ORAC

Antioxidanten en met name de polyfenolen werken zeer goed tegen het oxideren van lichaamsmoleculen omdat zij vrije radicalen kunnen opnemen zoals vrij zuurstof. Hiermee voorkomt het lichaam ontstekingen door oxidatie (zoals ijzer kan verroesten). Bijna alle natuurlijke plantaardige voeding zit vol polyfenolen en antioxidanten. Hoe beter een voedingsmiddel vrije radicalen, des te hoger de ORAC waarde, wat staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity.

Een antioxidant staat een vrij elektron af aan een vrije radicaal om deze te neutraliseren

Bronnen van vrije radicalen

Vrije radicalen ontstaan extra door deze zaken

Vrije radicalen ontstaan van nature in het lichaam. Vooral bij verhoogde inspanning en dat is niet erg. Het lichaam kan dit tot een bepaalde mate aan door cellen te vervangen voor nieuwe cellen waar nodig is. Te veel vrije radicalen in verhouding tot antioxidanten zorgt voor te veel schade. Suiker en slechte vetten zorgen ook voor meer oxidatieve stress. De schade door oxidatie noemt met inflammatoire schade en kan leiden ontstekingsziektes of chronische ziektes.

De oxidatieve stress door vrije radicalen veroorzaakt zo ongeveer 90% van de chronische ziektes

Vrije radicalen neutraliseren

Uiteraard is het verstandig om niet te veel vrije radicalen te laten ontstaan door uw leefstijl. Een overmaat van vrije radicalen valt te neutraliseren met voeding die antioxidanten levert.

Overzicht van ORAC waarden voeding

Hoe hoger de waarde des te hoger de capaciteit om vrije radicalen te neutraliseren.

ProduktORAC waarde per 100 gram
Agave (gedroogd)7.274
Ananas385
Appels (gedroogd)6.681
Appels – Fuji2.589
Appels – Gala2.828
Appels – Golden Delicious2.670
Appels – Granny Smith3.898
Appels – Red Delicious2.936
Abrikozen1.115
Artisjok (gekookt)9.416
Asperge2.150
Aubergine, rauw933
Aubergine, gekookt245
Avocado1.933
Banaan879
Basilicum (vers)4.805
Basilicum (gedroogd)67.556
Bonen, zwart, rauw8.040
Bonen, kidney, rauw8.459
Bonen, lima, rauw243
Bieten, rood, rauw1.767
Bessen, zwarte5.347
Bessen, blauwe6.552
Bleekselderij, rauw497
Bloemkool, rauw829
Bloemkool, gekookt620
Brood, roggebrood1.963
Brood, 7 granen1.421
Broccoli, rauw1362
Broccoli, gekookt2.386
Cacao poeder, ongezoet80.933
Cashewnoten1.948
Chili poeder23.636
Chocolade, puur20.823
Citroensap1.225
Cranberries, rauw
(veenbes)
9.584
Dadels, Medjool3.895
Frambozen4.882
Geelwortel/kurkuma159.277
Gember, rauw14.840
Granaatappel 4,479
Grapefruit1.548
Kersen3.365
Kiwi882
Kiwi, gold1.210
Kaneel267.536
Knoflook, rauw5.346
Knoflookpoeder6.665
Komkommer214
Koriander, rauw5141
Kruidnagel314.446
Kruisbessen3.277
Linzen, rauw7.282
Mandarijnen1.620
Mango1.002
Noten, para1.419
Noten, macadamia1.695
Noten, amandelen4.454
Noten, pistache7.983
Noten, hazelnoten9.645
Noten, walnoten13.541
Noten, pecan17.940
Olijfolie1.150
Oregano, vers13.970
Oregano poeder200.129
Paprika poeder17.919
Peer1.814
Pepermuntblad, vers13.978
Pepers, groen615
Pepers, oranje984
Pepers, rood847
Peper, zwart, poeder27.618
Pinda’s, rauw3.166
Pruimen, gedroogd6.552
Rode wijn3.873
Rozijnen3.037
Sinaasappels1.819
Sla, ijsberg438
Sla, rood2.380
Sla, groen1.447
Sorghum (negergierst)100.800
Tijm, vers27.426
Tomaat, vers546
Uien,rauw1.034
Uien, rood, rauw1.521
Vijgen3.383
Vlierbessen14.697
Wijn, rood3.873
Wijn, wit392
Wortels baby, rauw436
Wortels, gekookt317
Wortels, rauw666

mputten

mputten

Tripcoach (Bio)chemist Natuurgeneeskunde

Geef een reactie