Trimbos Factsheet p...
 
Meldingen
Alles wissen

Trimbos Factsheet psychedelica-therapie en werking

2 Berichten
2 Gebruikers
0 Reactions
146 Bekeken
cd418d952dc3c17ec40dc7b2a9461c9a?s=80&d=monsterid&r=g -Forum
Berichten: 5
Topic starter
(@robins)
Active Member
Deelgenomen: 6 maanden geleden

De door het Trimbos-instituut uitgebrachte Factsheet over Psychedelica-therapie stelt ‘’Het werkingsmechanisme van psychedelica bij psychische aandoeningen is zeer complex en lang niet alles is bekend. Psychedelica brengen verschillenden processen op gang zowel op farmacologisch, neurocognitief en psychologisch niveau (en interacties daartussen).’’

Wat is uw perspectief op deze werkingsmechanisme en kunt u uitleggen hoe deze processen een mogelijke bijdrage kunnen leveren aan herstel en zelfrealisatie?

Beantwoorden
1 reactie
1 reactie
Marcel van der Putten
(@marcel)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 1338

Geplaatst door: @robins

De door het Trimbos-instituut uitgebrachte Factsheet over Psychedelica-therapie stelt ‘’Het werkingsmechanisme van psychedelica bij psychische aandoeningen is zeer complex en lang niet alles is bekend. Psychedelica brengen verschillenden processen op gang zowel op farmacologisch, neurocognitief en psychologisch niveau (en interacties daartussen).’’

Wat is uw perspectief op deze werkingsmechanisme en kunt u uitleggen hoe deze processen een mogelijke bijdrage kunnen leveren aan herstel en zelfrealisatie?

Er is inderdaad al veel geschreven over op welke vlakken psychedelica kunnen helpen. Laten we een aantal omschrijven.

 

Opgekropte emoties verwerken

Psilocybine kan helpen bij het verwerken van opgekropte emoties door de manier waarop het de hersenen beïnvloedt. Tijdens een psilocybine sessie kunnen emoties naar boven komen die al lange tijd zijn geblokkeerd. Het loslaten van deze "oude pijn" kan emotionele blokkades en soms ook psychosomatische klachten verminderen.

Een tevreden gevoel koppelen aan zelfbeeld

Gebruikers van psychedelica hebben vaak een periode waarin ze niets nodig hebben en tevreden zijn. Dit tevreden gevoel kan worden gekoppeld aan het zelfbesef, waardoor er al een hoop problemen opgelost worden. Een hoop problemen komen namelijk voort uit ontevredenheid.

Blootstellingstherapie

Door psychedelica zoals psilocybine of MDMA te gebruiken zal er meer activiteit komen op diverse receptoren zoals de 5HT en dopamine receptoren. Door deze interactie komt het brein in een tevreden en veilige staat. Tijdens deze staat van zijn kunnen patiënten op een veilige manier stapsgewijs worden blootgesteld aan situaties die angst of angstreacties oproepen.

Het brein maakt tijdens deze staat van tevredenheid en veiligheid een andere emotionele koppeling met het trauma of de triggers die angst opwekken. Het kan ervoor zorgen dat de patiënt minder angst ervaart en meer positieve emoties tijdens het praten over het trauma of het blootstellen aan de triggers. Het brein gaat op den duur de triggers verbinden met de positieve staat waarin de patiënt zich bevindt, waardoor de angstreactie afneemt.

Blootstellingstherapie kan dus effectiever zijn onder invloed van psychedelica, omdat de triggers niet meteen resulteren in een angstige staat. De patiënt kan op een veilige manier worden blootgesteld aan de triggers terwijl hij of zij zich in een staat van tevredenheid en veiligheid bevindt. Dit kan de verwerking van moeilijke situaties vergemakkelijken en de therapie vooruit helpen.

Spirituele belevingen

Een spirituele beleving op psilocybine kan ook helpen bij het loslaten van belemmerende overtuigingen en patronen. Tijdens de ervaring kunnen mensen in contact komen met diepere delen van zichzelf en nieuwe verbindingen maken die ze normaal gesproken niet zouden maken. Dit kan leiden tot een gevoel van bevrijding en het vermogen om beperkende gedachten en gedragspatronen los te laten.

Bovendien kan een spirituele beleving op psilocybine helpen bij het vergroten van het gevoel van eigenwaarde en het aangaan van emotionele en intieme relaties. Het kan mensen helpen om zich meer verbonden te voelen met anderen en met iets groters dan henzelf.

Betere neurotransmitterbalans

Door psilocybine te gebruiken voeg je een stof toe aan het brein die lijkt op serotonine, namelijk psilocine. In theorie kan dit mensen helpen om meer serotonine in het brein te laten maken aangezien je op deze manier makkelijker stoffen die lijken op tryptofaan in het brein krijgt. Zelfs als psilocine is uitgewerkt kan het zijn dat een gedeelte van de afbraakproducten als basis dienen voor serotonine. Serotonine en tryptofaan komen zelf moeilijk door de bloed-hersenbarrière en het gebruik van psilocybine kan dus een trucje zijn om makkelijker dit soort stoffen in het brein te krijgen.

Verder kunnen de gehaltes van andere neurotransmitters worden beïnvloedt. Zo heeft het gebruik van psychedelica een invloed op GABA en glutamaat en kan dit helpen bij het verminderen van angstklachten.

Lagere ontstekingswaarden

Recent onderzoek suggereert dat psilocybine ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben. Psilocybine kan de productie van ontstekingsmarkers zoals TNF-α, IL-6 en CRP verminderen. Deze markers zijn betrokken bij ontstekingsreacties in het lichaam. Uit dit onderzoek is gebleken dat psilocybine de niveaus van deze markers kan verlagen, zowel tijdens de sessie als op de lange termijn. Dit kan bijdragen aan het verminderen van ontstekingsreacties in het lichaam. Het verlagen van ontstekingsreacties helpt op diverse vlakken.

Neuroplasiticiteit

Psilocybine heeft een aantal effecten te hebben die kunnen bijdragen aan neuroplasticiteit. Deze verhoogde neuroplasticiteit komt voor uit een verbetering van de neurotranmitterbalans, lagere ontstekingswaarden en een mogelijke directe invloed op TrkB receptor. TrkB-receptoractivatie zorgt voor neurogenese, het proces waarbij nieuwe zenuwcellen worden gevormd in de hersenen.

Placebo effect

Een gedeelte van de werking van psyhedelica heeft het te danken aan het placebo effect. De veelbelovende onderzoeksresultaten, diverse positieve recensies en suggesties voordat iemand een psychedelische sessie ondergaan hebben allemaal invloed op het placebo effect.

Minder stress

De verlaging van stress heeft te maken met alle eerder genoemde punten en kan zorgen voor een positieve spiraal en daarmee meer verbeteringen.

Meer over: Psychedelische therapie

https://triptherapie.nl/wp-content/uploads/2024/01/Psychedelische-therapie-pat.png

 

Beantwoorden