Kan psilocybine her...
 
Meldingen
Alles wissen
1 Berichten
2 Gebruikers
2 Reactions
583 Bekeken
1
Topic starter

Kan psilocybine herstel van de hippocampus bevorderen?

Er is enig bewijs dat suggereert dat psilocybine mogelijk kan helpen bij het herstel van de hippocampus. De hippocampus is een belangrijk deel van de hersenen dat betrokken is bij geheugen en emotie. Glutamaat is een neurotransmitter die een rol speelt bij de functie van de hippocampus, maar een teveel aan glutamaat kan leiden tot overprikkeling van de hersencellen, wat geassocieerd is met angst en depressie.

 

Psilocybine kan helpen om deze disbalans tussen glutamaat en TNF-alfa te herstellen. Psilocybine kan de expressie van TNF-alfa remmen en kan ook de activiteit van de NMDA-receptor moduleren, waardoor de overprikkeling van de hersencellen wordt verminderd. Dit kan leiden tot een vermindering van angstklachten en depressie.

 

Het verlagen van TNF-alfa heeft volgens recent onderzoek een correlatie met een verlaagde hoeveelheid glutamaat in de hippocampus. In theorie kan psilocybine dus via de verlaging van TNF-alfa glutamaat verlagen, met als voordeel dat het angst en depressie remt. Echter kan de correlatie ook andersom worden geïnterpreteerd: psilocybine verlaagt de activiteit van glutamaat en daardoor ook TNF-alfa.

 

Hoewel er veelbelovend onderzoek is naar de therapeutische potentie van psilocybine, is het belangrijk op te merken dat meer onderzoek nodig is om de precieze mechanismen en effecten op de hippocampus te begrijpen. Wil je meer lezen over psilocybine en effecten of het brein? Neem dan de volgende links door.

Links: Psilocybine | Psilocybine als ontstekingsremmer

 

1 antwoord
1

Ja, psilocybine kan mogelijk herstel van de hippocampus bevorderen — al is het bewijs bij mensen nog in ontwikkeling. Zowel uit dierstudies als eerste menselijke neurobeeldvorming komt naar voren dat psilocybine leidt tot meer neurogenese, verbeterde synaptische verbindingen en verhoogde functionele connectiviteit in de hippocampus. Binnen Triptherapie passen we deze inzichten steeds gerichter toe in de begeleiding van mensen met depressie, burn-out of traumaklachten.

Wat zegt het onderzoek?

1. Dierstudies:
Muizen en ratten die een lage tot matige dosis psilocybine kregen, lieten een duidelijke toename zien van jonge neuronen in de dentate gyrus van de hippocampus. Daarnaast nam het niveau van BDNF toe — een neurotrofe factor die essentieel is voor neuronherstel en plasticiteit. Dit suggereert dat psilocybine het brein tijdelijk in een “herstelmodus” brengt, vooral via de mTOR–BDNF–TrkB-cascade.

2. Mensenstudies:
Bij gezonde vrijwilligers zag men in fMRI-studies een versterkte verbinding tussen de hippocampus en het default mode network, nog drie weken na een enkele hoge dosis psilocybine. Bij depressieve patiënten werd daarnaast een toename gemeten in hippocampaal volume en synaptische dichtheid, gemeten via diffusion-MRI. Al zijn de steekproeven nog klein, deze resultaten zijn veelbelovend.

Hoe vertaalt dit zich naar de praktijk?

Binnen Triptherapie zetten we gericht in op herstel van de hippocampus door:

  1. Neurochemische voorbereiding: optimalisatie van glutamaat en GABA via voeding en supplementen

  2. Doelgerichte dosering: een matige tot hoge dosis psilocybine (15–45 mg equivalent) met aandacht voor set & setting

  3. Integratie: cognitieve training, beweging en mindfulness in de weken na de sessie om nieuwe hersennetwerken te versterken

  4. Suppletieadvies: o.a. omega-3, magnesium en Lion’s Mane ter ondersteuning van neuroplasticiteit

Conclusie

Hoewel het klinisch bewijs nog groeit, wijzen alle huidige pijlen — van diermodel tot MRI-scan — dezelfde kant op: psilocybine kan het herstel en de functionaliteit van de hippocampus bevorderen. Door dit potentieel voorzichtig maar doelgericht te benutten, creëert Triptherapie een neurobiologisch fundament voor diepe emotionele en mentale heling.

Social share