Psilocybine sessies...
 
Meldingen
Alles wissen

Psilocybine sessies en negatieve ervaringen (bad trip)

2 Berichten
2 Gebruikers
0 Reactions
162 Bekeken
cd418d952dc3c17ec40dc7b2a9461c9a?s=80&d=monsterid&r=g -Forum
Berichten: 5
Topic starter
(@robins)
Active Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

In het signalement "Therapeutische toepassingen van psychedelica: Kansen, uitdagingen en zorginnovatie voor behandelresistente psychiatrische aandoeningen" door ZonMw, wordt opgemerkt dat ‘’Met goede begeleiding en voorbereiding kunnen onveilige situaties vermeden worden en mensen meestal gerustgesteld worden. Echter, ook in de aanwezigheid van goede begeleiding kunnen mensen heftige of negatieve ervaringen hebben en emotioneel en psychologisch behoorlijk ontregeld worden.’’

Heeft u ervaring met individuen die tijdens een psilocybine-sessie emotioneel en psychologisch ontregeld raken? Zo ja, welke benaderingen zou u aanbevelen om deze personen weer tot kalmte te brengen?

Beantwoorden
1 reactie
1 reactie
Marcel van der Putten
(@marcel)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 1171

@robins 

Geplaatst door: @robins

Heeft u ervaring met individuen die tijdens een psilocybine-sessie emotioneel en psychologisch ontregeld raken? Zo ja, welke benaderingen zou u aanbevelen om deze personen weer tot kalmte te brengen?

Het klopt dat een goede screening, voorbereiding en begeleiding de kans op een "bad trip" gigantisch kan verkleinen. Het voorkomen van negatieve ervaringen is het belangrijkste onderdeel van aanbieders van psychedelische sessies. Toch komt het voor dat ondanks screening en voorbereiding er een moeilijk gedeelte van de trip zich kan voordoen of dat de hele sessie kan worden bestempeld als negatieve ervaring. Gelukkig is de kans op zo'n ontregelende ervaring volgens onze statistiek maar zo'n 1 op 500.

Om personen tijdens een moeilijke start van de psilocybine sessie weer tot bedaren te kunnen brengen, is het handig om tijdens het gesprek voor de daadwerkelijke inname al tips en trucs besproken te hebben voor als er een stuk voorkomt dat iemand zou kunnen ontregelen. Dit kan helpen om door moeilijke stukken heen te komen én indien er ingegrepen dient te worden kunnen de tips worden herhaald. Het herhalen van de tips kan sterker werken dan als we deze tips pas inbrengen als iemand al 'slecht'' gaat.

Andere manieren om de kalmte te laten wederkeren zijn een rustige aanwezigheid en het geruststellen. Zodra mensen een uitdagend begin hebben van de trip en ze weten dat het tijdelijk is en kan gebeuren, dan kunnen de zorgen weggaan, het is immers normaal. Als de onrust aanhoud kan afleiding of veranderen van muziek en omgeving helpen.

Verder kan het soms helpen om iemand een rustgever te geven. Het eten van suikers en rustgevende supplementen kunnen de piekeffecten van de trip wegnemen. Deze kleine verlaging van de effecten van psilocybine kunnen net genoeg zijn om iemand te kunnen kalmeren.

Als de onrust niet weg gaat

Tijdens twee van de 2300 psilocybine sessies hebben we de hulpdiensten gebeld. Voor één hebben we de ambulance laten komen omdat deze persoon bang was voor zijn hart. Ondanks dat we wisten dat de klachten ontstonden uit paniek, hebben we de ambulance laten komen ter geruststelling. Nadat het ambulance-personeel deze man had getest en gerust had gesteld, waren de klachten meteen weg.

Tijdens een andere sessie is de politie ingeschakeld. Deze man had zo veel wantrouwen ontwikkeld en wilde graag dat de politie kwam. Voor zijn eigen veiligheid is de politie geïnformeerd en ingeschakeld. Na het arriveren van de politie vertelde hij dat we hem hadden gedrogeerd. De politie beantwoorde hem met de vraag of hij daarvoor betaald had. Hierna zei deze klant: "Ja, maar toch hebben ze me gedrogeerd". Hierna keerde de rust weer terug en waren de problemen weer opgelost.

Het is dus belangrijk om negatieve ervaringen te voorkomen. Mocht iemand ontregeld zijn is het zeer belangrijk om te achterhalen want iemand echt nodig heeft en daarin te voorzien. Verder is het belangrijk om na een bad trip voor een goede integratie te zorgen. Bad trips kunnen namelijk belangrijke inzichten opleveren en in het voordeel worden gedraaid.

Zie ook: Bad trips

 

bad trips -Forum

Beantwoorden