Psycholoog doorverw...
 
Meldingen
Alles wissen

[Opgelost] Psycholoog doorverwijzing, attenderen van MDMA sessie, structuur en prijs

1 Berichten
2 Gebruikers
0 Reactions
20 Bekeken
0
Topic starter

Ik ben een erkend psycholoog gevestigd in Antwerpen, België. Op dit moment begeleid ik een patiënt die geïnteresseerd is in MDMA-geassisteerde therapie ter behandeling van Complexe PTSS, angstklachten en obsessies. Graag zou ik meer informatie ontvangen over de diensten die u aanbiedt.

Zou u zo vriendelijk willen zijn om informatie te verstrekken over het volgende:

  • Uw intake- en screeningsproces voor nieuwe cliënten
  • De opbouw, duur en kosten van uw therapieprogramma’s
  • Of de sessies in het Engels worden aangeboden (aangezien mijn patiënt Engelstalig is)
  • Uw beleid omtrent vervoer na de sessie (ik begrijp dat patiënten na afloop mogelijk niet zelf mogen rijden)
  • Medische of psychologische contra-indicaties waarmee u rekening houdt tijdens de screening

Daarnaast zou ik graag willen informeren naar de mogelijkheid om als behandelend psycholoog aanwezig te zijn tijdens de MDMA-geassisteerde sessie, of eventueel deel te nemen aan de voorbereidings- en/of integratiesessies samen met de patiënt, zoals door de patiënt gewenst.

Natuurlijk ben ik bereid om alle noodzakelijke procedures te volgen met betrekking tot vertrouwelijkheidsovereenkomsten of interne protocollen, mocht dit nodig zijn.

Hartelijk dank voor uw tijd en aandacht. Ik zie uw reactie graag tegemoet en kijk uit naar de mogelijkheid om samen te werken aan het ondersteunen van het therapeutisch proces van mijn patiënt.

De vragen op een rij:

  1. Wat is uw intake- en screeningsproces voor nieuwe cliënten?
  2. Hoe ziet de opbouw, duur en kostprijs van uw therapieprogramma’s eruit?
  3. Worden de sessies in het Engels aangeboden?
  4. Wat zijn uw vervoersregels na een sessie (bijvoorbeeld omtrent autorijden)?
  5. Welke medische of psychologische contra-indicaties worden meegenomen in de screening?
  6. Is het mogelijk dat de behandelend psycholoog aanwezig is tijdens de MDMA-geassisteerde sessie, of kan hij deelnemen aan de voorbereiding- en/of integratiesessies?
1 antwoord
0

Beste,

Om alle vragen netje te beantwoorden heb ik per vraag een aparte sectie gemaakt. Hierbij de antwoorden op de gestelde vragen.

Intake procedure (vraag 1 en 5)

Het intake- en screeningsproces bij Triptherapie is ontworpen om zowel veiligheid als effectiviteit van psychedelische therapie, waaronder MDMA-geassisteerde sessies, te waarborgen. Elke cliënt die doorverwijzen zal worden dient deze intake in te vullen. Het proces verloopt als volgt:

  1. Online intakeformulier: De cliënt vult een uitgebreide intake in via deze pagina. Dit formulier bevat vragen over medische voorgeschiedenis, mentale gezondheid, medicatiegebruik, leefstijl, doelen voor de sessie en eerdere ervaringen met psychedelica.

  2. Medische en psychologische screening: Aan de hand van de intake wordt beoordeeld of er contra-indicaties zijn. Enkele uitsluitingscriteria zijn bijvoorbeeld een geschiedenis van psychoses, actieve bipolaire stoornis, ernstige hart- of leverproblemen, SSRI-gebruik (bij MDMA), epilepsie of ernstige suïcidaliteit. Indien twijfel bestaat over medische veiligheid, wordt aanvullend advies gevraagd of kan een medische verklaring worden vereist.

  3. Persoonlijke afstemming: Als de cliënt geschikt blijkt, kan deze deelnemen aan een privé of groepssessie. Na het vaststellen van een datum, wordt besproken wat de doelen en verwachtingen zijn, welke voorbereiding nodig is, en hoe de sessie wordt vormgegeven. Bij complexere casussen kan een extra (online) kennismakingsgesprek ingepland worden.

  4. Mogelijkheid tot samenwerking: Indien er een behandelend therapeut is (zoals in uw geval), kan deze betrokken worden bij de voorbereiding, integratie en – indien gewenst – de sessie zelf, mits dit past binnen het kader van veiligheid, vertrouwelijkheid en afstemming met de cliënt.

 

De opbouw, duur en kostprijs van de therapieprogramma’s (vraag 2)

Het programma voor MDMA-geassisteerde sessies volgt een structuur zoals dit traject:

  1. Aanmelding en intake: Via de intakepagina meldt de cliënt zich aan. Hierin wordt ook de neurotransmitterbalans getest en beoordeeld of er sprake is van contra-indicaties. Dit vormt de basis voor het persoonlijk advies en het behandelplan.

