DMT tijdens psychedelica geassiteerde therapie (PAT)

DMT is een krachtige hallucinogene stof die van nature voorkomt in veel planten en dieren en wordt inderzocht of het gebruikt kan worden bij DMT therapie. Het is traditioneel gebruikt in sjamanistische rituelen zoals bij ayahuasca en heeft recent populariteit gewonnen als recreatieve drug. Onderzoek suggereert dat DMT therapeutisch potentieel kan hebben voor de behandeling van verschillende psychische aandoeningen, waaronder depressie, angst en trauma-gerelateerde aandoeningen.

DMT lijkt betreffende de werking erg op de meest onderzochte psychedelicum psilocybine. Door deze gelijkenis worden ongeveer dezelfde effecten verwacht als de onderzoeken naar psilocybine.

De op dit moment lopende studies naar DMT als therapeutisch hulpmiddel nemen toe, maar niet zo veel als het veiligere en naar verwachting beter werkende psilocybine.

  1. Therapeutische effecten bij de behandeling van depressie: Er werden enkele klinische onderzoeken uitgevoerd om de potentiële therapeutische voordelen van DMT te onderzoeken bij de behandeling van depressieve stoornissen. Deze studies richtten zich op de effecten van DMT op de stemming, het welzijn en de algehele mentale gezondheid van de deelnemers.

  2. Neurologische effecten: Sommige onderzoekers hebben de effecten van DMT op de hersenactiviteit bestudeerd met behulp van technieken zoals functionele magnetische resonantiebeeldvorming (fMRI) en elektro-encefalografie (EEG). Deze studies waren gericht op het begrijpen van de neurologische mechanismen achter de effecten van DMT op perceptie, bewustzijn en andere cognitieve processen.

  3. Spirituele ervaringen: Er waren ook onderzoeken gaande om de rol van DMT bij spirituele ervaringen te onderzoeken. Deze studies waren gericht op het begrijpen van de effecten van DMT op het gevoel van verbondenheid, transcendentie en mystieke ervaringen.

De DMT trip

DMT heeft een zeer korte actieduur en duurt vaak slechts enkele minuten. DMT werkt niet werkt wanneer het oraal zonder MAOi wordt ingenomen. Dit komt omdat de molecuul in het maagdarmkanaal wordt afgebroken door een enzym genaamd monoamine oxidase (MAO) voordat het de hersenen bereikt. Om dit te voorkomen, kan DMT alleen worden ingenomen via een rook- of vape methode. Na slechts een minuut beginnen de effecten al te intensiveren.

De DMT-reis wordt vaak beschreven als intens en zeer visueel waarbij geometrische vormen een grote rol spelen. De effecten variëren van persoon tot persoon, maar kunnen visuele hallucinaties, intense emoties en verlies van het gevoel van tijd en ruimte omvatten. Al met al duurt een DMT trip slechts een uur terwijl de piekeffecten maar kort zijn.

DMT trip visual -DMT therapie

DMT therapie is nog illegaal

DMT therapie kan nog niet. DMT, ook wel bekend als dimethyltryptamine, wordt in verschillende landen geclassificeerd als een gecontroleerde stof. Het staat op de lijst van gecontroleerde stoffen van de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en diverse andere landen. In Nederland is het sinds 1999 geclassificeerd als een harddrug, waardoor het bezit en de verkoop ervan illegaal is onder de Opiumwet. Mochten de vele lopende onderzoeken vele goede resulaten tonen dan zal DMT op den duur gelegaliseerd worden voor diverse soorten therapie, is onze verwachting.

Legale alternatieven voor DMT

Momenteel zijn er geen andere stoffen die net zo snel inwerken als DMT en dezelfde effecten geven. Psilocybine kan ongeveer dezelfde visuele effecten geven mits de dosering maar hoog genoeg is. Psilocybine werk niet via een vaporizer maar wel oraal. Het verschil tussen DMT vapen en psilocybine oraal innemen zit dan vooral in de lange duur van de psilocybine-sessie, die zo’n 6 uur duurt. Sommige mensen opperen dat 5-MeO-DMT een alternatief kan zijn, echter geeft deze stof geen visuele effecten.

DMT

DMT molecuul (ayahuasca)

Psilocybine

Psilocybine structuur

Psilocybine therapie als beste alternatief

De meeste klanten die zoeken op DMT therapie kiezen vaak voor psilocybine als alternatief omdat psilocybine vaak effectief is gebleken bij klachten waarbij deze mensen opzoek zijn naar een remedie. Op de onderstaande pagina hebben we omschrijven waarbij psilocybine helpt en hoe psilocybine werkt als therapeutisch hulpmiddel.