Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoudsopgave

Ayahuasca uit de Amazone

Ayahuasca is een psychoactief brouwsel dat traditioneel wordt gebruikt door inheemse stammen in de Amazone-regio van Zuid-Amerika. De oorsprong van ayahuasca dateert waarschijnlijk al duizenden jaren terug, toen inheemse stammen in de Amazone het gebruikten voor genezing, spirituele en religieuze rituelen en om verbinding te maken met hun voorouders en het universum. Het is samengesteld uit de banisteriopsis caapi-plant en andere planten, zoals chacruna, die dimethyltryptamine (DMT) bevatten.

Deze planten worden door inheemse sjamanen of genezers geoogst, gebrouwen en geserveerd tijdens ceremonies waarbij deelnemers overgeven en visioenen kunnen ervaren die hen kunnen helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling of bij het vinden van antwoorden op levensvragen. Het gebruik van ayahuasca heeft zich de afgelopen decennia verspreid naar andere delen van de wereld en wordt nu gezien als een potentieel hulpmiddel in de behandeling van angst, depressie en verslaving.

De allereerste ayahuasca tradities voorschreven dat alleen de shamaan ayahuasca dronk en liedjes zong voor de personen die genezing zochten. Later is het gebruik door invloed van de westerse klandizie verandert naar een ceremonie waarbij iedereen ayahuasca drinkt.

Wat zijn de werkzame stoffen?

Tijdens de traditionele ayahuasca ceremonies bevatte niet alle ayahuasca brouwsels bevatten DMT. Bij sommige varianten zijn de planten die weggelaten of vervangen voor andere planten.

De reden dat DMT nu echter wel als belangrijk wordt beschouwd, is omdat het de meest actieve stof in ayahuasca is en verantwoordelijk is voor de meest heftige hallucinaties. Bovendien wordt het beschouwd als de belangrijkste component voor de helende effecten van de drank, omdat het de geest kan openstellen voor nieuwe inzichten en perspectieven.

Echter, de traditionele gebruikers van ayahuasca geloven juist dat het de combinatie van alle aanwezige planten is die de kracht van de drank bepaalt of dat de banisteriopsis caapi-plant los al de naam ayahusca mag dragen. Zij beschouwen ayahuasca als een heilige medicijn dat lichaam, geest en ziel kan genezen en bevrijden, ongeacht welke planten er precies worden gebruikt.

Gelijkenissen DMT, psilocine en serotonine

DMT in ayahuasca

DMT is een tryptamine en neurostransmitter die werkt op de serotonine-receptoren in de hersenen. Zoals in bovenstaande afbeelding te zien is heeft DMT een moleculaire structuur die lijkt op de neurotransmitter serotonine en het psychedelicum psilocine (uit truffels en paddo’s).

Wanneer DMT wordt gerookt, veroorzaakt het een sterke en korte trip die ongeveer 10-30 minuten duurt. Oraal is DMT niet actief, maar als het als ayahuasca mengsel wordt ingenomen wel. In de vorm van ayahuasca duurt de trip gemiddeld 6 uur. Het kan verschillende visuele en audiovisuele effecten hebben, zoals patronen en geometrische vormen, veranderingen in kleur en intensiteit van licht en onwerkelijke ervaringen. Sommige mensen ervaren ook een gevoel van verbinding met het universum en spirituele of mystieke sensaties.

In de hersenen werkt DMT op de serotonine-receptoren, vooral de 5-HT2A-receptor. Dit kan leiden tot veranderingen in perceptie, stemming, bewustzijn en emoties. De ze activiteit in het brein lijkt op de activiteit tijdens het dromen, wat de hallucinogene effecten kan verklaren.

Banisteriopsis caapi als MAOi

DMT is een relatief onstabiele stof die in het maagdarmkanaal wordt afgebroken door het MAO enzym. Banisteriopsis caapi bevat MAO-remmers die dit enzym blokkeren en ervoor zorgen dat DMT actief blijft wanneer het wordt ingenomen. Hierdoor kan DMT de bloed-hersenbarrière passeren en psychoactief worden. Het blokkeren van het MAO enzym door banisteriopsis caapi zorgt er ook voor dat neurotransmitters, zoals serotonine, langer actief blijven, wat bijdraagt aan de psychoactieve werking van ayahuasca. Het is dus de combinatie van DMT en MAO-remmers van banisteriopsis caapi die de moderne ervaring van ayahuasca mogelijk maakt.

De ayahuasca ceremonie

De ayahuasca ceremonie wordt geleid door een shamaan, die verantwoordelijk is voor de voorbereiding van de ayahuasca en het begeleiden van de deelnemers tijdens hun reis. De shamaan zingt liedjes die icaros heten. Dit zijn traditionele liederen die worden gebruikt om spirituele heling en bescherming te bieden en om de reis te begeleiden. Het doel van de ceremonie is om genezing en spirituele groei te bevorderen, en de ayahuasca wordt gezien als een krachtig hulpmiddel om emotionele blokkades te ontgrendelen en innerlijke wijsheid te onthullen.

