Omdat MDMA een verslavende werking heeft. Dit komt omdat het de afgifte van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine in de hersenen verhoogt. Deze neurotransmitters spelen een cruciale rol in het reguleren van stemming, beloning en genot. Wanneer je MDMA gebruikt, kan je een euforie en een gevoel van verbondenheid met anderen ervaren, wat kan leiden tot bijnemen. De uitputting van serotonine na het gebruik van MDMA kan ook bijdragen aan een '
dinsdagdip', waarbij je somber en vermoeid kunt voelen, dit kan je ook aanzetten om opnieuw te gebruiken om deze negatieve gevoelens te verlichten.
MDMA vaak wordt gebruikt in sociale omgevingen, zoals feesten en clubs, waar de sociale druk om te gebruiken kan toenemen. Dit kan de kans op verslaving verder vergroten. Het risico op verslaving wordt ook beïnvloed door de frequentie en de hoeveelheid van het gebruik. Langdurig gebruik kan leiden tot neurotoxiciteit, wat de hersenfunctie kan aantasten en de kans op psychische problemen zoals depressie en angst kan verhogen. Gebruik dus nooit meer dan 6 keer per jaar MDMA en houd de doseringen aan de lagere kant.
Het essentieel om bewust te zijn van de risico's die gepaard gaan met het gebruik van MDMA en om verantwoord om te gaan met deze stof, vooral in therapeutische settings waar de focus ligt op genezing en persoonlijke groei. Je leest meer over therapeutisch gebruik van MDMA via de onderstaande links.