Hoe verschilt psilo...
 
Meldingen
Alles wissen

Hoe verschilt psilocybine therapie met conventionele therapeutische behandelingen?

2 Berichten
2 Gebruikers
0 Reactions
543 Bekeken
0b7a38998a5c09b640ccea24e996ce76?s=80&d=monsterid&r=g -Forum
Berichten: 10
Topic starter
(@bot-questions)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hoe verschilt psilocybine therapie met conventionele therapeutische behandelingen?

Psilocybine therapie is een vorm van therapie dat bestaat uit drie hoofdonderdelen: voorbereiding, psilocybine sessie en integratie. Bij reguliere therapie is er niet een vaste indeling en verschilt dat per soort therapie. Het grootste verschil met de reguliere behandelmethoden in de GGZ is het gebruik van psilocybine zelf, dat geeft namelijk een hele ander bewustzijn dan de nuchtere toestand waarin personen zich verkeren. Als de we verschillende fases van psilocybine therapie verdelen dan kunnen we beter de gelijkenissen en verschillen opsommen.

Tijdens voorbereidingsfase wordt er aandacht besteed aan het verbeteren van de algehele gezondheid en bouwen de cliënt en de therapeut een relatie op en bespreken ze de doelen en intenties van de cliënt voor de therapie. Tijdens deze eerste fase kunnen diverse zaken hetzelfde worden aangepakt zoals het toevoegen van gesprekstherapie, blootstellingstherapie, EMDR en andere vormen van reguliere zorg. Zaken die juist anders zijn en die ook kunnen helpen zijn het toevoegen van supplementen en dieetadvies, gezonde beweging, meditatie, tips voor de slaap en het bekijken van films of het lezen van boeken om het brein alvast wat te beïnvloeden voor de psilocybine sessie zelf.

De psilocybine sessie zelf is het meest anders dan wat tot nu toe wordt gezien als conventionele therapie. Tijdens deze sessie wordt in overeenstemming een bepaalde dosering van psilocybine ingenomen. De locatie van wijkt vaak af van de reguliere zorg omdat de locaties niet lijken op behandelkamers, maar vaak mooi aangeklede ruimten zijn ter inspiratie van de trip. Het begingesprek van een psilocybine-trip kan op gesprekstherapie lijken maar is vaker gericht op het hebben van een mooie ervaring. Technieken zoals NLP kan helpen om de trip al tijdens het begingesprek een beetje te beïnvloeden aangezien suggesties sterker tot uiting kunnen komen. De cliënt wordt tijdens de introspectieve fase aangemoedigd om zich naar binnen te richten en zijn gedachten en emoties te verkennen. De introspectieve fase duurt tussen de één en vier uur en tijdens deze fase wordt er dus niet of minimaal gesproken. Zodra de cliënt weer nuchter wordt is er een eerste mogelijkheid tot reflectie op de trip. De meeste personen hebben echter vaak nog wel een aantal dagen de tijd nodig om alles te laten bezinken.

De integratie na de sessie wordt dus deels direct na de sessie gedaan en de rest kan naar behoefte een aantal dagen of soms weken later. Dan werken de cliënt en therapeut samen om te reflecteren en de inzichten die tijdens de ervaring zijn opgedaan te integreren. Tijdens dat integratiegesprek wordt er bekeken hoe de psychedelische ervaring kan worden gebruikt om de vooruitgang van te behouden en wat er nog meer gedaan kan worden. Tijdens deze laatste fase kan er worden gekozen om gebruik te maken van de reguliere zorg en hoeft er niet heel veel verschil te zijn met de reguliere zorg. Het grote verschil met reguliere zorg is echter dat na de psilocybine-therapie er meer personen geen extra zorg meer nodig is omdat er betere resultaten worden bereikt met psilocybine therapie.

Meer informatie:

Psilocybine therapie

 

 

Beantwoorden
1 reactie
Marcel van der Putten
Berichten: 1468
(@marcel)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Volgens ChatGPT zijn dit de verschillen:

Psilocybinetherapie verschilt op verschillende manieren van conventionele therapeutische behandelingen:

  1. Psychedelisch Effect: Psilocybine is een psychoactieve stof die van nature voorkomt in bepaalde paddestoelen. Het veroorzaakt psychedelische effecten, waaronder veranderde perceptie, intensere emoties en soms mystieke ervaringen. Dit verschilt sterk van conventionele therapieën die meestal geen psychoactieve componenten bevatten.

  2. Diepgaande Ervaring: Psilocybinetherapie omvat vaak één of enkele sessies waarin de patiënt een diepgaande psychedelische ervaring heeft. Deze ervaring wordt gevolgd door integratiesessies waarin de persoon de ervaring met een therapeut bespreekt en deze in het dagelijks leven integreert. Conventionele therapie kan meer gespreksgebaseerd zijn, met regelmatige sessies over een langere periode.

  3. Doelgerichte Behandeling: Psilocybinetherapie wordt onderzocht als een behandeling voor verschillende psychische aandoeningen, waaronder depressie, angststoornissen en verslavingen. Het is vaak doelgericht, met een focus op het verkennen van diepe emotionele en psychologische patronen tijdens de psychedelische ervaring. Conventionele therapieën kunnen variëren in hun focus, afhankelijk van het specifieke behandelingsmodel en de behoeften van de patiënt.

  4. Begeleiding en Integratie: In psilocybinetherapie is begeleiding voor, tijdens en na de psychedelische ervaring essentieel. Integratiesessies spelen een grote rol bij het helpen van de persoon om de inzichten en veranderingen die tijdens de sessie zijn opgetreden, te begrijpen en toe te passen in het dagelijks leven. Conventionele therapie omvat ook begeleiding, maar de benadering kan anders zijn.

  5. Spirituele Dimensie: Voor sommige mensen heeft psilocybine een spirituele dimensie, waarbij de ervaring als transcendent of heilig wordt beschouwd. Dit is een aspect dat minder prominent aanwezig is in veel conventionele therapeutische benaderingen.

Beantwoorden