Ontstekingswerende vetten

Gezonde vetten tegen ontstekingen en daardoor ook tegen zeer veel chronische ziekten vinden we terug in het planten en dierenrijk. Zo is DHA en EPA uit visolie een bekende, maar GLA uit een handjevol planten kan ook helpen. Wij hebben de volgende gezonde vetten gevonden in de literatuur:

Omega 3

Van de Omega 3 vetten werken DHA en EPA het beste. Deze komen voornamelijk alleen in dierlijke bronnen voor. De beste bronnen zijn:

  1. Visolie (dierlijk, hoog geconcentreerd)
  2. Krillolie (dierlijk en beter werkzaam in het brein dan visolie)
  3. Algenolie (plantaardige bron)

Een ander omega 3 vetzuur is ALA en die krijgen we ruim genoeg binnen. Trap alleen niet in omega 3 producten die alleen ALA bevat en weinig DHA en EPA.

Plantaardige bronnen met veel ALA is lijnzaadolie. Lijnzaadolie is een goede toevoeging voor koude gerechten.

Omega 6

Van omega 6 vetzuren krijgen we te veel binnen middels granen en plantaardige (bak)oliën. Dit geeft juist meer kans op ontstekingen. Verlaag de omega 6 inname t.o.v. de omega 3 inname zodat de verhouding ongeveer 1 op 1 is. Dit betekend al snel minder gefrituurde producten en granen eten terwijl er meer omega 3 wordt genuttigd waarbij een bron als lijnzaadolie gebruikt kan worden.

Er is overigens een vorm van omega 6 die ontstekingsremmend werkt en dit is GLA. GLA kan voornamelijk worden gevonden in deze plantaardige producten:

  1. Borago officinales (olie) – Bernagie of komkommerkruid (borageolie)
  2. Oenothera biennis (olie) – Middelste teunisbloemolie
  3. Perilla frutecens (olie) – Zwarte netelolie
  4. Ribes nigrem (olie) – Zwarte besolie

Het vermijden van de volgende oliën of vetten is raadzaam

De onderstaande vetten vermijden omdat we ze te veel binnen krijgen of omdat ze ongezond zijn.

  • Zonnebloemolie
  • Sojaolie
  • Pindaolie
  • Transvetten
  • Gehydrogeneerd vet
  • Geharde vetten
  • Vetten verwarmd hoger dan 180 graden C

Deze oliën zijn wel goed

Als we vetten of olie verhitten, dan zal de reactie met zuurstof sneller verlopen. Alles oxideert dan sneller en geoxideerde vetten zijn ook slecht voor ons lijf, met name voor de darmen, hersenen, hart en bloedvaten. Houd hiermee rekening bij de bereiding van de producten en probeer zelf niet uw producten te verwarmen dan 180 graden Celsius.

Voor koude gerechten

  • Lijnzaadolie (uit donkere gesloten glazen fles)
  • Hennepzaadolie
  • Olijfolie (extra vergine)

Voor warme gerechten

  • Kokosolie (extra vergine)
  • Olijfolie (extra vergine)
  • Grasroomboter
  • Ghee (geklaarde boter)

Aan dieet toevoegen

Als u de volgende producten aan uw dieet toevoegt zal u automatische minder kans krijgen op chronische ziekten.

  • Ongebrande noten (walnoten, pistache, amandel, cashew en pecan)
  • Ongebrande pitten en zaden
  • Groene bladgroenten
  • Wilde vis
  • Wildvlees
  • Grasgevoerde kip of rund
  • Grasgevoerde kippenei
  • Avocado