Hoe voorkom je het ...
 
Meldingen
Alles wissen

Hoe voorkom je het serotoninesyndroom?

2 Berichten
2 Gebruikers
0 Reactions
15 Bekeken
549819cc4dea5281b1ebea99191e23e7?s=80&d=monsterid&r=g -Forum
Berichten: 24
 SERT
Topic starter
(@sert)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 weken geleden

Hoe voorkom je het serotoninesyndroom?

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
1 reactie
1 reactie
Marcel van der Putten
(@marcel)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 1242

@sert 

Geplaatst door: @sert

Hoe voorkom je het serotoninesyndroom?

Het serotoninesyndroom is een potentieel levensbedreigende aandoening die kan optreden wanneer er een overmaat aan serotonine in de hersenen aanwezig is. Dit kan gebeuren door het gebruik van bepaalde medicijnen, vooral als ze in combinatie worden gebruikt, zoals antidepressiva, pijnstillers, en sommige recreatieve drugs zoals MDMA. Het is belangrijk om bewust te zijn van de risicofactoren en preventieve maatregelen te nemen om het serotoninesyndroom te voorkomen.

Hier zijn enkele punten die kunnen helpen om het serotoninesyndroom te voorkomen:

Medische begeleiding: Als je medicijnen gebruikt die de serotoninespiegels beïnvloeden, zoals selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI's), serotonine-norepinefrineheropnameremmers (SNRI's), MAO remmers, TCA of of andere serotonerge middelen, is het essentieel om dit onder begeleiding van een arts te doen. Bespreek altijd met uw arts welke medicijnen je gebruikt en of er risico's zijn bij het combineren van deze medicijnen.

Vermijd combinaties van medicijnen met drugs: Wees voorzichtig met het combineren van verschillende medicijnen die de serotoninespiegels kunnen verhogen. Dit omvat niet alleen antidepressiva, maar ook bepaalde pijnstillers zoals tramadol, en recreatieve drugs zoals MDMA, psilocybine of LSD. Zo kan MDMA niet samen met andere middelen die de serotoninespielgels verhogen. Bij LSD en of psilocybine is het gevaar minder, maar ook mild aanwezig. Doe altijd een check of middelen samen kunnen.

Wees voorzichtig met natuurlijke supplementen: Sommige (natuurlijke) supplementen, zoals St. Janskruid of 5HTP, kunnen ook de serotoninespiegels verhogen. Het is belangrijk om met uw zorgverlener te overleggen voordat je deze supplementen gebruikt, vooral als je al andere serotonerge medicijnen gebruikt.

Kennis van Symptomen: Wees bewust van de symptomen van het serotoninesyndroom, die kunnen variëren van milde tot ernstige symptomen. Deze omvatten veranderingen meestal een combinatie van de onderstaande symptomen:

Cognitieve symptomen:
- Veranderingen in mentale status, zoals verwarring, agitatie of hallucinaties.
- Hoofdpijn.

Autonome symptomen:
- Verhoogde hartslag (tachycardie).
- Verhoogde bloeddruk.
- Koorts of hyperthermie.
- Zweten of overmatig zweten.
- Verhoogde pupilgrootte (mydriasis).
- Misselijkheid en braken.

Neuromusculaire symptomen:
- Spiertrillingen of spierspasmen.
- Hyperreflexie (overmatige reflexactiviteit).
- Tremoren.
- Onwillekeurige spiersamentrekkingen (clonus).
- Stijfheid of rigiditeit van de spieren.

Als je deze symptomen ervaart, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Conclusie: De meeste gevallen van het serotoninesyndroom komtvoor uit een combinatie van medicijnen met andere medicatie of drugs. Controleer altijd of combinaties wel samen kunnen voordat je ze zomaar gebruikt.

Als eerste check kan je onze chatbot Trippy vragen of een bepaalde combinatie bekend is omdat het problemen kan opleveren. Met het antwoord van Trippy (geen medisch advies) kan je dan vervolgens naar jouw behandelend arts om te overleggen wat mogelijk is.

Ga naar: Trippy chatbot | Medicatie en psychedelica combineren

 

https://triptherapie.nl/wp-content/uploads/2019/02/psychedelica-combineren-met-drugs-en-medicatie-1024x809.jpg

Beantwoorden