Kan MDMA therapie n...
 
Meldingen
Alles wissen
2 Berichten
2 Gebruikers
1 Reactions
112 Bekeken
0
Topic starter

Hoe kan ik nog een MDMA sessie doen na 1 juli 2025 als de wet verandert? De nieuwe NPS wet maakt namelijk een hoop stoffen die lijken op MDMA illegaal, zoals misschien wel jullie MDMA analogon.

2 antwoorden
1

De nieuwe NPS-wetgeving die op 1 juli 2025 in werking treedt, verandert inderdaad het speelveld voor psychedelische sessies met stoffen die chemisch verwant zijn aan MDMA. Deze wijziging plaatst hele stofgroepen, waaronder fenylethylaminen, cathinonen en benzofuranen, op lijst IA van de Opiumwet. Veel MDMA-analogen vallen daar dus straks onder en worden per definitie verboden.

Wat betekent dit concreet voor MDMA sessies na 1 juli 2025?

  1. Begeleide sessies met legale analogen worden lastiger: Het MDMA-analogon dat Triptherapie nu gebruikt is legaal omdat het (nog) niet op de Opiumlijst staat. Maar zodra het nieuwe groepsverbod ingaat, is de kans groot dat ook deze analoog onder de wet valt. Triptherapie houdt nauwlettend in de gaten of hun huidige stof nog legaal blijft — en als dat verandert, zullen ze dat duidelijk communiceren en aanpassen.

  2. Je eigen MDMA meebrengen blijft een optie, maar onder voorwaarden:
    Triptherapie blijft sessies aanbieden waarbij cliënten zelf een kleine hoeveelheid MDMA (max. 500 mg) meebrengen. Dat blijft toegestaan zolang het gaat om eigen gebruik en niet om verkoop of verspreiding. Het gebruik van MDMA is namelijk niet strafbaar, alleen het bezit, vervaardiging en handel is dat.

    Dit betekent dat je na 1 juli nog steeds een MDMA sessie kunt doen, zolang:

    1. je de stof zelf regelt,

    2. deze vooraf laat testen bij een erkend testpunt,

    3. je dit aangeeft in de intake en

    4. je je houdt aan de maximale hoeveelheden (0,5 gram).

    De begeleider fungeert dan als tripsitter, niet als leverancier.

  3. Alternatieven blijven bestaan:
    Mocht het huidige MDMA-analogon straks onder de nieuwe wet vallen, dan onderzoekt Triptherapie andere legale alternatieven. Denk aan combinaties van natuurlijke stoffen, zoals psilocybine (bijv. in een psilocybine sessie) of andere stoffen die de werking van MDMA kunnen nabootsten en niet verboden zijn of worden.

Samenvatting: jouw opties na 1 juli

  • Eigen MDMA (analoog) meenemen (max. 500 mg) blijft mogelijk in een privé sessie.
  • Huidige legale analogen worden mogelijk verboden; Triptherapie zoekt dan naar vervangende legale stoffen.
  • Psilocybine- of truffelsessies blijven legaal en kunnen een waardevol alternatief zijn.
  • Vroeg boeken vóór 1 juli kan slim zijn als je het huidige legale aanbod nog wilt benutten.

Je kunt altijd starten met de intake voor psychedelische therapie, waarin je jouw voorkeuren en situatie aangeeft — Triptherapie denkt dan met je mee over de beste aanpak voor ná juli.

0

Op 1 juli 2025 treedt een nieuwe opiumwetswijziging in werking waarbij ‘stoffenklassen’ generiek verboden worden. Met deze wet komen hele groepen chemisch verwante stoffen (‘stofgroepen’) op lijst IA van de Opiumwet te staan. Bijvoorbeeld alle fenethylamine-afgeleiden – de bouwsteen van amfetamines en ecstasydrugs – worden expliciet verboden. De Rijksoverheid meldt dat hiermee “hele stofgroepen met dezelfde chemische basisstructuur” voortaan in één keer illegaal zijn, ongeacht hun precieze samenstelling. De nieuwe regeling is bedoeld om een kat-en-muisspel met “legal highs” te voorkomen: in plaats van elke nieuwe designerdrug apart te verbieden, wordt nu de hele groep (bijv. alle MDMA-analogen) in de Opiumwet opgenomen.

