Zoek
Sluit dit zoekvak.

Depressiebehandeling bij mannen door BDNF en testosteron te verhogen

Depressie-behandeling-man

Inhoudsopgave

Depressiebehandeling bij mannen door BDNF en testosteron te verhogen

BDNF verhogen tegen depressies is bij mannen een effectief middel om te herstellen. Om BDNF te kunnen verhogen moeten we serotonine verhogen aangezien verhoogd serotonine zorgt voor hoger BDNF. Het verhogen van testosteron kan in sommige gevallen ook helpen indien laag testosteron de (mede) veroorzaker is.

Lees hier waarom BDNF een rol speelt bij depressie

Depressie behandeling man -Depressiebehandeling bij mannen door BDNF en testosteron te verhogen
Depressiebehandeling bij mannen gaat anders dan bij vrouwen

BDNF en testosteron

Als jij je als man denkt voldoende testosteron aan te maken dan zou je alleen kunnen focussen op BDNF. We raden dan aan om niet dit artikel te lezen maar het artikel wat over BDNF gaat.

Lees hier meer over BDNF

Voeding voor meer BDNF, serotonine en testosteron

Alle ontstekingsremmende voeding en nutriënten helpen mee om serotonine en BDNF te verhogen. Alle anti-oxidanten, polyfenolen en omega 3 zijn dus BDNF verhogend. Ook de bouwstenen van serotonine moeten uiteraard in de voeding zitten. Stress verlaagt testosteron. Bij lage stress heb je dus hoger testosteron. Als we metabolische stress kunnen verlagen door gezond te eten, dan heeft dit ook een gunstig effect. Concentreer op goede vetten, langzame koolhydraten en een hoge eiwitinname met een juist aminozuurprofiel.

testosteron voeding -Depressiebehandeling bij mannen door BDNF en testosteron te verhogen
Gezonde vetten, eiwit en langzame koolhydraten voor meer testosteron

Meer informatie over de juiste eiwitten en aminozuren

Complexe koolhydraten: Complexe koolhydraten zijn langzaam verteerbaar en zorgen er voor een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor er minder insuline nodig is. Dit voorkomt insulineongevoeligheid en daarmee diverse ontstekingsreactie in het lichaam. Tevens bevatten de meeste bronnen van complexe koolhydraten ook veel anti-oxidanten en voedingsvezels. Het is raadzaam om voor de helft van alle voeding groente te nemen met 2 stuks fruit per dag en een beetje haver. Tevens kan een handje noten per dag een positief effect geven op de serotonine productie.

Omega-3: Omega 3 vetzuren DHA en EPA spelen een belangrijke rol rondom de serotonine receptor. Zo is EPA een belangrijke ontstekingsremmer en DHA maakt het celmembraan van de 5HT receptor gevoeliger voor serotonine. DHA en EPA rijke voeding is vis, schaal- en schelpdieren. Tevens algen en krill ook veel EPA en DHA en kan het menselijk lichaam ze ook maken uit de Omega 3 vetzuur ALA, welke veel voorkomt in lijnzaadolie en walnoten(olie).

Omega-6: Waar we omega 6 in overvloed binnenkrijgen en we de inname eigenlijk moeten beperken kan GLA (gammalinoleenzuur), een omega 6 vetzuur ons wel helpen tegen ontstekingen. Deze weinig voorkomende omega 6 vetzuur kan het lichaam beperkt aanmaken. Suppletie kan met Bernagieolie (Borogo Officinales), Middelste teunisbloemolie (Oenothera Biennis) of Zwarte bes zaadolie (Ribis Nigrem).

Polyfenolen en antioxidanten: Antioxidanten en met name de polyfenolen werken zeer goed tegen het oxideren van lichaamsmoleculen omdat zij vrije radicalen kunnen opnemen zoals vrij zuurstof. Hiermee voorkomt het lichaam ontstekingen door oxidatie (zoals ijzer kan verroesten). Bijna alle natuurlijke plantaardige voeding zit vol polyfenolen en antioxidanten. Hoe beter een voedingsmiddel vrije radicalen, des te hoger de ORAC waarde, wat staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity.

Bekijk hier een lijst met ORAC waarden

Tryptofaanrijke voeding: Tryptofaan is de voorloper van 5-HTP en serotonine en moet dus via voeding binnen komen. voeding met veel tryptofaan is bijvoorbeeld havermout, noten, zaden, spirulina, cacao (puur), sesamzaadjes, kikkererwten, spinazie, zonnebloempitten, peterselie, asperges, champignons, broccoli, bonen, noten, zaden, sojabonen en kalkoen.

Vitamine B: Vitamine B3, B6 en B12 zijn hulpstoffen bij het vormen van serotonine. Voeding die kan voorzien in de B vitamines is (grasgevoerd) vlees, vis, (aangezuurde) zuivel, volkoren granen, groenten, fruit, aardappelen, peulvruchten, eieren, en (cashew)noten. Een veganist zou B12 moeten supplementeren omdat B12 enkel in dierlijke voeding voorkomt.