Van oudsher bleven overigens de deelnemers volledig nuchter en dronk alleen de shamaan ayahusca. Dit kwam omdat de sjamaan als vervuld van spirituele kracht en kennis werd beschouwd en als enige in staat werd geacht om de visioenen en boodschappen van de plantengeesten te interpreteren. .

In sommige tradities mochten echter ervaren deelnemers ook een kleine hoeveelheid ayahuasca nemen om hen te helpen verbinding te maken met de plantengeesten. Dit werd echter alleen toegestaan nadat ze een grondige voorbereiding hadden ondergaan, zoals het volgen van een streng dieet en het zich onthouden van seksuele activiteit.

Tegenwoordig zijn er veel variaties op deze tradities en zijn er ayahuasca-ceremonies waarbij zowel de sjamaan als de deelnemers ayahuasca nemen. Deze moderne praktijken zijn niet trouw aan de oude tradities en dat het belangrijk is om goed te voorbereiden op zulke ceremonies.

Het ayahuasca dieet

Wegens de aanwezigheid van MAO-remmers is er een speciaal dieet nodig om complicaties te vermijden. Tyramine is een stof die vaak voorkomt in voedingsmiddelen zoals kaas, rode wijn, bier en gerookte vleeswaren. Wanneer tyramine wordt ingenomen samen met MAO-remmers, zoals in ayahuasca, kan dit leiden tot verhoogde bloeddruk en mogelijk levensbedreigende reacties. Om dit risico te vermijden, wordt aangeraden om een tyramine-arm dieet te volgen in de dagen voorafgaand aan het drinken van ayahuasca. Dit dieet beperkt de inname van tyramine-rijke voedingsmiddelen en bereidingen die op natuurlijke wijze tyramine bevatten, zoals gefermenteerd voedsel. Door dit dieet te volgen kan het risico op een mogelijk gevaarlijke interactie tussen ayahuasca en tyramine worden verlaagd, waardoor de kans op een veilige en heilzame ervaring met ayahuasca wordt vergroot.

Ayahuasca in Nederland

Omdat DMT op zichzelf illegaal is Nederland, is het gebruik van ayahuasca met DMT erin ook illegaal. In Nederland heeft de Hoge Raad dit verbod nogmaals bevestigd in 2018. Voor het verbod hadden enkele religieuze groepen, zoals Santo Daime, een uitzondering op dit verbod vanwege hun sacramentele gebruik van ayahuasca tijdens hun ceremonies. Sinds 2018 is het dus illegaal om ayahusca (met DMT) in bezit te hebben, te verkopen of er ceremonies mee te houden.

Legale en veiligere alternatieven

De MAO remmers die aanwezig zijn in ayahusca zorgen voor een verhoogde risico op gezondsheids klachten. Psilocybine werkt daarentegen wel oraal en MAOi zijn niet nodig. Voeg je alsnog MAO remmers bij dan kan je besparen op de hoeveelheid psilocybine houdende paddo’s of truffels. Bij het toevoegen van veel MAO remmers duurt de trip ook nog eens een paar uur langer. De toevoeging van de banisteriopsis caapi hoeft dus niet. Al met al is de psilocybine ceremonie veiliger en als er psilocybine-houdende truffels worden gebruikt is het nog legaal ook.

Indien er toch gebruikt gemaakt van een milde MAO remmer, dan kan psiloflora de uitkomst zijn. Psiloflora is de combinatie van magische truffels en passiebloem (passiflora incarnata). Bij deze combinatie van passiebloem en truffels zijn er minder bijwerkingen, komt overgeven amper voor, geeft een rustigere trip en zijn er minder negatieve interacties met voeding, medicijnen en supplement. Meer informatie kan gevonden worden via de onderstaande knoppen.

FAQ ayahuasca

Ayahuasca is een krachtige psychoactieve plantenmix die traditioneel wordt gebruikt door inheemse stammen in het Amazonegebied voor spirituele en medicinale doeleinden. Het belangrijkste actieve ingrediënt in ayahuasca is dimethyltryptamine (DMT), een hallucinogene verbinding. Wanneer ayahuasca wordt geconsumeerd, interageert de DMT met neurotransmitters in de hersenen, wat leidt tot veranderde staten van bewustzijn, levendige visioenen en intense emotionele ervaringen.

De MAO-remmers die in de ayahuasca-brouwsel aanwezig zijn, stellen de DMT in staat om de hersenen te bereiken zonder te worden afgebroken door de enzymen van het lichaam die het normaal afbreken. Deze langdurige blootstelling aan DMT kan diepgaande veranderingen in denkpatronen, stemming en gedrag veroorzaken, wat kan leiden tot zelfreflectie, inzichten en persoonlijke groei.

Men gelooft ook dat ayahuasca interageert met het spijsverteringssysteem, waardoor fysieke reiniging zoals braken en diarree kan optreden. Dit wordt gezien als een noodzakelijk onderdeel van het proces, dat helpt negatieve emoties, gifstoffen en andere stoffen los te laten die de persoonlijke groei en innerlijke genezing kunnen blokkeren.

