Slapen is belangrijk
Hoe belangrijk slapen is voor de gezondheid hoeft waarschijnlijk niet uitgelegd te worden. Slaap heeft daarentegen soms een grotere invloed op onze psychische gezondheid dan wat wordt gedacht. Middels hormonale responses worden er herstelwerkzaamheden in het brein en het lichaam gestart. Een paar van de belangrijke hormonen zijn bijvoorbeeld melatonine, BDNF en HGH. Om goede slaap te hebben dient het stresshormoon cortisol juist weer laag te zijn. Een uitgebreide en ietwat lange uitleg over slaap is te zien via deze video. Wilt u het belangrijkste zien van deze video start dan op tijdstip
Licht in de ogen
De grootste factor voor onze slaapritme is de hoeveelheid licht wat in onze ogen komt. Wilt u beter slapen? Zorg er voor dat u geen onnatuurlijk licht na zonsondergang in de ogen krijgt en dan met name geen blauw licht. Rood licht kan wel behulpzaam zijn. Onder invloed van rood licht zal er meer melatonine vrijkomen en zal u na een uur na blootstelling aan rood licht en daarna een periode aan donker er voor zorgen dat u
makkelijker inslaapt. In de ochtend kunt u uzelf ontwaken door juist wel een fel licht en met name blauw licht in de ogen te laten schijnen. Zo kunt het natuurlijke slaap- en ontwaakritme een handje helpen. Overdag in zonlicht helpt tevens om serotonine aan te maken en daarmee ook melatonine in de avond.
Voeding voor een betere slaap
Alle voeding die een cortisol response veroorzaakt kan bij veelvuldig gebruik de slaap negatief beïnvloeden. Dit betekent dat suikers en met name fructose bijdraagt aan een slechte slaap en een slecht lichaamsherstel. Wij raden dan ook aan om zo veel mogelijk anti-inflammatoire (ontstekingsremmende) voedingsmiddelen te eten, waarbij toegevoegde suikers in de avond wordt vermeden. Een voorbeeld van een goed dieet is het anti-depressie dieet wat bijdraagt aan een hoger serotonine gehalte (precursor van melatonine).
Er zijn een aantal melatonine rijke voedingsmiddelen en voedingsmiddelen die de voorlopers van melatonine bevatten die de slaap kunnen verbeteren indien deze voeding een uur voor de slaap worden gegeten.
De volgende soorten groenten en fruit bevatten naast de ontstekingsremmende polyfenolen ook bovengemiddeld veel tryptofaan, 5htp, serotonine en melatonine. Onderzoek toont aan dat het eten van een handvol van deze voedingsmiddelen het inslapen en de lengte van de slaap verbeteren.
In hogere concentraties:
- Kersen
- Ananas
- Banaan
- Kiwi
- Pruimen
- Tomaten
In wat lagere concentraties:
- Avocado
- Dadels (hoog in suiker)
- Grapefruit (kan interacteren met medicatie)
- Meloen
- Olijven
- Broccoli
- Aubergine
- Vijgen
- Spinazie
- Bloemkool
- Mosterdzaad
- Walnoten
- Amandelen
Bloedsuikerspiegel en slaap
Eigenlijk zou u al met een goed dieet niet al te veel toegevoegde suikers eten. De alternatieve koolhydraten zijn dan ook de complexe koolhydraten van natuurlijk onbewerkte voedingsmiddelen. Deze complexe koolhydraten geven een stabiel bloedsuikerniveau en dat is goed voor het gehalte serotonine en ook de slaap. Snoep dus niet meer na het avondeten tenzij het iets is uit de bovenstaande lijst.
Rustgevende natuurlijke middelen
Buiten de natuurlijke voedingsmiddelen zijn er ook kruiden die u kunnen helpen in te slapen. Denk hierbij aan kruidenthee zoals valeriaan, hop, passiebloem, slaapmutsje, citroenmelisse, kamille en blauwe lotus.
Supplementen en slaap
De rustgevende kruiden en melatonine zijn er ook in de vorm van supplementen. Er zijn echter meer supplementen die een goede impact kunnen hebben op de slaap. Zo kan CBD (uit wiet) goed zijn voor de slaap. Hieronder nog een aantal slaapbevorderende supplementen.
- CBD
- PQQ
- Krillolie (DHA)
- Visolie (DHA)
- Luteine
- Vitamine B6
- GABA
- Magnesium
- Glycine
- Ornithine
- Theanine (bij ADHD)
Zaken die de slaap verstoren
De zaken die de slaap verstoren dient u zo goed mogelijk te voorkomen. Zo kunnen geluiden en licht de slaap drastisch tegenwerken. Simpele oplossingen zijn oordopjes en oogmaskers. Wat doet u aan onregelmatige slaaptijden, veel te kort of veel te lang slapen, lange afstand vliegreizen of s’ nachts werken? Uiteindelijk is er altijd wel een oplossing als slaap belangrijk genoeg voor u is. Neem in ieder geval geen activerende middelen na het middaguur zoals koffie en groene thee.
Holistische aanpak
Hier bij triptherapie geloven we heilig in de synergetische werking van een holistische aanpak. De geneeskrachtige werking van psychedelische therapie, voeding en alles wat met gezondheid te maken heeft versterken de afzonderlijke effecten. Doe zo veel mogelijk goed voor het lichaam wat u tijdelijk te leen krijgt van de schepper, het universum of waar u ook in gelooft. Geef uw lichaam liefde en de liefde zal zich teruggeven in een gezonde weerspiegeling van uw realiteit.