Inhoudsopgave

3a9b5d9b eb21 424c b121 f3f94069c126 -Top 5 muziek voor psychedelische therapie

Muziek en psychedelische therapie

Psychedelische therapie wordt bijna altijd gedaan in combinatie met muziek. Sommigen zeggen zelfs dat psychedelische sessies eigenlijk muziektherapie is met psychedelica zoals psilocybine of MDMA als versterkend middel. Met dat laatste zijn we het niet helemaal oneens, muziek is namelijk superbelangrijk! Tijdens de introspectieve fase van de psychedelische therapie wordt er niet gesproken, maar wordt de muziek de gids. De muziek werkt als een bootje waarin je stap om je mee te laten voeren stroomafwaarts op de rivier. Er hoeft niet gestuurd te worden want de muziek regelt alles tijdens de introspectie.

Top 5 psychedelische therapie muziek

Muziek is persoonlijk en niet elk liedje werkt tijdens de psychedelische trip net zo goed bij iedereen. De onderstaande top 5 is dan ook een persoonlijke voorkeur die toevallig ook werkt bij meerdere van onze klanten. Sommige nummers geven rust, diepgang of juist veel emotie. Een goed nummer kan je laten meevoeren op de muziek en daaruit kunnen soms belevingen ontstaan met een verhaal of bepaalde inzichten. Ik geef hieronder mijn persoonlijke voorkeur en belevingen aan in de vorm van een top 5! De onderstaande psychedelische ervaringen zij echte ervaringen van mij (Marcel).

Marcel cropped PhotoRoom.png PhotoRoom -Top 5 muziek voor psychedelische therapie

5: Trøstesang - Gjermund Larsen

Informatie over de muziek

Trøstesang van Gjermund Larsen komt uit 2019 en is een krachtig Noors muzieknummer die gebruikt kan worden tijdens het einde van psychedelische sessies. Het muzieknummer klinkt Noors/Keltisch/Iers.

Psychedelische ervaring

Deze muziek komt in onze afspeellijsten voor nadat de piekeffecten al verdwenen zijn. Bij mij doet dit nummer elke keer wat anders, maar over het algemeen voelt het alsof de bestemmingshaven in zicht komt. Het geeft me kracht om nog van de muziek te genieten. Heel veel beelden geeft dit nummer me niet, maar het komt wel voor dat ik vaag landschappen met gras en bergen kan zien op dit nummer.

4: Deep in the Glowing Heart - Jon Hopkins

Informatie over de muziek

Deep in the Glowing Heart van Jon Hopkins komt uit 2021 en onderdeel van zijn album “Music for Pschedelic Therapy”.  Hoewel het album meerdere mooie nummers heeft, kiezen wij voor Deep in the Glowwing heart als mooiste!

Psychedelische ervaring

Vaak als dit nummer redelijk vroeg tijdens de trip komt, komen er vaak warme gevoelens omhoog. Of dit komt door de titel of door de muziek zelf weet ik niet. In dit nummer zitten meerdere lagen en de geluiden lijken niet te komen uit bekende instrumenten. Tijdens mijn psilocybine-ervaring voelde en zag het eruit alsof ik samen met honderden vogels omhoog vloog.

3: Echo Inside - Peter Kater

Informatie over de muziek

Echo Inside van Peter Kater komt uit 2016 en is een een rustig nummer voor psychedelische sessies. Het nummer is redelijk lang met 8:59 minuten en bevat piano en ambiance geluiden.

Psychedelische ervaring

Dit nummer kwam redelijk in het begin van de afspeellijst tijdens een truffelsessie. Voor dit nummer kwam was er veel lichamelijke onrust in de vorm van een grieperig gevoel en veel emoties. Het leek wel alsof elke pianotoets een nieuw gevoel opwekte. De rust van dit nummer zorgde ervoor dat mijn bewustzijn omhoog spiraalde en dat het lichaam maar even moest doen wat het aan het doen was. Vanaf toen stond ik boven mijn emoties en lichaam en kon de trip echt beginnen!

2: The End - Harry Gregson-Williams & Lisa Gerrard

Informatie over de muziek

Het nummer The End kwam in 2018 uit en is gebruikt voor de film Men on Fire. Het nummer heeft verschillende facetten met rust, verdriet en een stukje voelt meditatief.

