Suiker de zoete sloper
Suiker brengt hormonen uit balans en draagt bij aan obesitas, diabetes, gewichtstoename, hartziekte, leverbeschadiging, depressie en ontsteking. De reden waarom vetrijke, koolhydraatarme diëten zo goed werken is omdat deze je hormonen en hersenen ondersteunen door je urenlange gestage energie te geven terwijl je de ontsteking verlaagt.
Lees hier over het vetrijke dieet
Helemaal geen zoet meer eten is met uitzondering van cheatdays de beste keuze. Ben je nog niet helemaal toegewijd aan een suikerloos dieet, dan zijn er een paar zoetstoffen die je wel af en toe kunt gebruiken.
Van slechte zoetmakers naar goede
We geven een lijst van zoetstoffen en suikers die die u beslist moet vermijden omdat ze niet goed zijn voor de darmflora en/of de hersenen. We geven u ook de minst ongezonde varianten. In dit overzicht hebben wij rekening gehouden met de hoeveelheid calorieën die worden ingenomen, de zoetheid en de impact op lichaam en geest.
Beslist voorkomen van inname:
- Apartaam
- Sucralose
- Acelsulfame-K
- Sacharine
Voorkomen van inname
- Fructose
- Fructose-glucose stroop
- High-fructose corn syrup
- Vruchtensap uit concentraat
Beter niet innemen
- Tafelsuiker
- Witte suiker (sucrose)
- Bruine suiker
- Agave
- Bewerkte honing
Licht af te raden zoetmiddelen
- Kokosbloesemsuiker
- Esdoornsiroop / maple syrup
- Xylitol
- Sorbitol
- Malitol
Neutraal (bevatten wel veel calorieën)
- Dextrose
- Glucose
- Echte bloemenhoning
- Ribose
Beste keuze
- Mogroside uit monkfruit (zodra het legaal wordt in de EU)
- Erythritol
- Stevia