Zoek
Sluit dit zoekvak.

De voor- en nadelen van een MDMA analoog

MDMA kristallen

Inhoudsopgave

Triptherapie pionierde met MDMA sessies

In het jaar 2018 is Triptherapie opgericht om voornamelijk truffelsessies te begeleiden. Dit kwam tot stand na een periode van 7 jaar aan begeleiding van psychedelische trips zonder gebruik te maken van een website. Het doel van Triptherapie was altijd al om psychedelica een gedeelte te laten zijn van het in gang zetten van een gezondere staat van zijn op zowel fysiek als mentaal vlak. Gezien het feit dat psilocybine uit paddo’s en truffels als de minst schadelijke psychedelicum werd gezien, zijn we hiermee begonnen. De kracht van LSD zijn wij gaan inzetten in het jaar 2020 omdat we naar eigen mening veel ervaring op hadden gedaan met de psychedelische staat. Niet veel later in 2022 werd de vraag om MDMA sessies te begeleiden groter. Klanten die we eerder hielpen met psilocybine vroegen er zelfs naar om een MDMA sessie op dezelfde manier te ondergaan als dat we ze hadden geholpen met psilocybine.

In eerste instantie konden we onze klanten alleen helpen als ze zelf ergens MDMA zouden kopen, testen en innemen. We hebben een flink aantal mensen op deze manier geholpen, maar het was niet ideaal. We zijn hierna op zoek gegaan naar chemisch verwante stoffen die niet illegaal zijn, maar wel zo goed mogelijk de therapeutische effecten van MDMA bevatten. Deze stof die op MDMA lijkt, maar met een net andere structuur wordt een MDMA analoog of analogon genoemd. Het mooie van het MDMA analoog wat we eerst intern hebben getest, is dat het minimaal anders werkt dan MDMA waardoor het zelfs beter geschikt is voor therapeutische sessies. In diverse onderzoeken wordt de aanname bevestigd met het feit dat het analoog dat we gebruiken sterker anxiolytisch/angstremmend effect heeft, terwijl het minder een energiestoot geeft dan MDMA. Mede door deze bevindingen en ontwikkelingen is in 2023 Triptherapie de eerste partij geweest die deze MDMA analoog gebruikt voor psychedelische sessies.

Voldoen aan de wet

Door het expliciet vermelden van de exacte stofnamen van psychedelische stoffen in de opiumwet, krijgen de autoriteiten de bevoegdheid om op te treden tegen het bezit, de handel en het gebruik van deze stoffen. MDMA staat op lijst 1 van de Opiumwet en is daardoor niet legaal te gebruiken. Door gebruik te maken van analogen die (nog) niet vermeld staan in de wet, is het legaal.

Verder mag psychedelische therapie niet worden gezien als medische behandeling zolang de desbetreffende middelen niet worden erkend als medicijn. Psychedelische sessies ziijn dan ook non-medisch, ook al doe je dit met een geschoolde therapeut of goede coach. Hoe dit na 2024 zich zal ontwikkelen moet nog gaan blijken.

Welk MDMA analoog?

Bekende MDMA-analogen zijn bijvoorbeeld MDA (3,4-methyleendioxyamfetamine) en MDEA (3,4-methyleendioxyethylamfetamine). Deze stoffen hebben een vergelijkbare structuur als MDMA en hebben ook een entactogene en stimulerende werking. Echter, de effecten kunnen wel iets verschillen tussen de verschillende analogen en de dosering en werkingsduur kan ook anders zijn. Ook hebben deze stoffen vaak een hogere toxiciteit dan MDMA en kunnen ze meer bijwerkingen en risico’s met zich meebrengen.

10 mdma analogen

De beste MDMA analogen zijn degenen die zo veel mogelijk lijken op MDMA en net zo of zelfs minder neurotoxisisch zijn. Het zijn vooral de varianten hiernaast die de beste resultaten opleveren. Ten opzichte van MDMA missen deze analogen een zuurstofatoom en krijgt het molecuul een andere naam (Benzofuran).

Zoals we hierboven schreven is het MDMA analoog wat wij inzetten meer angstremmend volgens wetenschappelijk onderzoek en zijn de bijwerkingen en gevaren hetzelfde als MDMA zelf. Als bijkomend voordeel komt er minder energie vrij en is het makkelijk om naar binnen te keren (introspectie).

Wil je meer weten over het MDMA analoog wat wij gebruiken? Bekijk dan onze informatiepagina over het MDMA analogon via de knop.

Gevaren van MDMA en analogen

Het grootste gevaar van het gebruik van medicijnen, psychedelica en dus ook MDMA ligt in het combigebruik en onderliggende aandoeningen. Hieronder vindt je een overzicht van gevaarlijke interacties voor MDMA en daarmee ook de meeste analogen:

– In combinatie met antidepressiva kan MDMA en de analogen leiden tot serotoninesyndroom, een potentieel levensbedreigende aandoening die kan leiden tot ernstige spierkrampen, koorts en delirium.
– Het mengen met alcohol kan de toxiciteit van het middel verhogen, waardoor de kans op uitdroging en oververhitting toeneemt.
– In combinatie met andere stimulerende middelen, zoals cocaïne, kan het risico op cardiovasculaire complicaties, zoals hartkloppingen, verhogen.

 

Er zijn meer contra-indicaties dan bovengenoemde. Het gebruik van MDMA wordt onder andere afgeraden bij medicijngebruik waarvan het medicijn interacteert met het CYP2D6 enzym, de middelen uit het interactietabel, hartaandoeningen, leverproblemen, borderline, schizofrenie, psychose-gevoeligheid en bij zwangerschappen.

Meer risico van een MDMA analoog

Enkele van de MDMA analogen zijn getest op werking, bijwerking en effectiviteit. Als er zomaar een willekeurig analoog wordt gebruikt kan het zijn dat je een onveilige variant gebruikt. Zo zijn er een aantal bekend waarvan de kans op hersenbloedingen kan toenemen of andere extra negatieve bijwerkingen. Een ander nadeel is dan sommige analogen simpelweg niet op de lange termijn zijn gebruikt of getest en we de risico’s nog niet in kaart hebben gebracht.

De voordelen van MDMA analogen

Sommige MDMA analogen hebben een sterker angstremmend effect, andere geven soms lichte hallucuninaties bij normale doseringen en weer anderen kunnen minder schadelijk zijn voor de gezondheid dan MDMA zelf. Het is nu de kunst om met wetenschappelijk onderzoek aangevuld of gestart door anekdotisch bewijs op zoek te gaan naar de beste MDMA analoog voor therapeutische doeleinden. Om een tipje van de sluier op te lichten rest ons te zeggen dat dit zomaar een mix kan worden van 2 of 3 analogen.

Ons aanbod

Wij bieden individuele MDMA sessies aan, maar ook voor stellen die wensen te werken aan de onderlinge relatie. Een andere mogelijkheid is het deelnamen aan een MDMA ceremonie waarbij je met 4 andere deelnemers wordt begeleid door een mannelijke en vrouwelijke begeleider. De MDMA ceremonie kan worden gezien als groepssessie. Neem de onderstaande links door voor meer informatie.