TMS therapie en psy...
 
Meldingen
Alles wissen

TMS therapie en psychedelica

2 Berichten
2 Gebruikers
0 Reactions
15 Bekeken
549819cc4dea5281b1ebea99191e23e7?s=80&d=monsterid&r=g -Forum
Berichten: 24
 SERT
Topic starter
(@sert)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 weken geleden

Gaat TMS therapie goed samen met psychedelica?

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
1 reactie
1 reactie
Marcel van der Putten
(@marcel)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 1242

@sert 

Geplaatst door: @sert

Gaat TMS therapie goed samen met psychedelica?

Transcraniële magnetische stimulatie (TMS) is een niet-invasieve behandelmethode die gebruikmaakt van magnetische velden om zenuwcellen in de hersenen te stimuleren. Het wordt vaak toegepast bij de behandeling van depressie, vooral bij patiënten die niet goed reageren op traditionele antidepressiva. Psychedelica, zoals psilocybine en MDMA, worden steeds meer onderzocht voor hun therapeutische potentieel, vooral in de context van psychische aandoeningen zoals depressie en PTSD.

De combinatie van TMS en psychedelica is een relatief nieuw onderwerp van onderzoek, en er is momenteel beperkte wetenschappelijke literatuur die specifiek deze combinatie behandelt. Er zijn echter enkele belangrijke overwegingen:

Neurochemische interacties: Zowel TMS als psychedelica beïnvloeden de neurochemie van de hersenen, maar op verschillende manieren. TMS richt zich voornamelijk op het moduleren van de activiteit van specifieke hersengebieden, terwijl psychedelica de serotonine-receptoren beïnvloeden. Het is belangrijk om te begrijpen hoe deze twee behandelingen elkaar kunnen beïnvloeden, vooral in termen van bijwerkingen en effectiviteit.

Timing van behandelingen: Als iemand TMS ondergaat, kan het belangrijk zijn om te overwegen wanneer psychedelica worden gebruikt. Het is mogelijk dat het gebruik van psychedelica tijdens of vlak na een TMS-sessie de effecten van de TMS-behandeling kan beïnvloeden. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Wegens gebrek aan onderzoek lijkt het ons momenteel beter om 2 weken tussen sessies met psychedelica en TMS-behandelingen te laten.

Individuele verschillen: De reactie op zowel TMS als psychedelica kan sterk variëren tussen personen. Factoren zoals de ernst van de aandoening, eerdere ervaringen met psychedelica, en de algehele gezondheid kunnen allemaal een rol spelen in hoe goed deze behandelingen samen kunnen worden gebruikt.

Veiligheid en contra-indicaties: Het is cruciaal om te overleggen met een behandelend arts of psychiater voordat je TMS en psychedelica combineert of afwisselt. Er kunnen contra-indicaties zijn, vooral als er sprake is van andere medicatie of psychische aandoeningen.

In het algemeen is het aan te raden om een zorgvuldige afweging te maken en professioneel advies in te winnen voordat je deze behandelingen combineert. Je kunt bij ons de intake invullen zodat wij in ieder geval een eerste controle op contra-indicaties kunnen doen.

 

https://triptherapie.nl/wp-content/uploads/2023/06/Werling-MDMA-analogon.png

Beantwoorden