Hoe ga je om met po...
 
Meldingen
Alles wissen

Hoe ga je om met potentiële zorgen of vooroordelen over het gebruik van psychedelische middelen in een therapeutische context?

2 Berichten
2 Gebruikers
0 Reactions
463 Bekeken
0b7a38998a5c09b640ccea24e996ce76?s=80&d=monsterid&r=g -Forum
Berichten: 10
Topic starter
(@bot-questions)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hoe ga je om met potentiële zorgen of vooroordelen over het gebruik van psychedelische middelen in een therapeutische context?

De vooroordelen over psychedelische middelen hebben vaak te maken met de gevaarlijke kant van het gebruik maken van drugs. Zo is de gedachte dat drugs verslavend werken, echter is dit niet het geval van psilocybine. Het is belangrijk dat we iedereen goed informeren over psilocybine. Uiteraard zijn er wel contra-indicaties waar we zeker rekening mee moeten houden, juist nu. Omdat psychedelische therapie redelijk nieuw is na een lange afwezigheid, wordt elke negatieve uitkomst onder de loep gelegd. In de reguliere zorg zijn er veel doden door verkeerd medicijngebruik en dit wordt gezien als aanvaardbaar risico. De gehele psychedelische wereld heeft nog te maken met perfectionistische ideeën waarbij er niets fout mag gaan.

Wij filteren een hoop potentiële negatieve bijwerkingen weg door gebruik te maken van een intake. We letten hierbij op de contra-indicaties en die zijn onder andere:

 • Zwangerschap
 • Schizofrenie
 • Bipolaire stoornis
 • Borderline disorder
 • Psychose gevoeligheid (of verleden met psychose)
 • Ernstige Bloeddruk/hartklachten
 • Hersenbloedingen
 • Lithium
 • Hartmedicatie
 • Bloeddrukmedicatie
 • Opoïden (tramadol, morfine en codeïne)
 • TCA (Amitryptiline, Nortriptyline e.d.)
 • MAO remmers (Fenelzine, Tranylcypromine e.d.)

Intakeformulier bekijken

Tevens hebben we protocollen voorhanden indien psilocybine sessies niet lopen zoals gepland of als er gevaren optreden. We doen er dus alles aan om geen negatieve ervaringen te veroorzaken. We zijn zelfs nog aanwezig geweest om op het Trimbos Harm Reduction Congres om uit te leggen wat de doen aan Harm Reduction. Kortom, het zorgvuldig minimaliseren van de kans op negatieve uitkomsten van psilocybine therapie is de sleutel om om te gaan met zorgen en vooroordelen.

Triptherapie bij Trimbos

Beantwoorden
1 reactie
Marcel van der Putten
Berichten: 1069
(@marcel)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als we dezelfde vraag laten beantwoorden door ChatGPT komt dit als antwoord eruit:

Het gebruik van psychedelische middelen in een therapeutische context kan zorgen en vooroordelen oproepen vanwege hun geschiedenis van misbruik en stigmatisering. Hier zijn enkele manieren om met potentiële zorgen of vooroordelen om te gaan:

 1. Educatie: Verstrek feitelijke en wetenschappelijke informatie over psychedelische therapie. Benadruk het lopende onderzoek naar de effectiviteit ervan bij de behandeling van bepaalde psychische aandoeningen. Het delen van betrouwbare informatie kan helpen misverstanden te verminderen.

 2. Veiligheid: Leg de nadruk op de veiligheid van de benadering. Onderzoek wordt zorgvuldig uitgevoerd met protocollen en begeleiding door getrainde professionals om de veiligheid van deelnemers te waarborgen. Benadruk dat het gebruik van psychedelica buiten gecontroleerde omstandigheden risicovol kan zijn.

 3. Legale en Ethische Overwegingen: Benadruk dat het gebruik van psychedelische middelen in een therapeutische context plaatsvindt binnen wettelijke kaders en ethische richtlijnen. Leg uit hoe deze benadering wordt begeleid door professionals met de juiste bevoegdheden.

 4. Individuele Ervaringen: Deel persoonlijke verhalen van mensen die positieve resultaten hebben ervaren met psychedelische therapie. Dit kan helpen om de menselijke kant van de benadering te benadrukken en de nadruk leggen op individuele ervaringen.

 5. Open Dialoog: Moedig een open dialoog aan en beantwoord vragen. Mensen kunnen terughoudend zijn vanwege gebrek aan begrip. Een open gesprek kan helpen bij het adresseren van specifieke zorgen en het verstrekken van duidelijkheid.

 6. Focus op Therapeutische Doelen: Benadruk de therapeutische doelen van de behandeling, zoals het verkennen van diepe psychologische patronen, het bevorderen van persoonlijke groei en het behandelen van bepaalde psychische aandoeningen. Het benadrukken van de therapeutische waarde kan helpen de focus te verleggen.

Het is belangrijk om te erkennen dat psychedelische therapie niet voor iedereen geschikt is, en er moet altijd zorgvuldige screening en beoordeling plaatsvinden voordat deze benadering wordt overwogen. Het opbouwen van begrip en bewustwording kan bijdragen aan een meer geïnformeerde en open-minded houding.

Beantwoorden