Psychedelische ervaring

Tijdens één van de eerste van mijn 170 trips gaf dit nummer mij een gevoel alsof er iets op mijn lichaam kroop en naar binnen wilde komen. Ik probeerde steeds het tegen te houden maar het werd steeds sterker. Uiteindelijk slaagde het erin om via mijn schedel in mijn brein binnen te kruipen en het installeerde de emotie verdriet weer terug in mij. Verdriet had ik tijden niet meer gevoeld, maar nu kwamen er watervallen uit mijn ogen zonder te weten waarom.

Even later besefte ik dat ik door het onderdrukken van verdriet verloren dierbaren was vergeten en dat de tranen er waren om ze terug te herinneren. Niet gauw later ontstond er tijdens het rustige middenstuk van het muzieknummer een ceremonie waarbij ik mijn vergeten dierbaren terug gaf aan het universum. Het universum nam deze overledenen op tijdens een oogstrelende ceremonie met veel licht en vormen van energie waarin de zielen werden gerecycled tot een nieuw, voor mij onherkenbaar, stuk van het universum. Het was een heel mooi afscheid geworden, waarbij de traan een herinnering is geworden aan de goede tijd die we samen hebben gekregen.

1: Standing as One - Peter Kater

Informatie over de muziek

Standing as One van Peter Kater komt uit 2014 en is een prachtig nummer voor psychedelische therapie met MDMA of psilocybine. Het nummer is gecomponeerd door R. Carlos Nakai en is redelijk lang met 8:25 minuten, net zoals Echo Inside.

Psychedelische ervaring

Tijdens mijn eigen trip op psilocybine kon ik tijdens dit nummer een schakelaar vinden die me kon laten wisselen tussen het bedenken van wat ik van dit nummer vond en het laten voelen wat dit nummer met mij deed. De switch tussen bedenken en voelen startte telkens met kippenvel en een traan. Het gevoel was echter zeer positief.

Spotify lijst met veelgebruikte muziek

Veel van onze klanten vragen of we de afspeellijst die we hebben gebruikt tijdens de psychedelische sessie willen delen. In de meeste gevallen staat deze muziek lokaal op offline apparaten die blijven werken als er stroomstoring is, het internet niet werkt of als er iets fout gaat bij de streamingsdienst. Zo kunnen we altijd de psychedelische sessie ondersteunen met muziek. Om toch de gebruikte muziek te kunnen delen, hebben we we een afspeellijst gemaakt op Spotify. De volgende nummers worden gebruikt voor MDMA therapie, psilocybine therapie en voor magic dance. Ze staan in willekeurige volgorde, maar je kunt misschien wel nummers terugvinden van jouw eigen psychedelische sessie om te kunnen reflecteren.

Nieuwe afspeellijsten psychedelische therapie

We proberen elk jaar een aantal nieuwe afspeellijsten te maken voor psychedelische sessies en voor de truffel ceremonies die we organiseren. Het is voor terugkerende klanten ook leuk om variatie te hebben in de muziek. We gebruiken in de muziek amper zang in begrijpbare taal om de ervaring zo puur mogelijk te houden. Wil jij de nieuwe muzieknummers luisteren? Volg ons op Spotify of boek een sessie bij ons!

Meer dan psychedelische muziek

Naast muziek zijn er uiteraard andere belangrijke zaken zoals de voorbereiding en integratie. Bij Triptherapie besteden we uiteraard daar veel aandacht aan. Tijdens de psychedelische sessie is de persoonlijke ondersteuning/begeleiding zeer waardevol. We proberen tijdens psychedelische therapie naast muziek ook de andere zintuigen te beïnvloeden met aromatherapie en kleurenlampen. Bij sterker gedoseerde psilocybine of LSD sessies kunnen de zintuigen in elkaar overlopen, wat we synesthesie noemen. In het ietwat verouderde blog uit 2019 leggen we uit wat synesthesie betekent en hoe psychedelica dat kan veroorzaken.

Aanmelden bij Triptherapie

Voordat iemand psychedelica gaat gebruiken, is het noodzakelijk om te kijken of er contra-indicaties opgespoord kunnen worden. Voor diverse mensen is psychedelica-gebruik onveilg en dit geldt met name voor diverse aandoeningen en medicijngebruik. Door de intake in te vullen kunnen controleren op bekende contra-indicaties.