  2. Voorbereidingsfase (1 tot 3 weken): De cliënt werkt aan zijn fysieke en mentale gezondheid met adviezen over voeding, beweging en supplementen. Er is ruimte voor persoonlijke voorbereiding via gesprekken en psycho-educatie.

  3. Psychedelische sessie: De sessie zelf duurt meestal 6 uur, afhankelijk van de dosering en de stof. Er is een psychedelisch therapeut, aromatherapie en muziek als ondersteuning.

  4. Nabespreking en integratie: Direct na de sessie is er een eerste evaluatie, gevolgd door één of meerdere integratiesessies in de dagen of weken daarna. De inzichten worden hierin besproken en gekoppeld aan dagelijkse gedragingen en therapeutische doelen.

  5. Kostenindicatie: Voor een individueel traject (voorbereiding, sessie en integratie) liggen de kosten meestal tussen de €675 en €875 voor sessies op de locatie van de klant. Precieze bedragen kunnen berekend worden via de prijsberekeningstool, zeker als de sessie bij de cliënt thuis plaatsvindt. Voor sessies in Schiedam kost een individuele sessie 1175 euro of bij grotere groepen (5 personen maximaal) vanaf 650 euro inclusief overnachting en eten en drinken.

 

Psychedelische sessies in het Engels (vraag 3)

Ja, sessies bij Triptherapie kunnen volledig in het Engels worden aangeboden. Alle begeleiders spreken Engels en hebben ervaring met het werken met internationale cliënten. Dit geldt zowel voor de voorbereidingsgesprekken, de MDMA-geassisteerde sessie zelf, als de integratie achteraf.

De intake heeft ook een Engelse variant:  https://triptherapie.nl/en/intake-trip-therapy/

 

Autorijden na MDMA sessie

Na een MDMA- of andere psychedelische sessie bij Triptherapie geldt er een strikt verbod op zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Dit betekent dat de cliënt niet mag autorijden, fietsen of andere voertuigen besturen na afloop van de sessie — ongeacht hoe “nuchter” men zich voelt. Deze maatregel is er voor de veiligheid van de cliënt én de omgeving, aangezien cognitieve functies, reactietijd en zelfinschatting nog uren na de ervaring beïnvloed kunnen zijn.

De standaardregel is dat cliënten:

  1. Thuisblijven na de sessie als deze op hun eigen locatie plaatsvindt, of

  2. Blijven overnachten op onze locatie in Schiedam (standaard inbegrepen), of
  3. Ophalen door een vertrouwd persoon als de sessie op een externe locatie plaatsvindt, of

  4. Een taxi of chauffeursdienst regelen (bij voorkeur vooraf besproken en ingepland), of

  5. Met openbaar vervoer mits de cliënt helder genoeg is.

 

Aanwezigheid behandelend arts of psycholoog bij psychedelische sessie (vraag 6)

Ja, het is in veel gevallen mogelijk dat u als behandelend psycholoog actief betrokken bent bij het proces rond de MDMA-geassisteerde sessie van uw cliënt. Triptherapie staat positief tegenover samenwerking met externe therapeuten, mits dit past binnen het kader van veiligheid, professionele rolverdeling en toestemming van de cliënt.

Er zijn drie vormen van betrokkenheid mogelijk:

  1. Aanwezigheid tijdens de sessie zelf: U kunt — in overleg met de cliënt én de begeleider — aanwezig zijn tijdens (delen van) de MDMA-sessie. Dit gebeurt bij voorkeur in een observatieve en ondersteunende rol. Belangrijk hierbij is dat de setting niet te ‘therapeutisch beladen’ aanvoelt en dat de begeleidende rol helder blijft.

  2. Voorbereiding en afstemming vooraf: U kunt betrokken zijn bij de voorbereidingsgesprekken, om therapeutische doelen helder te formuleren en de cliënt mentaal goed voor te bereiden. Dit gebeurt vaak via overleg met de begeleider of in gezamenlijke sessies (bijv. via video).

  3. Integratiegesprekken na afloop: Als behandelend psycholoog bent u bij uitstek geschikt om inzichten uit de sessie mee te nemen in het bredere behandeltraject. Triptherapie moedigt dit zelfs aan, mits er open communicatie is tussen begeleider, cliënt en therapeut.

Mocht u actief willen deelnemen, dan kan er ook een vertrouwelijkheidsovereenkomst worden opgesteld of een gezamenlijk plan worden besproken. Zo worden alle professionele kaders bewaakt, en voelt de cliënt zich optimaal ondersteund. Let wel op dat dat je als externe therapeut niet aanwezig kunt zijn bij open psychedelische ceremonies, maar wel bij de privésessies of besloten groepen.

Social share