Mineralen: Mineralen zoals zink, ijzer en magnesium vervullen een belangrijke rol bij zeer veel biochemische processen in het lichaam, waaronder de vorming van serotonine. Eet zo veel mogelijk groente en indien u groente kookt, kook het dan zo kort mogelijk. Combineer met zo veel mogelijk groente als dat u naar binnen kunt krijgen. Varieer met noten zoals cashewnoten, pistachenoten, walnoten en pecannoten. Cacao is in pure onbewerkte vorm zeer mineraalrijk. Volkoren granen zoals zilvervliesrijst en haver(mout) zijn ook goede bronnen van mineralen.

MAO remmende voeding: MAO is een enzym die onder andere serotonine afbreekt. Dit is een natuurlijk proces wat hoort plaats te vinden. Wel kan er met bepaalde voeding de MAO werking op een gezonde manier en met mate worden afgeremd zodat serotonine minder snel wordt afgebroken. Zeewier, kurkuma, passiebloem en rhodiola zijn lichte MAO remmers.

We schreven ook eerder over een anti depressie dieet. Dit dieet is wegens de ontstekingsremmende functie ook geschikt voor het verhogen van testosteron.

Lee hier meer over het anti-depressie dieet

Testosteron verhogen om stress en depressie te onderdrukken

Stress verlaagt testosteron, of het mentale of lichamelijke stress is maakt het lichaam niets uit. Hoog testosteron verlaagt daarentegen weer cortisol (het stresshormoon), het werkt namelijk twee kanten op. Mannen met meer testosteron voelen zich mannelijker en rustiger en bouwen meer spiermassa op terwijl ze minder vet vast houden. Kortom, een gezond mannelijk lichaam heeft genoeg testosteron. Voor vrouwen geldt ook ook hetzelfde principe. Echter hebben vrouwen zo’n 10 keer minder testosteron van nature waardoor stress en burn-outs vaker voorkomen bij vrouwen.

alfa -Depressiebehandeling bij mannen door BDNF en testosteron te verhogen

Quick fix om van stress af te komen

Een supersnelle sprint trekken en daarna weer tot rust komen is een teken voor het lichaam dat er is ontsnapt aan een levensgevaarlijke situatie en dat het stressniveau weer naar beneden mag, er is namelijk geen echte dreiging meer. Dit trucje kunt u gebruiken als u veel spanning door angst ervaart. Het verlaagt namelijk cortisol en daarmee stress.

Training en testosteron

Indien er nog geen volledige bijnieruitputting is kan er voorzichtig worden getraind. Op de juiste manier kracht- en/of duurtrainen kan stress verlagend en testosteron verhogend zijn. De hoogste stijgingen kan men verwachten bij krachttraining waarbij men verzuurt terwijl er net aan tussen de 8-12 herhalingen gemaakt kan worden. Duursport is minder effectief en langdurige cardio sessies verlagen het testosteronniveau omdat deze stress (cortisol) in de hand werken. Een interval training met een omgekeerde piramide systeem, waarbij de langste sprint en langste rust eerst komt, werkt wel heel goed. Zorg er voor dat intervaltrainingen in totaal niet langer duren dan een kwartier.

Lichaamshouding en testosteron

Mannen met meer testosteron lopen vaak langzamer, zijn fysiek meer aanwezig en gedragen zich groter. Ook dit werkt andersom. Mannen die zich groot gedragen en voor langere tijd dat doen verhogen hun testosteronwaarden aanzienlijk. Zij groeien uit tot alfamannen. Gedraag je groot, strek je eens helemaal uit of ga in een v-pose staan voor 2 minuten. Voetballers die scoren maken zich automatisch groot, dit is een natuurlijke reactie en geeft meer testosteron.

houding en testosteron -Depressiebehandeling bij mannen door BDNF en testosteron te verhogen
Door houding meer testosteron

Sociale dominantie voor meer testosteron

Het denken aan overwicht in welke situatie dan ook geeft het lichaam een reden om ook meer alfa te worden om de situatie dan ook echt aan te kunnen. Wees als man of vrouw bijvoorbeeld eens meer de alfa in bed. Het hoeft niet te betekenen dat je alfa bent in de gym, maar er is vast wel iets waar je alfa in kan zijn of bedenken dat je er alfa in bent.

Fytotherapie en hoger testosteron

De onderstaande kruiden worden voornamelijk gebruikt om een onbalans in hormonen te herstellen en bij oudere mannen die al lager testosteronwaarden hebben. Bij reeds gezonde personen met normale hormoonwaarden kunnen deze kruiden slechts het testosteronniveau licht verhogen. Astragalus moeten we nog wel even apart de aandacht geven omdat deze de aanmaak van testosteron en het aantal testosteronproducerende Leydigcellen in de testes verhoogd.

