Dopamine

Steeds meer onderzoeken wijzen met hun vinger naar dopamine als het gaat over de oorzaak van ADHD en ADD. Een tekort, een overschot aan, een overgevoeligheid of juist ongevoeligheid van dopamine wordt telkens genoemd. Nog jongere onderzoeken bekijken waarom dopamine in onbalans is en het wordt steeds duidelijker dat de darmflora een zeer grote rol speelt bij dopamine gerelateerde afwijkingen.

De darmen hebben veel invloed op het dopaminegehalte

Darmbacterie krijgt de “schuld”

Volgens een onderzoek van het Radbout hebben mensen met meer bacteriën van de soort Bifidobacterium genus een verhoogde kans op ADHD omdat deze bacteriesoort het enzym cyclohexadienyl dehydratase aanmaakt en daardoor zorgt voor de synthese van fenylalanine, een voorganger van dopamine.

Bifidobacterium genus

Bifidobacterium genus zorgt er voor dat neurotransmitters in onbalans raken. Het terugdringen van de populatie Bifidobacterium genus kan door de juiste voeding te eten waardoor andere stammen gaan groeien die dan concurreren om plek en voeding in de darmen. Laat de goede (betere) bacteriën met de juiste voeding en probiotica (vooral belangrijk na antibiotica).

Lees hier ons eerdere bericht over dopamine in balans met behulp van voeding en bezigheden

Kruiden en planten die kunnen helpen bij ADHD/ADD

Binnen de fytotherapie worden planten gebruikt om bepaalde klachten te bestrijden. Deze oplossingen zijn vaak tijdelijk van aard, vandaar het bovenbeschreven stuk over de darmflora. Vanuit de fytotherapie worden deze planten aanbevolen te gebruiken bij ADHD en ADD.

De juiste omega 3 en 6 vetzuren

Onderstaande omega 3 en 6 vetzuren kunnen voor een langere periode gebruikt worden en hebben ook langdurig nut.

Als bron van omega 3 vetzuren: Lijnzaadolie (Linum usitatissimum) en Zwarte Netelolie (Perilla frutecens).

Als bron van omega 6 GLA (gammalinoleenzuur): Bernagieolie (Borogo Officinales), Middelste Teunisbloemolie (Oenothera Biennis) en Zwarte Bes zaadolie (Ribis Nigrem).

Rustgevende kruiden en planten

De onderstaande kruiden werken tijdelijk en kunnen gebruikt worden voor de symptoom-bestrijding.

Planten en kruiden met een rustgevende werking bij nervositeit, prikkelbaarheid, rusteloosheid en agressiviteit: Valeriaan (Valeriana officinales) , Haver (Avena sativa), Slaapmutsje (Escholzia californica), Slaapmutsjeskruid (Griffonia simplicifolla), Hop (Humulus lupulus), Echte Kamille (Matricaria recutita L.) Passiebloem (Passiflora incarnata L.) en Kleinbladige linde (Tilia Cordata).

Voor het verbeteren van het geheugen en leren van nieuwe dingen: Hersentonicum (Bacopa monnieri).

Etherische oliën voor gebruik op de huid of massage ter ontspanning: Lavendel (Lavendula vera), Echte Kamille (Matricaria recutita L.), Roomse Kamille (Chamaemelum nobile) en Bittere oranje-appelboom-bloem (citrus aurantium).

Etherische oliën voor in bad ter ontspanning: Lavendel (Lavendula vera), Roomse Kamille (Chamaemelum nobile), Citroenmelisse (Melissa officinales) en Bittere oranje-appelboom-bloem (Citrus aurantium).

Het verstuiven/vapen/aromatherapie van de etherische oliën van bovenstaande rustgevende kruiden kan, maar deze zijn aanbevolen: Lavendel (Lavendula vera) en Sinaasappel (Citrus sinensis).

Waarschuwing

Een aantal beschreven planten en kruiden kunnen contra-indicaties hebben en/of mogen niet langer dan een bepaalde tijd en in een bepaalde hoeveelheid gebruikt worden. Overleg eerst met uw specialist voordat u deze kruiden gaat gebruiken, met name de kruiden ter ontspanning en/of bij het hebben van meerdere ziektebeelden.
marcel

Met een (bio)chemische studie-achtergrond en een passie voor gezondheid combineer ik mijn kennis over voeding, supplementen, natuurgeneeskunde, lichaamsbeweging, psychologie en psychedelica tot een totaalaanpak voor het behandelen van psychische en psychosomatische aandoeningen/klachten. Ontdekken hoe het lichaam en geest verbonden zijn via de biochemische en elektrochemische processen is voor mij een zeer grote interesse welke me tevens helpt om psychedelische therapie te verbeteren.

2 reacties

Marcel · 7 februari 2019 op 14:09

Hoi Omarito,

Het beste kan je beginnen met de juiste voeding als je PDS hebt. Ik heb nog geen specifiek artikel geschreven over PDS en voeding, maar je kan wel bij het volgende artikel lezen wat je kan doen betreffende voeding tegen ontstekingen en dus ook prikkelbare darm syndroom:

BDNF, voeding en ontsteking

Als psychische stress wat uit het onderbewustzijn kan komen een (mede) boosdoener is, dan kan triptherapie helpen. Zorg er wel voor in eerste instantie dat het voedingsgedeelte klopt.

P.S. heb je Netflix?

Omarito · 7 februari 2019 op 13:41

Goedemiddag Marcel,

Ik heb je website bekeken ik vind het erg interessant. Is deze therapie ook goed bedoeld als je Prikkelbare darm hebt? Dan heb ik wel interesse om dit uit te proberen.

Gesloten voor reacties.