Zoek
Sluit dit zoekvak.

Neuroplasticiteit en psychedelica

Psychedelica, zoals LSD en psilocybine, kunnen zorgen voor meer neuroplasticiteit in de hersenen. Dit komt doordat ze invloed hebben op specifieke hersengebieden en neurotransmitters, waardoor neuronale verbindingen op nieuwe en unieke manieren kunnen worden gevormd en versterkt. Daarnaast kunnen psychedelica ook zorgen voor verhoogde synchronisatie tussen hersengebieden en een verhoogde plasticiteit van synapsen, wat kan bijdragen aan nieuwe cognitieve en emotionele ervaringen. Deze veranderingen kunnen leiden tot een toename in creativiteit, empathie, zelfbewustzijn en een verbeterd vermogen om te leren en te onthouden. Hoewel meer onderzoek nodig is om de effecten van psychedelica op neuroplasticiteit volledig te begrijpen, bieden deze stoffen mogelijkheden voor de behandeling van verschillende psychische aandoeningen en het verbeteren van ons cognitief functioneren.
Neuroplasticiteit

Psilocybine en LSD voor meer neuronen

Neurochemie en BDNF

BDNF staat voor Brain Derived Neurotrophic Factor en is een eiwit dat de groei en overleving van zenuwcellen in de hersenen stimuleert. Zowel psilocybine als LSD staan erom bekend dat ze de afgifte van BDNF kunnen verhogen. Dit komt doordat deze stoffen binden aan serotonine receptoren in de hersenen, waardoor er een kettingreactie ontstaat die leidt tot de afgifte van BDNF.

Wanneer BDNF wordt afgegeven, stimuleert het de groei van nieuwe zenuwcellen en synapsen in de hersenen. Dit kan leiden tot verbeterde cognitieve functies, zoals geheugen en leervermogen. BDNF heeft ook aangetoond dat het kan helpen bij de behandeling van depressie, angst en verslavingsstoornissen.

Het is nog niet volledig bekend hoe psilocybine en LSD precies werken in de hersenen, maar de toename van BDNF is één van de veelbelovende effecten die hebben bijgedragen aan onderzoek naar de therapeutische potentie van deze middelen.

psilocybine onderzoek -Neuroplasticiteit en psychedelica

Glutamaat helpt ook

Glutamaat is een belangrijke neurotransmitter die in het hele brein voorkomt en betrokken is bij diverse neuropsychiatrische stoornissen. Het speelt ook een cruciale rol bij de neuroplasticiteit, wat verwijst naar de capaciteit van de hersenen om zichzelf te herorganiseren en aan te passen aan veranderende omgevingen. Glutamaat activeert N-methyl-D-asparate (NMDA) receptoren, wat leidt tot veranderingen in de synaptische transmissie en de uiteindelijke vorming van nieuwe synapsen in het brein. Het verhoogt ook de expressie van groeifactoren zoals het eerder genoemde BDNF, wat bijdraagt aan de overleving en groei van neuronen. Op de juiste plek in het brein, zoals in de hippocampus, speelt glutamaat dus een belangrijke rol bij het leren, geheugen en de algemene neuroplasticiteit. Echter, een teveel aan glutamaat kan leiden tot hyperexcitabiliteit van neuronen en neurotoxiciteit, wat kan leiden tot verschillende neurologische aandoeningen zoals beroerte en epilepsie.

5HT2a receptor

De transformatie van genexpressie in diverse hersencellen wordt getriggerd door de interactie van psychedelica zoals psilocybine en LSD, die een sterke affiniteit hebben voor 5HT2a-receptoren. De resulterende toename in de afgifte van BDNF en glutamaat verandert de fysiologische toestand van de hersenen verder, wat bijdraagt aan de diverse effecten van deze stoffen. Er spelen meer aspecten een rol bij het gebruik van stoffen zoals psilocybine.

psilocybine en 5htp receptor -Neuroplasticiteit en psychedelica

Psychedelica tegen neurodegeneratieve aandoeningen?

