie te stabiliseren.
Een belangrijk onderdeel van de EHBDD cursus zijn de eerste hulp technieken die deelnemers leren. Dit omvat basislevensreddende handelingen, zoals het omgaan met bewusteloosheid, ademhalingsproblemen of andere medische noodsituaties. Voor een tripsitter is het cruciaal om deze vaardigheden te beheersen, zodat ze adequaat kunnen reageren in geval van een noodsituatie.
De tripsitters en therapeuten die bij Triptherapie werken worden vereist om EHBO en de module drank en drugs te voltooien. Wij sommen in deze blog alvast op wat de verschillende technieken zijn bij verschillende soorten drugs, ook andere drugs dan psychedelica.
MDMA
Ecstasy, ook wel bekend als XTC, is de straatnaam voor pillen of poeders die onder andere de stof MDMA bevatten. Deze tabletten kunnen soms ook andere stoffen bevatten naast MDMA. Sinds 1988 staat MDMA op Lijst 1 van de Nederlandse Opiumwet, wat betekent dat het wordt geclassificeerd als harddrug.
Gebruik van MDMA
Lichaamstemperatuur
Stijging van de lichaamstemperatuur als een direct gevolg van MDMA en serotoninestimulatie, gefaciliteerd door een warme omgeving en langdurige fysieke activiteit (zoals bewegen en dansen) kan oververhitting en uitdroging veroorzaken. Het gevolg daarvan kan zijn dat er belangrijke functies van organen beïnvloed worden of uitvallen.
Combinatiegevaar
De stijging van lichaamstemperatuur is groter wanneer MDMA gecombineerd wordt met cannabis. Om het risico op oververhitting te verminderen is het aan te raden voldoende isotone dranken te drinken. Geen water, met het oog op een watervergiftiging! Bovendien verdient het aanbeveling regelmatig rust en een koele omgeving op te zoeken.
Amfetamine
Gebruik van Amfetamine
Hartritmestoornissen
Op de lange termijn kun je hartritmestoornissen, een hartinfarct of een hersenbloeding krijgen.
Droge mond
Het gebruik van Amfetamine kan leiden tot een droge mond en je maakt daarnaast ook minder speeksel aan (dit is slecht voor je tanden want speeksel is een natuurlijk reinigingsmiddel voor je gebit).
Motorische onrust
Na gebruik kun je motorisch/lichamelijk onrustig worden (je gaat bijvoorbeeld meer kaakbewegingen maken). Je kunt ook gaan tandenknarsen wat op lange termijn slecht is voor je gebit, ook is het mogelijk dat je een kaakklem krijgt.
Uitputting
Je kunt lichamelijk uitgeput raken en last krijgen van slapeloosheid. Na gebruik kun je je nog een tijd moe en neerslachtig voelen.
Cocaïne
Cocaïne is een chemische stof die wordt geëxtraheerd uit de bladeren van de cocaplant en vervolgens verder verwerkt. Deze stof heeft een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel en vermindert het gevoel van honger.
Gebruik van cocaïne:
Cocaïne wordt doorgaans via de neus ingenomen. Het poeder wordt in een lijntje gelegd en vervolgens opgesnoven met behulp van een speciaal snuifkokertje, een afgeknipt rietje of een opgerold biljet.
Wanneer cocaïne wordt gesnoven, komt het in contact met de neusslijmvliezen, waar het via dit slijmvlies in de bloedbaan terechtkomt. Het is belangrijk op te merken dat de cocaïne niet direct in de hersenen komt; het moet eerst in de circulatie worden opgenomen.
Bij het snuiven van cocaïne wordt vaak een klein puntje of een dun lijntje genomen. Gedurende een avond kunnen gebruikers meerdere dosissen innemen. Vaak delen gebruikers een pakje (ook wel 'snow seal' genoemd) van 1 gram. Meestal varieert de inname per avond tussen een kwart en een halve gram. Hogere doseringen worden voornamelijk gezien bij ervaren of afhankelijke gebruikers.
Belasting voor je hart- en bloedvaten
Cocaïne vormt een belasting voor je hart- en bloedvaten. Dat komt omdat cocaïne de hartslag stimuleert. Het hart heeft meer zuurstof nodig. Tegelijkertijd vernauwt cocaïne de bloedvaten, waardoor het hart minder zuurstof krijgt.
Uitputting
Cocaïne put de gebruiker uit. De vermoeidheid wordt onderdrukt waardoor men over de grens heen gaat.
