Werkt ACT therapie ...
 
Meldingen
Alles wissen

Werkt ACT therapie beter onder invloed van een psychedelicum zoals MDMA of psilocybine?

2 Berichten
2 Gebruikers
0 Reactions
38 Bekeken
d3846388caaf36ec995f1854fa134104?s=80&d=monsterid&r=g -Forum
Berichten: 2
 EMDR
Topic starter
(@emdr)
Active Member
Deelgenomen: 1 dag geleden

Werkt ACT therapie beter onder invloed van een psychedelicum zoals MDMA of psilocybine?

Beantwoorden
1 reactie
1 reactie
Marcel van der Putten
(@marcel)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 1263

@emdr 

Geplaatst door: @emdr

Werkt ACT therapie beter onder invloed van een psychedelicum zoals MDMA of psilocybine?

Ja, psilocybine of MDMA kunnen onder de juiste omstandigheden helpen bij Acceptance and Commitment Therapy (ACT therapie). ACT is een vorm van psychotherapie die zich richt op het vergroten van psychologische flexibiliteit. Het is ontwikkeld in de jaren '80 en is gebaseerd op de principes van gedragstherapie en mindfulness. ACT helpt mensen om te leren omgaan met moeilijke gedachten en gevoelens, in plaats van deze te vermijden of te bestrijden. Dit wordt bereikt door middel van zes kernprocessen zoals onderstaande:

- Acceptatie: Het leren accepteren van ongewenste gedachten en gevoelens zonder deze te veroordelen of te proberen te veranderen.

- Cognitieve defusie: Het ontwikkelen van afstand tot gedachten, zodat ze minder invloed hebben op ons gedrag.

- Zelf als context: Het begrijpen dat je niet je gedachten of gevoelens bent, maar dat je een observator bent van deze ervaringen.

- Waarden: Het identificeren van wat voor jou belangrijk is in het leven en wat je wilt nastreven.

- Toegewijde actie: Het ondernemen van stappen die in lijn zijn met je waarden, zelfs als dit gepaard gaat met ongemak.

- Mindfulness: Het ontwikkelen van een aandachtige houding ten opzichte van het huidige moment, zonder oordeel.

 

Waarom kan psilocybine helpen bij ACT?

Laten we de bij de eerder gegeven kernprocessen bekijken wat psilocybine kan toevoegen. Van psilocybine is bekend dat het tijdens sommige fasen een staat van tevredenheid kan opleveren, wat voorkomt aan de hoge stimulatie van met name serotonerge receptoren. Tevens kan psilocybine een spirituele ervaring geven waarbij het lichaam als een separaat onderdeel gezien kan worden. Mede dankzij deze effecten kan het de volgende peilers van ACT versterken:

- Acceptatie: Doordat het brein in een staat van tevredenheid kan komen tijdens diverse fases van de psilocybine-trip, wordt acceptatie makkelijker. Ook het inzicht dat alles verbonden is en niet zonder elkaar kan, kan helpen met acceptatie.

- Cognitieve defusie: Onder invloed van psilocybine kunnen mensen nieuwe perspectieven op hun gedachten ontwikkelen, waardoor ze minder gehecht raken aan negatieve denkpatronen. Dit kan helpen om meer ruimte te creëren voor positieve en constructieve gedachten

- Zelf als context: Tijdens een diepe psilocybine-trip kan het zelfbesef compleet vervagen. Een zogenoemde ego-dood of ego-vervaging voelt soms als een out of body ervaring waarbij gedachten en emoties worden gezien als iets wat het brein en lichaam doet. De zelf als observeerder kan hierdoor afstand nemen van gedachten en zien als onderdeel van het brein.

- Waarden: Psilocybine gebruik kan zingeving en bijbehorende waarden veranderen op een goede manier.

- Toegewijde actie: Vaak voelen mensen zich de maanden na de psilocybine sessies zich vrijer en meer content. Hierdoor is het makkelijk om het gedrag te veranderen wat eerder van ontevredenheid werd gestimuleerd.

- Mindfulness: Tijdens een psilocybine ervaring krijg je vanzelf te maken met veel zaken die ook voorkomen bij mindfulness. 

 

Waarom kan MDMA helpen bij ACT?

En nu gaan we bekijken hoe MDMA de afzonderlijke element van ACT kan versterken. MDMA remt voornamelijk angst en gevoelens van verbinding, euforie en liefde bewerkstelligen. Mede dankzij deze effecten kan MDMA de volgende peilers van ACT versterken:

- Acceptatie: Als iemand een veilig gevoel heeft of zelfs gelukkig is, is het makkelijk om het moeilijke verleden onder ogen te zien en deze een plek te geven.

- Cognitieve defusie: Onder invloed van MDMA kunnen mensen nieuwe perspectieven op hun gedachten ontwikkelen, waardoor ze minder gehecht raken aan negatieve denkpatronen. Dit kan helpen om meer ruimte te creëren voor positieve en constructieve gedachten.

- Zelf als context: Door een positieve staat van zijn, is het mogelijk om oordeelloos en misschien wel positief te kijken naar eerdere negatieve gedachten over de zelf. Dit kan op lange termijn voor acceptatie zorgen voor beschermende negatieve gedachten over de zelf.

- Waarden: MDMA sessies kunnen laten zien wat kernwaarden zijn als angst geen belemmerende factor meer is.

- Toegewijde actie: Omdat bij angstreductie na een MDMA sessie er minder een rem is op mogelijke gezonde acties en keuzes, zijn deze makkelijker te maken.

- Mindfulness: Bij sommige MDMA sessies kan het gebeuren dat er een spirituele ervaring ontstaat met elementen die lijken op mindfulness.

 

Meer over psychedelische therapie

In Nederland mag psychedelische therapie alleen nog als coaching gezien worden en niet worden ingezet als medische behandeling. Via Triptherapie kan je wel alvast een psychedelische sessies boeken met legale varianten van psilocybine of MDMA. Je leest er meer over via de onderstaande links.

 

 

Beantwoorden