Psilocybine en psychedelica hebben potentieel therapeutisch gebruik bij neurodegeneratieve aandoeningen zoals multiple sclerose (MS) en Parkinson. Dit komt omdat deze stoffen de neuroplasticiteit kunnen verhogen, wat de hersenen in staat stelt zich aan te passen en nieuwe verbindingen te creëren. Neuroplasticiteit is het vermogen van de hersenen om zich aan te passen en te veranderen door nieuwe neurale netwerken te creëren of bestaande te versterken. Bij neurodegeneratieve aandoeningen worden de hersenen beschadigd en kunnen deze mechanismen worden beperkt. Dit kan leiden tot symptomen zoals tremoren, stijfheid en moeite met bewegen.

Studies hebben aangetoond dat behandelingen met psilocybine en psychedelica de neuroplasticiteit kunnen verhogen en zelfs nieuwe neurale verbindingen kunnen creëren. Dit kan leiden tot verbetering van symptomen en verbetering van de algehele kwaliteit van leven bij patiënten met neurodegeneratieve aandoeningen. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om de effectiviteit en veiligheid van deze behandelingen te bepalen, bieden psilocybine en psychedelica hoop voor mensen met neurodegeneratieve aandoeningen die momenteel worstelen met beperkte opties voor behandeling en verbetering van hun symptomen.

Neuroplasticiteit bij depressie

Onderzoek heeft aangetoond dat een verhoogde neuroplasticiteit kan helpen bij het verlichten van een depressie omdat het kan leiden tot een herconfiguratie van het belonings- en emotiesysteem in de hersenen. Bij mensen met een depressie is dit systeem vaak verstoord. Door een verhoogde neuroplasticiteit kunnen nieuwe neuronale paden worden gevormd die helpen bij het herstellen van deze disfunctie. In theorie en volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken kunnen psychedelica zoals psilocybine en LSD helpen bij depressie.

Nieuwe neuroconfiguratie tegen angstklachten

Een nieuwe neuroconfiguratie bewerkstelligen is een gevolg van psychedelische therapie en gaat om het hertrainen van de hersenen om beter om te gaan met angstklachten. Het idee is dat angstklachten ontstaan door verkeerde patronen in het brein, die kunnen worden veranderd door nieuwe, gezonde patronen aan te leren. De beste resultaten worden behaald wanneer deze technieken worden toegepast in het limbisch systeem, het gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor emoties, motivatie en het geheugen. Dit gebied is cruciaal bij het ontstaan en onderhouden van angstklachten. Een veranderde neuroconfiguratie kan effectief zijn voor mensen die last hebben van angstklachten en kan helpen om weer meer rust en ontspanning te voelen in het dagelijks leven.

Klaar voor een psychedelische sessie?

Psychedelische sessies zijn niet voor iedereen geschikt en er zijn verschillende contra-indicaties die moeten worden overwogen voordat men besluit om deel te nemen aan een psychedelische ervaring. Personen met een voorgeschiedenis van psychische aandoeningen zoals schizofrenie, bipolaire stoornis, of psychotische episodes moeten voorzichtig zijn met het gebruik van psychedelica. Ook personen met een geschiedenis van hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, lever- of nieraandoeningen moeten voorzichtig zijn met het gebruik van psychedelica. Bovendien dienen personen die medicijnen gebruiken zoals antidepressiva, antipsychotica, of bloeddrukverlagende medicijnen, voorzichtig te zijn bij het gebruik van psychedelica vanwege potentiële interacties tussen de medicijnen. Tenslotte moeten zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven het gebruik van psychedelica vermijden vanwege mogelijke negatieve gevolgen voor de baby. Het is daarom belangrijk dat er goed wordt gecontroleerd of je wel een psychedelische sessie kunt doen. Maak gebruik van de onderstaande intake zodat wij kunnen screenen op bekende contra-indicaties voor stoffen zoals MDMA, LSD, psilocybine en psilohuasca (psiloflora).