cropped-Triptherapie-transparant.png
Mag je psychedelisc...
 
Meldingen
Alles wissen

Mag je psychedelische sessies therapie noemen?

1 Berichten
1 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
37 Bekeken
Marcel van der Putten
Berichten: 894
Admin
Topic starter
(@marcel)
Noble Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mag je psychedelische sessies therapie noemen?

In Nederland kan het woord therapie refereren naar medisch erkende therapieën, maar ook naar therapieën die niet vallen onder medische behandelingen. Psychedelische therapie kan daardoor ook refereren naar vormen van therapie die niet vallen onder medische therapie. Zo kan je psychedelische aromatherapie, psychedelische muziektherapie en psychedelische gesprekstherapie de term psychedelische therapie voor gebruiken. Er dient echter wel vermeld te worden dat deze vormen van psychedelische therapie niet vallen onder de medische behandelingen.

Psychedelische psychotherapie

Psychedelica geassisteerde psychotherapie is wat anders dan psychedelische therapie, alhoewel deze namen weleens verkeerd worden gebruikt. Klinisch psychologen, psychotherapeuten, psychiaters en GZ-psychologen met aanvullende opleiding mogen psychotherapie uitvoeren. Psychedelische psychotherapie is nu nog niet erkend als medische behandeling en daarom nog niet officieel mogelijk. Hierdoor mag je niet de term psychedelische psychotherapie gebruiken, maar wel de term psychedelische therapie. Psychedelische therapie is dus een combinatie van het gebruik van legale psychedelische stoffen met een vorm van therapie die niet geclassificeerd is als medische behandeling.

Gekke situatie

Indien een klant voor psychotherapie psychedelica inneemt en de sessie ondergaat, zou je de therapie als psychedelische psychotherapie kunnen zien. Die klant is namelijk onder invloed van het psychedelicum. Dit voorbeeld is een beetje gek, want psychedelica geassisteerde psychotherapie is mag niet worden aangeboden als behandeling. Toch kunnen deze situaties gebeuren.

Wat mag dan echt niet?

In Nederland mag je geen claims maken dat therapieën met psychedelica kunnen genezen. De genezende werking van medicijnen of therapieën moeten eerst bewezen worden geacht. Zo kan een hoop onderzoek aantonen dan psilocybine de symptomen van depressie kunnen verlagen, maar je mag niet beweren dat psilocybine depressie geneest. Het blijven benadrukken dat psychedelische therapie geen medische behandeling is en dat er meer onderzoek nodig is om claims te mogen maken is iets wat de komende jaren zal blijven. Ook de gebruikte psychedelische middelen moeten altijd de legale varianten zijn zoals truffels bij psilocybine, MDMA analogon bij MDMA sessies, ayahuasca zonder DMT bij ayahuasca ceremonies en een LSD analoog bij LSD therapie.

Meer info: Psychedelische therapie | Psilocybine therapie | MDMA therapie | LSD therapie

Beantwoorden