 • Astragalus membranaceus – Vlezige hokespeul
 • Cyperus esculentus knollen – Knolcyperus of Tijgernoten (niet van Duyvis)
 • Dioscorea villosa – Wilde yam
 • Eurycoma longifolia – Tongkat ali
 • Epimedium – Horny goat weed of Elfenbloem
 • Gingko biloba – Japanse notenboom
 • Lepidium peruvianum – Maca
 • Nigella sativa – Zwarte komijn of Black seed oil
 • Pedalium murex
 • Pfaffia Paniculata – Suma of Braziliaanse ginseng
 • Phaleria macrocarpa – Gods’ Crown (tropische boomfruit)
 • Pleurotus eryngii – Kruisdisteloesterzwam
 • Rhododendron ponticum honing – Mad honey
 • Rhodeola rosea – Rozewortel
 • Serenoa repens – Zaagpalm
 • Smilax officinales – Echte sarsaparilla
 • Tribulus Terrestis
 • Trigonella foenem araceum – Fenugreek
 • Withania somnifera – Ashwagandha

Nog wat extra tips

Nog een opsomming van random weetjes die kunnen helpen om het testosteronniveau op te krikken

Testosteron verlagend en cortisol verhogend:

 • Perpermunt
 • 10 koppen groene thee
 • Ibuprofen
 • Slecht slapen
 • Te veel orgasmes
 • Overgewicht
 • Hogere bloedsuikerspiegel
 • Cannabis
 • Snel afvallen
 • (Te) intensief trainen
 • Cola
 • Marathon
 • Luchtverontreiniging
 • Alcohol
 • XTC
 • Veroudering (zonder training)
 • Dioxinen
 • Lang zitten

Testosteron verhogend en cortisol verlagend:

 • Cryotherapie
 • Bevruchte eieren
 • Taurine
 • Dille
 • Peterselie
 • Uien
 • Zwarte Koreaanse framboos
 • Royal Jelly
 • Langzaam vetpercentage verlagen
 • Magnesium
 • Sex (orgasme met mate)
 • Koude douche
 • Koolhydraatarm eten
 • Vitamine B5, C, D en K2
 • Shajit (klei)
 • Kruisbloemigen (broccoli, bloemkool, spruiten e.d.)
 • Olijfolie
 • Kokosolie
 • Probioticum Lactobacillus reuteri BM36301
 • Melkzuur
 • Beetje kruidnagel
 • Mooie vrouwen/mannen bekijken
 • Bloeddruk verlagen
 • Je eigen ding doen
 • Gezond leven

Psychedelische therapie, EMDR, meditatie of hypnotherapie

Het meest krachtige middel tegen stress door angst te verminderen is psychedelische therapie. Als u psychedelische therapie te heftig vindt dan kunt u eerst diepe meditatie, EMDR of hypnotherapie proberen. Die vormen van therapie werken op een soortgelijke manier als psychedelische therapie. Indien u klaar bent voor psychedelische therapie helpen wij u graag.

Ons protocol bij triptherapie

Wij doen meer dan alleen het begeleiden van een psychedelische ceremonie. Zoals u in dit artikel kunt lezen pakken wij het hele lichaam aan om depressie te bestrijden. Wij geloven er namelijk in dat een gezond lichaam zorgt voor een gezonde basis om ook psychisch gezond te zijn. Wij doen er dan ook alles aan om alle facetten van het bestaan aan te pakken en daarom adviseren wij ook onze klanten op basis voeding, beweging en supplementen. De gehele aanpak voor lichaam en geest zorgt voor de beste resultaten. Doorgaans hanteren we met de meeste klanten een schema die er als volgt uitziet:

 1. Aanmelding, neurotransmitter test en intake
 2. Advies over voeding beweging en supplementen op basis van punt 1
 3. Een periode van 2-3 weken voortgang bekijken van punt 2
 4. Een individuele psychedelische ceremonie (Tenzij een groep extra nut of de voorkeur heeft)
 5. Nabespreking van de truffel ceremonie op dezelfde dag
 6. Na ongeveer 1-2 weken nogmaals een nabespreking
bijna dood -Depressiebehandeling bij mannen door BDNF en testosteron te verhogen


Extra’s tijdens ceremonie

Onze psychedelische therapie middels een truffel ceremonie bevat de volgende extra’s om de ervaring nog beter te maken :

 • Individuele begeleiding truffel ceremonie
 • Aromatherapie (tijdens trip)
 • Kleurentherapie (tijdens trip)
 • Muzikale ondersteuning

Contactgegevens

Wilt u eerst meer weten over wat we doen en wie we zijn? U kunt ons de oren van het hoofd vragen. Dit kan via de onderstaande mogelijkheden. Kies zelf een medium uit waar u zich goed bij voelt.

Openbare vragen via forum: Klik hier
Telefoon en Whatsapp: +31640898455
Email: info@triptherapie.nl
Contactformulier: Klik hier
Facebook: Klik hier
Twitter: Klik hier