Zoek
Sluit dit zoekvak.

Probiotica, planten en kruiden die kunnen helpen bij ADHD

darm dopamine

Inhoudsopgave

Dopamine

Steeds meer onderzoeken wijzen met hun vinger naar dopamine als het gaat over de oorzaak van ADHD en ADD. Een tekort, een overschot aan, een overgevoeligheid of juist ongevoeligheid van dopamine wordt telkens genoemd. Nog jongere onderzoeken bekijken waarom dopamine in onbalans is en het wordt steeds duidelijker dat de darmflora een zeer grote rol speelt bij dopamine gerelateerde afwijkingen.

darm dopamine -Probiotica, planten en kruiden die kunnen helpen bij ADHD
De darmen hebben veel invloed op het dopaminegehalte

Darmbacterie krijgt de “schuld”

Volgens een onderzoek van het Radbout hebben mensen met meer bacteriën van de soort Bifidobacterium genus een verhoogde kans op ADHD omdat deze bacteriesoort het enzym cyclohexadienyl dehydratase aanmaakt en daardoor zorgt voor de synthese van fenylalanine, een voorganger van dopamine.

vorming Dopamine Serotonine melatonine GABA adrenaline -Probiotica, planten en kruiden die kunnen helpen bij ADHD

Bifidobacterium genus

Bifidobacterium genus zorgt er voor dat neurotransmitters in onbalans raken. Het terugdringen van de populatie Bifidobacterium genus kan door de juiste voeding te eten waardoor andere stammen gaan groeien die dan concurreren om plek en voeding in de darmen. Laat de goede (betere) bacteriën met de juiste voeding en probiotica (vooral belangrijk na antibiotica).

Lees hier ons eerdere bericht over dopamine in balans met behulp van voeding en bezigheden

Kruiden en planten die kunnen helpen bij ADHD/ADD

Binnen de fytotherapie worden planten gebruikt om bepaalde klachten te bestrijden. Deze oplossingen zijn vaak tijdelijk van aard, vandaar het bovenbeschreven stuk over de darmflora. Vanuit de fytotherapie worden deze planten aanbevolen te gebruiken bij ADHD en ADD.

De juiste omega 3 en 6 vetzuren

Onderstaande omega 3 en 6 vetzuren kunnen voor een langere periode gebruikt worden en hebben ook langdurig nut.

Als bron van omega 3 vetzuren: Lijnzaadolie (Linum usitatissimum) en Zwarte Netelolie (Perilla frutecens).

Als bron van omega 6 GLA (gammalinoleenzuur): Bernagieolie (Borogo Officinales), Middelste Teunisbloemolie (Oenothera Biennis) en Zwarte Bes zaadolie (Ribis Nigrem).

Rustgevende kruiden en planten

De onderstaande kruiden werken tijdelijk en kunnen gebruikt worden voor de symptoom-bestrijding.

Planten en kruiden met een rustgevende werking bij nervositeit, prikkelbaarheid, rusteloosheid en agressiviteit: Valeriaan (Valeriana officinales) , Haver (Avena sativa), Slaapmutsje (Escholzia californica), Slaapmutsjeskruid (Griffonia simplicifolla), Hop (Humulus lupulus), Echte Kamille (Matricaria recutita L.) Passiebloem (Passiflora incarnata L.) en Kleinbladige linde (Tilia Cordata).

Voor het verbeteren van het geheugen en leren van nieuwe dingen: Hersentonicum (Bacopa monnieri).

Etherische oliën voor gebruik op de huid of massage ter ontspanning: Lavendel (Lavendula vera), Echte Kamille (Matricaria recutita L.), Roomse Kamille (Chamaemelum nobile) en Bittere oranje-appelboom-bloem (citrus aurantium).

Etherische oliën voor in bad ter ontspanning: Lavendel (Lavendula vera), Roomse Kamille (Chamaemelum nobile), Citroenmelisse (Melissa officinales) en Bittere oranje-appelboom-bloem (Citrus aurantium).

Het verstuiven/vapen/aromatherapie van de etherische oliën van bovenstaande rustgevende kruiden kan, maar deze zijn aanbevolen: Lavendel (Lavendula vera) en Sinaasappel (Citrus sinensis).

Waarschuwing

Een aantal beschreven planten en kruiden kunnen contra-indicaties hebben en/of mogen niet langer dan een bepaalde tijd en in een bepaalde hoeveelheid gebruikt worden. Overleg eerst met uw specialist voordat u deze kruiden gaat gebruiken, met name de kruiden ter ontspanning en/of bij het hebben van meerdere ziektebeelden.