Status van MDMA-analogen na 1 juli 2025

Alle MDMA-analogen (bijv. MDA, MDEA, 6-APB, etc.) vallen na 1 juli 2025 onder de nieuwe generieke ban. Deze stoffen zijn namelijk allemaal afgeleid van 2-fenethylamine, en dus opgenomen in de verboden stofgroep volgens lijst IA. Voorbeeld: 6-APB (benzofury) is momenteel nog niet individueel benoemd in de Opiumwet, en dus formeel niet verboden, maar na inwerkingtreding wordt het als fenethylamine-analoog illegaal. Ook MDA en MDEA (resp. 3,4-methyleendioxiamfetamine/​-ethamfetamine) zullen onder het verbod vallen en kunnen niet zomaar meer legaal worden gebruikt. Alleen stoffen die als geneesmiddel zijn geregistreerd (EMA-handelsvergunning) zijn voortaan uitgezonderd van het verbod. Omdat geen MDMA-analogen als geneesmiddel geregistreerd zijn, blijven ze in de praktijk verboden voor algemeen gebruik. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat één van deze analogen legaal beschikbaar blijft na 1 juli 2025.

Klinisch onderzoek en MDMA-analogen (NL/Europa)

Vooralsnog richt klinisch onderzoek zich vooral op MDMA zelf, niet op analogen. In Nederland en Europa lopen inmiddels verschillende onderzoeken naar MDMA-geassisteerde therapie (veelal in samenwerking met MAPS/Universiteiten), maar niet specifiek naar MDA, MDEA of 6-APB. Er zijn geen publieke klinische trials bekend waarin één van deze analogen therapeutisch wordt ingezet. Wel is er (pre)klinisch onderzoek naar nieuwe analogen van MDMA: bijvoorbeeld een internationaal onderzoek (onder leiding van MedUni Wien) heeft recent drie nieuwe MDMA-varianten (ODMA, TDMA, SeDMA) gesynthetiseerd die mogelijk veiliger zijn. Deze nieuwe stoffen toonden in celstudies hetzelfde therapeutisch potentieel als MDMA, maar met waarschijnlijk minder bijwerkingen. Ook internationaal (buiten Nederland) is men in een clinicus setting met analogen bezig: biotechbedrijf Transcend Therapeutics publiceerde eind maart 2025 positieve fase-2 resultaten met methylone (een cathinon-analoge van MDMA) in PTSS-patiënten. Dit toont de interesse in alternatieven voor MDMA. In Nederland en de EU zijn echter (voor zover bekend) geen lopende of geplande studies waarin MDA, MDEA, 6-APB of soortgelijke analogen worden toegepast.

Gebruik door therapeuten na 1 juli 2025 (ontheffingen en uitzonderingen)

Na inwerkingtreding van de NPS-wet mogen therapeuten MDMA-analogen niet ‘zomaar’ voorschrijven: elk bezit of gebruik valt onder het verbod. Enige legale route is via een officieel geregistreerd geneesmiddel of een wettelijk toegestane ontheffing. In de praktijk betekent dit dat MDMA-analogen alleen onder strikt gecontroleerde voorwaarden kunnen worden toegepast. Geneesmiddelen die een EMA-vergunning hebben, zijn expliciet vrijgesteld van het verbod. Als voorbeeld: zou een MDMA-analoge stof ooit als medicijn zijn goedgekeurd, dan valt deze buiten het opiumverbod. Vooralsnog is dat niet het geval. Voor klinisch onderzoek kunnen onderzoekers een opiumwetontheffing aanvragen. De wet stelt expliciet dat organisaties met een “gerechtvaardigd belang” (bijv. wetenschappelijk onderzoek) ontheffing kunnen vragen om geneesmiddelen te ontwikkelen of te bestuderen. In de praktijk dient zo’n ontheffing aangevraagd te worden bij het CBG/Pharmatech (ministerie VWS), waarbij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wordt geraadpleegd. De staatssecretaris geeft aan dat deze procedure ongeveer drie maanden duurt. Pas na zo’n ontheffing of binnen de context van een goedgekeurde klinische trial mag een verboden stof (zoals een MDMA-analoog) wettelijk worden gebruikt.

Kortom: vanaf 1 juli 2025 zijn MDMA-analogen niet meer vrij toegankelijk voor therapie. Alleen via uitzonderingen (bijv. onderzoeks- of registratieprocedures) kan een therapeut legaal met een dergelijk middel werken. Zonder EMA-registratie blijft het voorschrijven of bereiden van MDMA-analogen uitdrukkelijk verboden. De nieuwe wet biedt dus geen vrije ruimte voor ‘legale’ MDMA-analogen in de GGZ; eventuele toepassing zal uitsluitend via formele vergunningstrajecten of een geregistreerd geneesmiddel (in de toekomst) mogelijk zijn.

Social share