Granaatappel is een super-superfood

De term superfood wordt vaak gebruikt om bepaalde voedingsmiddelen een waardevolle betekenis te geven. Granaatappel heeft gigantisch veel en ook zeer belangrijke gezondheidsvoordelen die vele chronische ziektes kan bestrijden.

Het hart houdt ook van granaatappel

Eetbare delen

Doorgaans eet men enkel de gepelde granaatappelpitten. De gehele granaatappel is echter bruikbaar en de verschillende delen werken samen als geheel beter voor uw gezondheid. Een granaatappel bestaat uit de vruchtschil, het vruchtvlees, de zaden en het wortelschors. Het wortelschors wordt afgeraden om te eten als er geen medische noodzaak is.

De gezondheidsvoordelen

Granaatappels zijn zeer gezond omdat zij zeer veel antioxidanten bevatten en daardoor ontstekingsremmend zijn. Granaatappel zorgt er bijvoorbeeld voor dat LDL cholesterol minder snel kan oxideren waardoor er geen slechte versie LDL cholesterol ontstaat.

Granaatappels (pitten, vruchtvlees en vruchtschil) kunnen helpen deze ziektes te voorkomen, te verlichten en/of te genezen:

  • Inflammatoire aandoeningen
  • Hart- en vaatziektes
  • Erectiestoornis
  • Laag testosteron
  • Stress
  • Aderverkalking (atherosclelorose)
  • Allergieën, waaronder Astma
  • Dementie en ziekte van Alzheimer
  • Artritis, Artrose en Osteoporose
  • Ziekte van Crohn en Colitis ulcreosa
  • Psoriasis en eczema
  • (Vroegtuidige) huidveroudering
  • Hoge bloeddruk (hypertensie)
  • Hormoonafhankelijke borstkanker
  • Prostaatkanker
  • Leukemie, Long-en Colonkanker
  • Huidkanker (opname via de huid)
  • Premenstruaal syndroom (PMS)
  • Leveraandoeningen
  • Depressie (wegens ontstekingsremmende werking)

De schil van de granaatappel kan los worden ingezet door 10-40 gram in water te koken en het daarna af te laten koelen. Het afkooksel is antibacterieel en actief tegen schimmels, waardoor het werkt tegen:

  • Diarree, chronische diarree, Dysentrie en Amoebendysentrie
  • Colitis (Dikke darmontsteking)
  • Gastritus (Maagwandontsteking)
  • Stomatis (Mondslijmvliesontsteking)

Dit komt omdat de volgende bacterie en schimmels worden bestreden:

Herpes simplex, HIV, Influenza A, Poliovirus, Staphylococcus aureus, Salmonella typhi, Vibrio cholerae, Vibrio parahaemolyticus, Bacilus subtilis, Yersinia enterocolitica, Pseudomonas aeruginosa, Shigella dysenteriae, Candida spp., Protozoa Gardi spp.

Het afkooksel van de wortelschors alleen op medisch advies oraal innemen tegen runderlintworm. Het afkooksel van de wortelschors kan wel uitwendig worden gebruikt door het te spoelen bij:

  • Angina/Faryngitis (keelpijn)
  • Aften en mondzweertjes
  • Ongewone vaginale afscheiding

Voor sporters ook interessant

Een gezond lijf presteert beter. Het moge duidelijk zijn dat granaatappel een lijf gezonder maakt. Granaatappel kan tevens op een andere manier de sportprestaties verhogen. In granaatappels zitten anorganische nitraten. In het lichaam fungeren die als grondstof voor de signaalstof stikstofmonoxide of NO. NO verwijdt bloedvaten, verhoogt de bloedtoevoer naar de spieren, verlengt de tijd dat spiervezels intensieve inspanning kunnen volhouden en vervult waarschijnlijk ook nog eens een sleutelrol bij spiergroei. Onze tip voor duur- en krachtsporters is om te ontbijten met een halve granaatappel en een half uur voor het sporten een glas bietensap te drinken.

Eet eens vaker granaatappel

Wilt u een gezond, sportiever en beter presterend lichaam waarmee u de kans aanzienlijk vergroot dat u gelukkig en tevreden kunt zijn? Eet dan eens wat vaker granaatappel(pitten). Dit kan bijvoorbeeld bij het ontbijt in combinatie met noten.

Een handje noten, een halve appel en de pitten van een halve granaatappel zorgt voor een gezonde start van de dag


Waarschuwing

De werkzame stoffen van granaatappel kunnen interacteren met medicijnen waaronder statines en tolbutamide. Raadplaag uw arts bij gebruik van deze medicijnen. Verder wordt zwangere vrouwen afgeraden om de wortelschors te consumeren.