Wat is de dinsdagdip?

MDMA is een psychoactieve drug die bekend staat om zijn empathogene en stimulerende effecten. Het wordt naast therapeutische sessies veel meer en in hogere doseringen gebruikt op feestjes en in clubs als recreatieve drug. Een bekend verschijnsel na het gebruik van veel MDMA is de “dinsdagdip” of “dinsdagmiddagdip”, waarbij mensen zich op de dinsdag na het weekend, wanneer ze MDMA hebben gebruikt, vermoeid en somber voelen.

Serotonine

Er zijn verschillende redenen waarom de dinsdagdip kan voorkomen na het gebruik van MDMA. Ten eerste kan het gebruik van MDMA leiden tot uitputting van serotonine, een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij de regulatie van stemming, slaap en eetlust. Het gebruik van MDMA kan de serotoninevoorraden in de hersenen uitputten, waardoor er minder serotonine beschikbaar is om deze functies te reguleren. Dit kan leiden tot gevoelens van vermoeidheid, somberheid en slaapproblemen, die vaak geassocieerd worden met de dinsdagdip.

Slaapgebrek

Een andere mogelijke oorzaak van de dinsdagdip na het gebruik van MDMA is de verdere verstoring van de slaap door het stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel. Hierdoor hebben mensen vaak extra moeite om in slaap te vallen na het gebruik ervan. Dit kan leiden tot slaapgebrek en vermoeidheid, wat bijdraagt aan de gevoelens van de dinsdagdip. Bovendien kan de verstoring van de slaap leiden tot een verstoring van de circadiane ritmes, die een belangrijke rol spelen bij de regulatie van stemming en energieniveaus.

Dopamine

Een derde mogelijke oorzaak van de dinsdagdip na het gebruik van MDMA is de uitputting van de dopaminevoorraden in de hersenen. MDMA verhoogt de afgifte van dopamine in de hersenen, wat een gevoel van beloning en euforie kan veroorzaken. Het gebruik van MDMA kan echter ook leiden tot een uitputting van de dopaminevoorraden in de hersenen, waardoor mensen zich na het gebruik ervan somber en depressief kunnen voelen. Dit kan bijdragen aan de gevoelens van de dinsdagdip.

afbeelding -Dinsdagdip na een MDMA sessie

Beter slapen tegen dinsdagdip

Slaapproblemen en de uitputting van serotonine en dopamine spelen dus een grote rol bij het krijgen van de de dinsdagdip. Om slaapproblemen zo veel mogelijk te voorkomen is het raadzaam om niet te laat op de dag MDMA te gebruiken. Bij een therapeutische dosering MDMA zijn na 6 uur de meeste effecten weg. Toch is het dan nog een paar uur moeilijk om in te slapen. Wij raden dan ook aan om MDMA sessies voor 17:00 uur te starten en als het kan zelfs eerder. Tussen 10:00 en 15:00 uur starten wordt gezien als ideaal om slaapgebrek te minimaliseren.

Meer serotonine tegen de dinsdagdip

De uitputting van het lichaamseigen serotonine speelt een grote rol bij de dinsdagdip. Serotoninevoorraden op een natuurlijke manier vullen kan met voeding waar veel tryptofaan in zit zoals kalkoen, kip, eieren, kaas, noten, zaden, tofu en vis. Ook regelmatige lichaamsbeweging kan de serotonineproductie in de hersenen stimuleren. Zonlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D in het lichaam, wat op zijn beurt de serotonineproductie kan verhogen (15-30 minuten in de zon is genoeg).

Het gebruik van supplementen om serotonine aan te vullen kan wel na een MDMA sessie maar niet te snel. Om te hoge waarden van serotonine te voorkomen moet MDMA eerst volledig zijn uitgewerkt en voor de zekerheid neem je 24 uur extra als buffer. In veel gevallen betekent dat dan de 2e dag na MDMA-gebruik je kunt starten met het innemen van 5HTP of tryptofaan in combinatie met krill of algenolie.

Meer informatie over serotonine: Serotonine en hoe te verhogen

Meer dopamine tegen de dinsdagdip

Bij de MDMA sessies die we bij Triptherapie organiseren bieden we een legaal analogon aan van MDMA. Het voordeel van dit analogon is dat er minder dopamine wordt verbruikt. Hierdoor blijft het gehalte dopamine op een redelijk niveau en dragen deze sessies minder bij aan een en chronisch verlies van dopaminerge neuronen in de hersenen. De uitputting van dopamine die in mindere mate bij onze sessies voorkomt kan je net zoals bij de volledige uitputting bij MDMA gebruik ook aanvullen met voeding en supplementen. Via voeding kan je de productie stimuleren met bananen, avocado’s, vette vis, noten, zaden en cacao.

Net zoals bij serotonine is het gebruik van supplementen pas aanbevolen zodra MDMA volledig is uitgewerkt en voor de zekerheid met een extra marge van 24 uur. De volgende supplementen helpen bij het verhogen van de beschikbaar dopamine in het brein: Tyrsine of Mucuna puriens in combinatie met kurkuma en magnesium.

Meer tips voor het verhogen van dopamine

Verstandig omgaan met MDMA

De kans op dinsdagdips is kleiner bij MDMA sessies omdat ten eerste een therapeutische dosering van 75-125mg en dus niet de partydoseringen van soms wel meer dan 300mg, wat zorgt voor meer uitputting van de neurotransmitters. Vaak heeft meer innemen niet meer zin en is het verstandig om te stoppen met het gebruik. Meer is dus niet altijd beter. Zelfs bij doseringen van 75-125mg MDMA bij MDMA therapie is het verstandig om een herstelperiode van minimaal één maand in te lassen om chronisch verlies van dopaminerge receptoren in de hersenen te voorkomen.

Leef gezond en voel je beter

Psychedelische therapie inclusief MDMA therapie kunnen er voor zorgen dat het makkelijker is de gezonde keuze te maken. Met of zonder dip is het raadzaam om gezond te eten, te bewegen en sociale interacties aan te gaan. Maak dus gebruik van het zetje in de rug om het juiste te doen. Lees bijvoorbeeld één van onze blogs over gezondheid via de onderstaande links:

Gezonde vetten | Suikers en zoetstoffen | Aminozuren en eiwitten | Anti-depressiedieet | Het beste dieet

Onze MDMA sessies

De MDMA sessies die we bij Triptherapie begeleiden hebben minder kans op dinsdagdips en we houden al bij de voorbereiding rekening met de neurochemie. Op basis van de intake adviseren we welke voeding en supplementen je kunt gebruiken om voor de MDMA sessie al een betere balans kunt krijgen tussen dopamine, serotonine, acetylcholine en GABA. Deze voorbereiding draagt bij aan betere sessies en betere resultaten. Wil jij een MDMA sessie bij ons doen? Vul dan eerst de intake in via de onderstaande link. Wij controleren dan meteen of je contra-indicaties hebt.

Informatie MDMA therapie | Intake invullen | Contact opnemen