Hoe kan je een bad trip voorkomen?
Om een bad trip te voorkomen, zijn er verschillende belangrijke punten om rekening mee te houden. Ten eerste is het belangrijk om te zorgen voor een veilige omgeving met begeleiding. Dit vermindert de kans op een bad trip aanzienlijk. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat het verlagen van glutamaat in de hippocampus en het verhogen van GABA de kans op een bad trip verder verlaagt. Een goede voorbereiding is dus ook belangrijk. Het lezen van meer informatie over bad trips en hoe GABA kan helpen kan nuttig zijn. Verder is het belangrijk om te weten dat bepaalde psychische aandoeningen, zoals borderline, psychosegevoeligheid, schizofrenie en zware angststoornissen, de kans op een bad trip vergroten. Personen met deze aandoeningen kunnen beter geen psychedelica gebruiken.
Meer leesvoer: Bad trip en glutamaat
Een bad trip is een intense, onaangename psychedelische ervaring die gepaard kan gaan met angst, verwarring, paranoia en zelfs paniek. Hoewel een bad trip erg overweldigend kan zijn, betekent het niet dat de ervaring per definitie “slecht” of schadelijk is. Bij goede integratie en begeleiding kan ook een moeilijke ervaring waardevol worden.
Volgens ons ontstaat een bad trip meestal door een disbalans in de hersenchemie — met name door een overactivatie van glutamaat (stimulerende neurotransmitter) en te weinig GABA (remmende neurotransmitter). Dit kan leiden tot mentale overprikkeling, paniek en een gevoel van controleverlies. Ook een onveilige omgeving of een slechte voorbereiding vergroot het risico aanzienlijk.
Veelvoorkomende triggers zijn:
Een onrustige geest of emotionele instabiliteit
Onbekende of oncomfortabele omgeving
Te hoge dosering
Onervarenheid of geen goede begeleiding
Bij Triptherapie wordt veel aandacht besteed aan het optimaliseren van je neurochemie, mindset en omgeving (de zogenaamde set & setting). Door bijvoorbeeld vooraf GABA te verhogen via supplementen, meditatie of voeding, kan de kans op een negatieve ervaring flink dalen. Meer hierover lees je in de uitleg over glutamaat en GABA bij truffeltrips.
Als je al een negatieve ervaring hebt meegemaakt, is het belangrijk te weten dat dit niet blijvend schadelijk is. Je brein werkt tijdelijk anders door stress en angst, maar herstelt zich na rust en integratie. Je kunt zelf herstellen door:
Voldoende slaap en rust te nemen
GABA-ondersteunende supplementen (in overleg met een arts)
Erover praten met een ervaren therapeut
Triptherapie biedt extra integratiesessies aan, ook voor mensen die niet eerder bij hen een sessie hebben gedaan. Tijdens zo'n sessie help je de ervaring te verwerken, betekenis te geven en los te laten wat zwaar voelt.
Een bad trip kan je flink uit balans brengen, maar is zelden blijvend schadelijk. Met de juiste voorbereiding, begeleiding en integratie is het risico zeer klein — bij Triptherapie komt dit bij minder dan 1 op de 1000 sessies voor. Mocht je ondersteuning willen, kun je altijd een intakeformulier invullen of een losse integratie aanvragen.