Ayahuasca wordt beschouwd als illegaal in Nederland. Ondanks het traditionele gebruik in sommige inheemse culturen, wordt de psychoactieve stof geclassificeerd als een Schedule I drugs onder de Nederlandse wet, wat betekent dat het wordt beschouwd als drugs zonder medische of wetenschappelijke waarde en een hoog potentieel heeft voor misbruik en afhankelijkheid.

Het drinken van ayahuasca kan een aantal risico’s met zich meebrengen. Het drinken van het brouwsel kan leiden tot hevige misselijkheid, braken en diarree. Sommige mensen kunnen ernstige psychologische reacties ervaren, waaronder angst, paranoia, hallucinaties of dissociatie. Ayahuasca kan ook interacties veroorzaken met andere geneesmiddelen of gezondheidsproblemen verergeren, dus het is belangrijk om vooraf te onderzoeken of het veilig is. Ayahuasca kan emotionele trauma’s of herinneringen naar boven brengen die te pijnlijk zijn om mee om te gaan zonder professionele hulp.

Over het algemeen is overgeven tijdens een ayahuasca-ceremonie een veel voorkomende ervaring en kan het als onderdeel van de helende processen worden beschouwd. Ayahuasca bevat krachtige psychoactieve stoffen die sterke fysiologische en psychologische effecten op het lichaam en de geest kunnen hebben. De misselijkheid en braken kan worden veroorzaakt door de aanwezigheid van de MAOi. MAOi verstoren de werking van sommige nodige processen in het lichaam, wat het begrijpbaar maakt dat het lichaam een aversie heeft tegen deze stoffen.

Ja, er zijn meerdere mensen overleden als gevolg van het gebruik van ayahuasca. Het is belangrijk om te benadrukken dat ayahuasca, indien correct bereid en gebruikt onder begeleiding van ervaren en getrainde sjamanen, over het algemeen als veilig wordt beschouwd. Echter, als het op een onjuiste manier bereid wordt, of als het misbruikt wordt door onwetende of onervaren gebruikers, kan het ernstige fysieke en psychologische schade toebrengen en zelfs dodelijk zijn.

In sommige gevallen waren de doden te wijten aan de interactie tussen ayahuasca en andere geneesmiddelen of gezondheidsproblemen van de gebruiker. In andere gevallen was de dood het gevolg van gebrek aan toezicht, verkeerde dosering of verkeerde bereiding van de ayahuasca. Het is daarom essentieel om het gebruik van ayahuasca alleen te overwegen onder strikte en veilige omstandigheden.

Voor de Nederlandse wet is ayahuasca een harddrug. Het staat in de opiumwet op lijst 1 en is daarom illegaal.

Ayahuasca wordt traditioneel gemaakt van twee hoofdingrediënten: de Banisteriopsis caapi liaan en de bladeren van de Psychotria viridis plant. De liaan bevat MAO-remmers, terwijl de bladeren dimethyltryptamine (DMT) bevatten. De combinatie van deze twee planten resulteert in de psychedelische Ayahuasca-brouwsel. Soms worden ook andere planten gebruikt die DMT bevatten zoals Acacia confusa, Acacia obtusifolia of Mimosa hostilis (Jurema).

Ja, er zijn gevallen bekend waarin ayahuasca kan leiden tot een psychose. Hoewel ayahuasca doorgaans veilig wordt geacht wanneer het wordt toegediend onder begeleiding van een ervaren sjamaan of facilitator, zijn er gevallen bekend waarin het gebruik ervan heeft geleid tot een acute psychose. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder onverwachte reacties op de psychoactieve stoffen, gevoeligheid van de persoon, zijn psychologische geschiedenis en/of onvoldoende voorbereiding of begeleiding tijdens de ceremonie.

Ayahuasca wordt bijna altijd als thee gebrouwen. Slechts in een paar gevallen is de ayahuasca zo erg ingedikt of verwerkt zodat we het geen thee kunnen noemen. Het is dus bijna altijd een thee, helemaal volgens de oude tradities.

Ja, ayahuasca therapie bestaat. Deze vormen van therapie worden echter niet erkend als medische behandelingen. Wij verwachten dat in Nederland ayahuasca therapie pas op een legale manier mogelijk wordt nadat MDMA en psilocybine eerst worden erkend als medische behandeling.

Een ayahuasca ceremonie wordt als spiritueel beschouwd omdat het een diepe verbinding mogelijk maakt tussen het individu en het universum, de natuur en de gemeenschap. De ervaring kan zeer intens zijn en kan gevoelens van verbondenheid, inzicht en transformatie teweegbrengen. De ceremonie wordt ook vaak omringd door rituelen en symbolische acties die de gemeenschap en de connectie met de geestelijke wereld en de natuur versterken. Het geheel van deze elementen maakt een ayahuasca ceremonie een belangrijk spiritueel ritueel voor veel mensen die op zoek zijn naar een dieper begrip van zichzelf en hun relatie tot het universum.