Geïrriteerd neusslijmvlies
Door het snuiven van cocaïne raakt het neusslijmvlies geïrriteerd en ontstoken. Cocaïne kan ook in de voorhoofdsholtes komen en daar verstoppingen en hoofdpijn veroorzaken.
Meer cocaïne nemen
Bij regelmatig gebruik heeft eenzelfde dosis minder van het gewenste effect, waardoor er vaak meer genomen wordt.
Depressief
De dagen na coke gebruik kun je jezelf erg moe en uitgeblust of depressief voelen.
Agitatie en irritatie
Frequent gebruik van cocaïne verandert je omgang met mensen. Je kunt er geagiteerd en geïrriteerd van worden. Vaak is men extreem op zichzelf gericht.
Gewichtsverlies
Cocaïne stimuleert het centraal zenuwstelsel en onderdrukt het hongergevoel.
Depressies
Na het stoppen kunnen er depressies optreden die heftig kunnen zijn en enkele weken (of soms nog langer) duren.
Verslaving
Coke maakt gretig, je wilt snel meer. Ga je veel en vaak gebruiken dan voel je je in nuchtere toestand uitgeput en down. Hierdoor kan een sterk verlangen naar cocaïne ontstaan.
Schade aan holtes
Bij langdurig en heftig gebruik ontstaat vaak ernstige schade aan de neus en voorhoofdsholten. Dit kan leiden tot chronische ontstekingen, die pijnlijk en slopend zijn.
LSD
Paddo's
Eerste hulp bij drank en drugs in actie
Stap 1: Eerste inschatting ernst van de situatie
Wanneer je in contact komt met iemand die middelen heeft gebruikt, is het mogelijk om vanaf het eerste moment waardevolle informatie te verzamelen. De omgeving waarin je de persoon aantreft, kan al belangrijke aanwijzingen bieden voor de juiste benadering en behandeling. Daarnaast kunnen de houding en het gedrag van de persoon indicaties geven over mogelijk gebruik van alcohol en drugs. Je kunt de ernst van de situatie inschatten aan de hand van de onderstaande drie situaties:
Stap 2: Inschatten van de veiligheid
Zorg ervoor dat de omgeving veilig is. Een individu dat een overdosis heeft genomen, kan in bepaalde omstandigheden onvoorspelbaar gedrag vertonen. Twijfel niet om in zo'n situatie professionele hulpverleners (112) te bellen.
Stap 3: Wat zijn de acute levensbedreigende problemen?
De volgende gezondheidsverstoringen zijn direct levensbedreigend, behalve de acute psychose (deze kan indirect levensbedreigend zijn). De oorzaken van de genoemde gezondheidsverstoringen zijn toegespitst op middelengebruik, maar er zijn veel meer oorzaken mogelijk. Bij de onderstaande levensbedreigende situaties dien je 1-1-2 te bellen voor professionele hulp.
Bij een insult kan het slachtoffer blauw worden als gevolg van een inadequate ademhaling of een luchtwegobstructie. Ook kan er incontinentie (verliezen van de urine en/of ontlasting) optreden en vaak bijt het slachtoffer op zijn tong. In veel gevallen eindigt een insult spontaan, maar er is een risico dat het insult langer dan vijf minuten blijft bestaan. Men spreekt dan van een zogenaamde 'status epilepticus', die binnen korte tijd, zonder professionele hulp fataal kan zijn.
Kenmerkend is dat het geen gerichte agressie is. Het slachtoffer zal zich niet overgeven bij fixatie of overmeestering. Ook maakt hij of zij geen contact. Dit uit zich doordat het slachtoffer als het ware dwars door je heen kijkt en het niet mogelijk is om verbaal contact te krijgen.
De oorzaak van levensbedreigende oververhitting is meestal een combinatie van onder andere intensieve spieractiviteit, onvoldoende vochtinname, niet-ademende kleding, slecht eten, stimulerende middelengebruik, hoge omgevingstemperatuur en hoge luchtvochtigheid. Boven de 40 graden raken allerlei processen in het lichaam verstoord, waardoor het brein en de hartspier onherstelbaar beschadigd kunnen raken. Boven de 42 graden ontregelt de thermostaat van het lichaam en kan het de lichaamstemperatuur niet meer reguleren.
Stap 4: Wat zijn de niet acute ernstige klachten?
Als er geen acute levensbedreigende problemen zijn kijk je naar de minder problematische klachten die meestal geen hulp behoeven of waarbij vaak geen hulpvraag is, zijn de onderstaande en zijn op te lossen middels: