Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoudsopgave

Inhoudsopgave

Geboortejaar
2024
Jaar ervaring
0
Sessies
0
Truffel sessie Noord Brabant - Ronald

Ronald Hochstenbach

Categorie: Therapeut
Talen: Nederlands/Engels/Duits
Sessies €875 : MDMA/Psilocybine
Duo 1400: MDMA/Psilocybine

Om de werkdruk voor mij wat te verlagen rij ik bij voorkeur niet meer dan 45 minuten per enkele reis vanaf mijn woonadres in regio Eindhoven. En rij ik graag buiten de spitstijden om. Ik kijk dan samen met jou naar de meest geschikte starttijd van de sessie.  Over het algemeen is mijn werkgebied het volgende:

Noord-Brabant: regio Eindhoven, Tilburg, Den Bosch
Limburg: regio Roermond, Weert

De reiskosten die worden gerekend zijn 50 cent per gereden km van en naar postcode 5554 SH.

Over mij

Mijn passie en missie is om zo veel mogelijk mensen met trauma gerelateerde klachten te faciliteren vanuit methoden die echt werken. Vanuit deze diepgevoelde intentie heb ik inmiddels meer dan 2000 mensen mogen begeleiden. Velen daarvan beseften niet eens dat hun klachten trauma gerelateerd zijn.

Op gebied van trauma ben ik ervaringsdeskundige. Vanuit jeugdtrauma’s had ik Complex PTSS ontwikkeld. En daarvanuit al op jonge leeftijd meerdere malen een depressie gekregen. Toen ik rond 20 jaar was kreeg ik van iemand een halve MDMA pil. Dit was voor mij een zo diepgaande en helende ervaring. Ik dacht: “dit moet iedereen ervaren!” Ik kwam direct uit mijn depressie. Dat was het begin van een gelukkiger, betekenisvoller en avontuurlijk leven

Op mijn 26-jarige leeftijd kreeg ik een crisis op relationeel vlak, wat mijn hechtingstrauma triggerde. Hierdoor ging ik door, wat ook wel “de donkere nacht van de ziel” wordt genoemd, heen. Ik zocht het geluk buiten mij in de liefde bij haar. Toen ik niets anders meer kon doen dan dit los te laten en me over te geven aan de pijn van het gevoel van verlating, ontstond er een hele diepe religieuze ervaring. Carl Jung noemt het de numineuze ervaring van het archetype van het Zelf. Een ander noemt het een spiritueel ontwaken, in Zen noemt men het een Satori ervaring.

Deze ervaring heeft mij zo diepgaand veranderd, dat ik mijn leven met meer diepgang en purpose ging leven en mijn intuïtie ging volgen. Ik leefde met de vraag: “Wat wil het leven, of noem het God, van mij? Wat staat mij te doen, wat is mijn roeping?” Deze vraag leidde mij naar het Trappistenklooster. Ik voelde heel duidelijk: “Ik moet hier zijn”. Ik wist niet waarom en hoelang. Maar dat liet ik open. Ik wilde het een half jaar onderzoeken. En na drie maanden intern als novice bij de monniken geleefd te hebben wist ik: “ik moet met al mijn ervaring therapeut worden”. Door innerlijke leiding en ´toeval´ kwam ik bij de Opleiding tot Jungiaans Filosofisch Therapeut terecht. Deze 4-jarige opleiding ben ik in 1998 gestart. Dit is wat Jung zelf Synchroniciteit (betekenisvolle toeval) noemt.

Ik vertel dit omdat na veel wetenschappelijk onderzoek is aangetoond, dat je door psychedelica een authentieke religieuze of mystieke ervaring kan krijgen die je leven in positieve zin totaal kan veranderen. Dit gun ik iedereen en dat men niet, en daarvoor hoef je niet, om in religieuze termen te spreken, op ‘de genade van God’ te wachten.

De filosoof en neurowetenschapper Michiel van Elk, die zichzelf een sceptische en nuchtere onderzoeker noemt, schrijft in zijn boek: ’Een nuchtere kijk op psychedelica’: “Geef iemand een hoge dosis Psilocybine, LSD, of DMT en je kunt met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid voorspellen dat die persoon een intense levens veranderende ervaring meemaakt”.

In de Jung-opleiding ben ik naast dieptepsychologie, ook in aanraking gekomen met Stanlislav Grof. Hij is een autoriteit in therapie met psychedelica. En hieruit heeft hij het Holotropisch Ademwerk ontwikkeld. Daarnaast ben ik in aanraking gekomen met oosterse psychologie en filosofie. Daarin is mijn interesse in o.a. de Boeddhistische psychologie en Mindfulness ontstaan. Ik ben me in de jaren erna blijven verdiepen en me laten opleiden in oosterse en westerse (psycho-)therapieën en methoden.

Een vriendin van mij, een reguliere psychotherapeut, wees me op het boek ‘Verruim je geest’ van Michael Pollan. Hierin werd mijn interesse in Psychedelic Assisted Therapy (PAT) gewekt. Wat later ging ik me verdiepen in Internal Family System (IFS), één van de snelst groeiende en evidence based psychotherapeutische methode van deze tijd. Zo las ik wat een MDMA-sessie kan doen bezien vanuit het IFS-model. Dat resoneerde sterk en riep de herinnering op aan mijn eigen helende ervaring met MDMA als 20-jarige.

Kort daarna kwam ik iemand tegen die haar wens uitsprak om een PAT-sessie te ondergaan. Ik voelde van binnen: “dat kan en wil ik doen”. Om haar daarin goed te kunnen begeleiden wilde ik me eerst nog meer verdiepen in PAT en heb Ik me laten bijscholen. Zo werd bevestigd dat mijn achtergrond in IFS en aanverwante methoden én de trainingen die ik al meer dan 12 jaar geef in o.a. Mindfulness en Zelfcompassie, perfect aansluiten en gebruikt worden als psychotherapeutische modaliteiten bij PAT.

Deze vrouw, die mij dus benaderde, bleek vanuit haar jeugdtrauma’s zware klachten te hebben en erge zelfhaat. Ze had al jaren psychotherapie gehad, wat haar wel verder bracht, maar zeker niet voldoende. En ze wilde middels een PAT-sessie haar trauma’s verwerken. In een PAT-traject zijn we dit aangegaan. En om met haar woorden te spreken:

“Ronald, dit heeft een nog grotere positieve impact gehad dan ik had durven dromen, ik ben in één PAT-sessie van zelfhaat naar zelfliefde gegaan.”

Nu wist ik het zeker, dit is mijn nieuwe roeping, dit maakt mijn levensreis als ervaringsdeskundige, Psychosociaal Therapeut en Mindfulness- en Compassion based trainer rond. En ik kan mensen met trauma gerelateerde klachten nog beter faciliteren, zodat zij een gelukkiger en voldaan leven kunnen leiden.

Specialisme

Dankzij de volgende opleidingen heb ik veel geleerd om o.a. te kunnen werken met mensen die lijden onder trauma gerelateerde klachten. Dit geeft mij de nodige ervaring, visie en aanpak om zorgvuldig te kunnen werken in de psychedelica geassisteerde therapie.

Jungiaans Filosofisch Therapeut. Deze opleiding in dieptepsychologie heeft mij o.a. geleerd om de symbolen uit het onbewuste, welke tijdens een tripervaring omhoog kunnen komen, waar nodig te duiden en te integreren in het dagelijks leven.

Psychodrama Therapeut Psychodrama. In het programma Zomergasten vertelt Bessel van der Kolk, een autoriteit in trauma verwerking, dat psychodrama, en Mindfulness, waar ik later op terug kom, één van dé methodes is om goed te kunnen werken aan trauma verwerking. Om me hierin nog beter te scholen ben ik de verdiepingsopleiding TSM Therapeutic Spiral Model gaan volgen. Dit is een integratie van klassiek psychodrama, hechtingstheorie en recente ontwikkelingen in de interpersoonlijke neurobiologie en traumatheorie

Master Voice Dialogue en Transformatie psychologie en Internal Family System (IFS). Deze twee psychotherapeutische opleidingen bieden duidelijke en zeer behulpzame modellen om mee te werken, vooraf aan, tijdens en na de PAT of Tripsessie. IFS blijkt één van de meest behulpzame en psychotherapeutische modaliteiten te zijn om te werken in de psychedelica geassisteerde therapie.

Mindfulness- en Compassie Trainer. Ook deze methoden zijn zeer behulpzaam in het versterken van de kracht van het werken met psychedelica. Zowel mindfulness- als zelfcompassievaardigheden zijn ondersteunend vooraf, tijdens en na de tripsessie.

Mijn aanpak

Als trip-facilitator bied ik begeleiding voor, tijdens en na de psychedelische sessie. Het begin van de tripsessie lijkt op gesprekstherapie. Om je goed over te kunnen geven aan het proces kunnen we mindfulness, zelfcompassie en ademhalingsoefeningen doen. Na de inname zullen we steeds minder gaan communiceren en laten we uiteindelijk de woorden voor wat het is, het gaat immers om de ervaring. Tijdens de sessie ben ik subtiel aandachtig aanwezig voor jou, op een door jou uitgekozen locatie, zodat jij je op je gemak voelt. Daarbij maak ik o.a. gebruik van muziek en helende frequenties. Op die manier kun jij je volledig richten op de ervaring en de waardevolle inzichten die je dichter bij jouw doel of intentie brengen. Tijdens het nuchter worden komen we weer voorzichtig in gesprek en bekijken we samen wat jouw psychedelische ervaring voor jou kan betekenen.

De trip, letterlijk een reis, kun je zien als ‘De Reis van de Held(in)’ die door Joseph Campbell is beschreven. Graag wil ik je aan de hand van de 8 belangrijkste fasen, die we allemaal in ons leven doorgaan, meenemen hoe dit ook van toepassing is in een Triptraject.

Banner Ronald TRIPtherapie -Ronald

 

De trip van de Held(in)

1. Oproep tot avontuur
Van binnenuit voel je, of van buitenaf, komt een boodschap, de roep, om een tripsessie te doen (om in deze context te blijven). Als je deze negeert, krijg je een nog duidelijkere roep. Misschien wel door meer fysieke of mentale klachten te krijgen. Luister je nog niet, dan komt de derde roep mogelijk in de vorm van een crisis. De vraag: durf je ja te zegen tegen deze roep, of voel je weerstand en weiger je? Eenmaal ja gezegd, dan kom je in de volgende fase.

2. Oude macht overwinnen
Zeg je ja tegen de roep, om je hart te volgen, dat te doen wat je nu te doen staat, dan kom je in deze tweede fase. En hier gaat het erom, dat je oude overtuigingen, conditioneringen doorziet en loslaat en radicaal ja zegt. De oude macht kan zich ook voordoen van buitenaf, dat anderen je tegenhouden door bijvoorbeeld hun vooroordelen. Maar meestal en vooral gaat het om een innerlijk proces.

3. Bondgenoten en mentoren
Heb je volmondig ja gezegd? Dan kom je bondgenoten en mentoren tegen op je pad. Je hebt bijvoorbeeld deze website gevonden. Of mogelijk een boek dat je verder helpt. Of iemand die zelf al eerder een tripsessie heeft ondergaan. Maar ook worden hier je innerlijke hulpbonnen bedoeld.

In de fase van de voorbereiding. Voor je aan de volgende fase begint, is de voorbereiding aan de tripsessie erg belangrijk. Daarom maken we een plan van aanpak, gebaseerd op de uitkomst van de digitale intake, waarin je jouw (medische) gegevens hebt ingevuld. Op basis daarvan wordt bekeken of je bepaalde stoffen mist en ontvang je indien nodig een advies op het gebied van leefstijlfactoren (voeding, slaap en bioritme, stress en ontspanning, beweging, mindfulness, gedrag en gewoonte) en aanvullende supplementen.

Er vindt met mij een voorbereidend gesprek plaats via Zoom of telefoon. Dit om je intentie helder te krijgen. En te zorgen voor de juiste mindset:

  1. Kies ervoor om los te laten en een diepe duik en afdaling te maken
  2. Accepteer dat het een zeer mooie en heilzame maar ook een pittige ervaring kan worden
  3. Maar weet dat het veilig is om diep naar binnen (in het lichaam) te duiken

Als extra ondersteuning krijg je hiervoor van mij audiobestanden om mindfulness en zelfcompassie te ontwikkelen om je goed op je Heldentrip voor te bereiden.

4. Afdaling in de onderwereld
Dit is de tripsessie zelf. Hier zijn vele metaforen van toepassing. Hier kun je je innerlijke draken en demonen tegenkomen, wat Carl Jung ‘de schaduw’ noemt. En door op zo´n moment, als het ware ‘in het oog van de storm te blijven’, door mindful en compassievol te observeren, zullen deze transformeren. In India wordt dit ook wel ‘Embracing the tiger’ genoemd. Op een zeer krachtige en liefdevolle manier helpen de psychedelica jou in en door dit proces heen. Een van mijn Boeddhistische leraren Lama Tsultim Allione spreek over ‘Feeding your Demons’. Door dit proces, hetgeen je doormaakt in de tripsessie, transformeren je innerlijke demonen in ware bondgenoten. Vertrouw erop dat het onbewuste en het lichaam, waar je een diepe duik in neemt, oneindig intelligent zijn en je dat geeft wat je nu nodig hebt. Herinner het ABC van de mindset uit de derde fase, en duik je parels op!

5. Ontdekking van de graal
Na de vierde fase, aan het einde of in de trip, kun je het gevoel van Heelheid, radicale zelfacceptatie en liefde ervaren. Een glimp van je ware natuur, de Boeddha natuur of Zelf. Om met de bekende woorden van de Hopi Indianen te spreken: “You Are the One You’ve Been Waiting For”.

Joseph Campbell schrijft over deze fase het volgende:
“Wanneer iemand sterft voor zijn kleine ik en vanuit spirit gaat leven, dan gaat hij voorbij de tegenstellingen naar een staat van goddelijke kennis, liefde, compassie en bovenzinnelijk geluk. Alle voorgaande stappen in het avontuur zijn erop gericht de held(in) te zuiveren en voor te bereiden op deze stap, omdat de schat in mythes vrijwel altijd iets transcendents is. Het is in de diepe duisternis dat we de schat van het leven ontdekken”.

Gabor Maté, een autoriteit in traumaheling en voormalig verslavingsarts, benoemt als meest essentiële in traumaheling om weer verbinding te maken met je ware Zelf.

In de fase tijdens het nuchter worden. We komen weer voorzichtig in gesprek en bekijken samen wat jouw psychedelische ervaring voor jou kan betekenen. We bekijken als het ware welke parels je uit de diepte van de oceaan hebt opgedoken.

6. Dolksteek en verraad
Dit is de fase na de tripsessie. Hier is van belang om trouw te blijven aan dat wat je geleerd en ontdekt hebt in je Heldentrip. Kun je trouw blijven aan jezelf? Door jezelf en de lessen niet te verloochenen? Hoe ga je het geleerde en wat je te doen staat nu integreren? Hier help ik je graag bij aan de hand van de 4 stappen uit het ACE model:

  1. Identificeer en benoem de parels in je ervaring
  2. Bekijk, onderzoek hoe de parels verbonden zijn met de verschillende aspecten uit je leven
  3. Stel korte, middellange en lange doelen gekoppeld aan de parels
  4. Belichaam het schone van de ervaring in je leven. Zie het als de dans tussen de Mysticus en de Pragmaticus in jou!

En om meer mindful en compassievol in het leven te staan, en meer Zelf-geleid (in plaats van vanuit innerlijke patronen en afweer) te leven, krijg je toegang tot meditaties in de vorm van audiobestanden.

7. Terugkeer naar het licht
En hier de uitdaging om in je kracht te gaan staan en het gewone alledaagse leven weer op te pakken met de vraag: “Ben je de belichaming geworden van de lessen die je tijdens je heldentrip hebt beleefd? Begin je je eigen grootsheid te herkennen en ben je klaar om terug te keren naar het licht?”

8. Meester van 2 werelden
Hier is de uitdaging dat je zowel Heel kan zijn, verbinding kan houden met je ware Zelf in relatie tot wat je in de wereld te zetten hebt. Een Zelf-geleid leven te leven. Wat wil het leven, of noem het de Bron, God, Spirit, van mij? Kan ik mezelf de toestemming geven om Heel, Zelf-geleid te zijn? Durf ik vanuit vrijheid en heelheid te leven, in plaats van mezelf klein te maken door de ‘doe maar normaal’- conditioneringen?

Gebruik je de liefde en wijsheid van de Bron in je dagelijkse leven?

Mijn eigen ervaring met psychedelica

Het werken met psychedelica is voor mij een krachtige en heilzame aanvulling en verdieping op de methoden die ik al jarenlang inzet. Ze versterken en vullen elkaar aan. Het is voor mezelf en voor degene die ik mag begeleiden een verrijking en biedt de mogelijkheid om je leven te transformeren naar een zinvol en gelukkiger leven. Zoals al beschreven in ‘Over mij’ is uit onderzoek gebleken dat een hoge dosis Psychedelica een authentieke mystieke ervaring, wat mijn leven totaal in positieve zin veranderde, kan en zeer waarschijnlijk zal geven.

Naast mijn ervaring met MDMA vanaf 1990 heb ik verschillende Ayahuasca-weekenden gedaan. Ik heb sterk ervaren hoe belangrijk het is om een heldere intentie te zetten. En hoe groot voordeel ik had dankzij mijn mindfulness beoefening in het loslaten en me over te geven aan het proces. Door mijn inzichten vanuit de Jungiaanse psychologie, kon ik juist dieper gaan en meer inzichten krijgen. Ik ben toen echt de onderwereld ingegaan en mijn diepste intentie kwam uit.

Mijn ervaringen met psilocybine is geweest in de vorm van truffelceremonies onder begeleiding van Marcel, de oprichter van triptherapie. En eerlijk gezegd zou ik niet weten wat ik hierover zou moeten schrijven omdat de ervaring zo intens en veelomvattend was. Ik had verwacht dat het minder diep en heilzaam zou zijn dan bij Ayahuasca, maar het tegendeel is (voor mij iig) waar. Na de ceremonie merkte ik tevens dat hardnekkige patronen, waar ik ondanks veel innerlijk werk in bepaalde situaties toch nog steeds last van had, sterk verminderd of geheel weg zijn.

Recensies over Ronald

Vaak geven recensies van klanten een beter beeld over hoe anderen Ronald als tripbegeleider ervaren. Lees bij interesse dan ook een paar recensies om meerdere meningen te gebruiken om zelf een idee te krijgen over Ronald.

Contact opnemen

Je kunt met mij contact opnemen via de e-mail. Ook als je door mij gebeld wenst te worden kan je me eerst een e-mail sturen met jouw verzoek door te klikken op de onderstaande knop.

Mijn werkgebied

Ik werk op de locatie van de klant. Ik kan dus naar jouw (eigen) woning, Airbnb, hotel of vakantiehuis komen.

Om de werkdruk voor mij wat te verlagen rij ik bij voorkeur niet meer dan 45 minuten per enkele reis vanaf mijn woonadres in regio Eindhoven. En rij ik graag buiten de spitstijden om. Ik kijk dan samen met jou naar de meest geschikte starttijd van de sessie. Over het algemeen is mijn werkgebied het volgende:

Noord-Brabant (regio Eindhoven, Tilburg, Den Bosch)

Limburg (regio Roermond, Weert)

De reiskosten die worden gerekend zijn 50 cent per gereden km van en naar postcode 5554 SH.

Valt jouw locatie (net)buiten dit werkgebied? Stuur mij dan een mailtje en dan bekijk ik met jou wat de mogelijkheden zijn.

 

Tripregio Ronald -Ronald

Psychedelische sessie reserveren

Op dit moment werk ik met MDMA en psilocybine (magische truffels) als psychedelisch hulpmiddel. Je kunt een sessie met mij reserveren door gebruik te maken van het boekingsformulier. Klik op de knop hieronder om een reservering te maken. Indien je nog niet de intake hebt ingevuld dan kan je dat beter eerst doen voordat je een datum prikt. Na het invullen van de intake wordt er gekeken of psilocybine of MDMA therapie een veilige optie voor je is.