Psilocybine therapi...
 
Meldingen
Alles wissen

Psilocybine therapie bij verslavingen

2 Berichten
2 Gebruikers
0 Reactions
103 Bekeken
cd418d952dc3c17ec40dc7b2a9461c9a?s=80&d=monsterid&r=g -Forum
Berichten: 5
Topic starter
(@robins)
Active Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

In het Jaarverslag 2023 van de Nationaal Rapporteur Verslavingen wordt gesteld: "één van de meest hardnekkige problemen in de GGZ en de verslavingszorg: comorbiditeit. Meer dan de helft van de patiënten in de GGZ en de verslavingszorg heeft naast een verslaving ook één of meer andere psychische aandoeningen."

Wat zijn de mogelijke voor- en nadelen van het integreren van psilocybine therapie als onderdeel van een holistische benadering binnen de GGZ / verslavingszorg?

Beantwoorden
1 reactie
1 reactie
Marcel van der Putten
(@marcel)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 1171

@robins 

Geplaatst door: @robins

Wat zijn de mogelijke voor- en nadelen van het integreren van psilocybine therapie als onderdeel van een holistische benadering binnen de GGZ / verslavingszorg?

De voordelen van psilocybine therapie in de GGZ en verslavingszorg zijn enorm. Volgens diverse onderzoeken is psilocybine zeer effectief gebleken bij diverse problematiek. Door psilocybine sessies als optie aan te kunnen bieden binnen de GGZ, vergroten we de kans op herstel bij personen waarbij de standaard behandelingen niet aan slaan.

Een probleem van de GGZ is echter dat de meeste GGZ instellingen geen holistische aanpak hanteren vanwege de specialistische zorg. Psilocybine therapie zal hoogstwaarschijnlijk als psychologische behandeling worden gebruikt en ook ingezet worden bij personen die leiden aan bijvoorbeeld depressie, ondanks de oorzaak van depressie vaak niet in de psychologische sfeer zit. Gesprekstherapie i.c.m. psilocybine bij bijvoorbeeld een ongezond voedingspatroon zal pas zoden aan de dijk zetten als de oorzaak wordt aangepakt. Dit is vaak iets wat over het hoofd wordt gezien bij chronische aandoeningen en depressie.

Een ander probleem van psilocybine bij behandelingen van verslaafden kan zijn dat het escapisme kan overslaan naar het spiritueel gebruik van psychedelische middelen. Hoewel diverse psychedelica minder schadelijk zijn dat andere verslavende stoffen zoals alcohol of cocaïne, is de vraag of deze verandering van verslaving gewenst is.

Wij denken dat psilocybine therapie bij verslaving meer voordelen dan nadelen gaat opleveren. Het is echter wel van belang dat personen goed worden begeleid en dat er meer wordt ingezet op een gezonde leefstijl, maar dan wel een gezonde leefstijl die echt gezond is volgens de wetenschap (en niet de voedingsmiddelenindustrie).

Meer over: Psilocybine bij verslavingen

 

Beantwoorden