Neurodegeneratieve aandoeningen en BDNF
Alzheimer, Parkinson en ziekte van Huntington zijn neurodegeneratieve aandoeningen of anders gezegd zijn de bijbehorende klachten van deze ziekten de symptomen van de achteruitgang van de neuronen in het brein. Een verlaagde hoeveelheid BDNF wordt vaak gemeten bij deze patiënten. BDNF is een neurotrofine die er voor zorgt dat er nieuwe hersencellen kunnen worden aangemaakt en het zorgt ook voor herstel hiervan. BDNF staat overigens voor Brain-Derived Neurotrophic Factor. Neurotrofines zijn dus belangrijk voor het overleven, herstellen en laten groeien van neuronen. Neuronen zijn zenuwcellen die informatie verwerken, doorsturen of verwerken in het brein of zenuwstelsel. Neuronen kunnen worden gezien als de datakabels tussen delen van de hersenen en het lichaam. Een gemiddeld lichaam heeft zo’n ongeveer 100.000.000.000 neuronen (100 miljard).
Te weinig BDNF
Een gebrek aan neurotrofines zoals BDNF draagt bij aan het ontstaan van neurodegeneratieve aandoeningen. Het gebrek aan BDNF zorg er voor dat neuronen niet kunnen herstellen van schade. Dit kan er voor zorgen dat er ziekte van Alzheimer, Parkinson en/of Huntington kan ontstaan. Verder kunnen depressies ontstaan wanneer er voor een langere duur te weinig BDNF aanwezig is. De degeneratie van neuronen in de frontale hersenkwab lijkt hiervan de boosdoener te zijn. Tevens zorgt een te laag serotonine gehalte mede voor een depressie. De depressie wordt verergerd omdat een laag serotonine-gehalte er via de 5HT2A receptor voor zorgt dat er niet genoeg BDNF vrijkomt (zie ook onderstaande afbeelding en bedenk daarbij dat de 5-HT receptor niet of weinig wordt geprikkeld).
Meer BDNF
Meer BDNF aanmaken kan dus door de 5HT2a receptor te stimuleren. Wanneer het lichaam meer BDNF vrijgeeft, zet het de switch om op een reeks genen die gloednieuwe hersencellen, zenuwcellen connecties laat groeien. Nog iets hoger BDNF zorgt ervoor dat je sneller leert, beter onthoudt, langzamer ouder wordt en je hersenen snel de verbindingen herschikt met de verschillende delen van het brein en het lichaam.
BDNF verhoogt ook de plasticiteit van uw hersenen. Wanneer uw hersencellen beschadigd raken of in een stressvolle situatie terechtkomen, beschermt BDNF hen en helpt hen om sterker terug te komen. De neurale paden worden flexibeler in plaats van afgebroken, wat zou kunnen verklaren waarom hogere niveaus van BDNF worden geassocieerd met het afweren van depressie. Verder kan het verhogen van BDNF er mogelijk voor zorgen dat ziekten zoals Parkinson, Alzheimer en Huntington worden verminderd.
Psilocybine en LSD tegen Alzheimer, Parkinson en ziekte van Huntington
De hoogst mogelijke stimulatie van de 5HT2a receptor kan worden bereikt met hoge doseringen van de psychedelica psilocybine en LSD. Psychedelica verhogen BDNF-productie en neurogenese via de 5HT2a receptor. Dit verklaart waarom er de laatste tijd zoveel onderzoeken naar voren komen over psychedelisch-geassisteerde therapie die helpt bij depressie en PTSS. Wij verwachten de komende tijd ook meer onderzoek naar de neurodegeneratieve aandoeningen, waaronder MS.
Lees hier meer over de lopende onderzoeken naar psilocybine
Nu al een psychedelische sessie tegen neurodegeneratieve aandoeningen proberen?
Wij bieden al jaren psychedelische sessies aan en dan met name als depressiebestrijding. Af en toe komen vanwege de hoopgevende berichten ook klanten met neurodegeneratieve aandoeningen bij ons om een begeleidde sessie te doen. Naast het verhogen van BDNF gebruiken we de sessie dan ook om eventuele blokkades in het onderbewustzijn op te lossen. Hiermee kunnen we stress verlagen en dat heeft op de lange termijn ook weer een positieve invloed op de gezondheid. Personen met neurodegeneratieve aandoeningen gebruiken echter soms medicatie die niet goed samen gaan of zelfs gevaarlijk zijn in combinatie met psychedelica. Wij controleren of de gebruikte medicatie samen kan aan de hand van een intakeformulier. Ben je geïnteresseerd? Vul de intake in of neem contact met ons op.