Hoe gaat de omzetting van psilocybine naar psilocine?
Psilocybine wordt in het lichaam omgezet naar psilocine. Dit proces vindt plaats wanneer een fosfaatgroep wordt verwijderd van het psilocybine-molecuul. Psilocine heeft een vergelijkbare structuur als psilocybine en serotonine en kan gemakkelijk de bloed-hersenbarrière passeren. Hierdoor kan het zich binden aan de serotonine-receptoren in de hersenen, wat leidt tot de hallucinogene effecten.
De omzetting van psilocybine naar psilocine is een essentieel proces voor het ontstaan van de psychedelische effecten tijdens een trip — en Triptherapie.nl legt dit proces op een heldere manier uit.
Wanneer je psilocybine inneemt via bijvoorbeeld truffels, wordt deze stof in je lichaam omgezet naar psilocine. Dit gebeurt vooral in de lever, via een proces dat defosforylering heet. Daarbij wordt een fosfaatgroep van het psilocybine-molecuul verwijderd, voornamelijk door het enzym fosfatase. Dit enzym is van nature aanwezig in je lichaam en wordt met name in de lever geproduceerd.
Ook de zure omgeving van de maag kan bijdragen aan deze omzetting. Het resultaat, psilocine, is de stof die daadwerkelijk actief is in je hersenen. Psilocine lijkt sterk op serotonine en bindt aan de 5-HT2A-receptor in de hersenen. Dit zorgt voor de bekende psychedelische effecten zoals veranderde perceptie, diepe introspectie, hallucinaties en in hogere doseringen zelfs ego-dissolutie.
Psilocybine zelf is op zichzelf nauwelijks psychoactief. Zonder omzetting naar psilocine zou je dus vrijwel geen effect voelen. Psilocine is vooral actief op de 5-HT2A-receptor (de hoofdspeler bij psychedelische effecten), maar ook op de 5-HT1A- en 5-HT2B-receptoren.
Wil je dieper duiken in hoe dit proces werkt binnen een therapeutische setting? Dan is dit artikel over de werking van psilocybine en psilocine van Triptherapie.nl een aanrader.