Histamine en hooikoorts

Voor vele mensen is met de start van de lente ook de start van het hooikoorts seizoen. Kriebelende ogen, dichte neuzen. Erg onhandig en vervelend. Er zijn veel middeltjes op de markt om het te verlichten. Maar wist je dat je histamine nodig hebt en het overschot op een natuurlijk manier kunt verlagen?

Histamine is een stof die het lichaam zelf aan kan maken. Het speelt een rol bij de maagzuurproductie, het immuunsysteem en bij het slapen. Tevens fungeert het als neurotransmitter en is het een signaalstof van het centrale zenuwstelsel. Veel histamine zit in de mestcellen, welke een belangrijke functie binnen je immuunsysteem hebben. Deze mestcellen zitten in het weefsel wat contact maakt met de buitenwereld zoals je huid, longen en spijsverteringskanaal. Het is pas de binnenkant wanneer het door de darmwand je lijf in gaat. Naast de mestcellen komt er ook histamine voor in je hersenen.

paardenbloem histamine e1681139034928 -Histamine intolerantie en voeding

Klachten

Zodra er een allergische reactie optreedt, komt er veel histamine vrij, verhoogt de lokale bloedtoevoer en verhoogt de doorlaatbaarheid van de vaatwanden. Stollingsfactoren kunnen daardoor makkelijker naar het bloedvat om de beschadigde weefsels te herstellen. Wanneer er een overschot aan histamine niet wordt verdragen spreek je van een histamine intolerantie. De hoogte van de drempel om tot een overschot te komen is bij iedereen verschillend. Het is niet zo dat je allergische of gevoelig bent, maar puur dat er teveel aanwezig is in je lichaam. Klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn hoofdpijn en migraine, maar ook:

 • Hartkloppingen
 • Misselijkheid, braken
 • Slapeloosheid
 • Darmkrampen, diarree
 • Niezen
 • Duizeligheid
 • Jeukende huid
 • Verstopte neus, loopneus, benauwdheid
 • Warmte en roodheid

Oorzaken

Normaal wordt het afgebroken door de enzymen MAO, DAO en NMT. Bij sommige mensen gebeurt dit onvoldoende. Een oorzaak kan zijn dat door genetische veranderingen er minder van deze enzymen wordt aangemaakt. Problemen in de darmen hebben hier ook invloed op. Ook kan bepaald medicijngebruik (zoals dihydralazine, isoniazid, clavulaanzuur, promethazine, verapamil, metoclopramide en ambroxol hydrocholoride) of alcoholgebruik ervoor zorgen dat het DAO-enzym in verminderde mate wordt aangemaakt.

Andere DAO-blokkers zijn:

 • Koffie
 • Energydranken
 • Thee (zwart, groen, yerba mate)

Vitamine B6 en vitamine C werken nauw samen met het het DAO-enzym. Wanneer deze 2 vitamines in onvoldoende mate aanwezig zijn, zal het histamine level stijgen. Door een verminderde aanmaak blijft er teveel histamine in het bloed.

Oorzaken kunnen zijn:

 • Allergieën
 • Ontstekingen
 • SIBO / onevenwichtige darmflora
 • Coeliakie
 • Voedingsmiddelen
 • Langdurig gebruik van histamineblokkers
 • Mastocytose; hierbij zijn er teveel mestcellen aanwezig.

Mensen die antihistaminica voorgeschreven krijgen, merken een vermindering van de huidige klachten. Maar tegelijkertijd kan dit invloed hebben op de productie van maagzuur. Brandend maagzuur is hiervan een gevolg. In de meeste gevallen is er hier sprake van een maagzuurtekort in plaats van een overschot. Maagzuurremmers zoals Rennies of dergelijke middelen, verhelpen het brandend maagzuur, maar verhinderen daarmee ook een goede voedselvertering. Je merkt, alles hangt met elkaar samen. Met het anti histamine dieet is er een mogelijkheid om de klachten te verminderen zonder medicijngebruik. Door een voedingspatroon met weinig histamine resulteert dit automatisch in een lager histamine niveau.

Histaminerijke voeding

  
VleesVarken, lam, wild, lever. Droge worstsoorten: ham, salami, cervelaat
VisMakreel, tonijn kabeljauw, haring, sardines, schaal- en schelpdieren (ook kroepoek). Vis uit blik
ZuivelSchimmelkazen, kwark, oude kaas, karnemelk, yoghurt, zure room, crème fraiche
Groente / fruitTomaten, zuurkool, spinazie, bieten, soja. Aardbeien, frambozen, kiwi, ananas, meloen, avocado, grapefruit, olijven
Kruiden / specerijenVanille, kruidnagel, komijn, koriander, kervel, gember, nootmuskaat, kaneel, chilipoeder, soja
DrankAlcoholische dranken, koolzuurhoudende drankjes
DiversChocolade, drop, menthol. Gistrijke voeding
Gedroogd fruitRozijnen, pruimen, dadels, vijgen
Gefermenteerde voedingKimchi, zuurkool, kombucha, augurken

Histamine vrijmakende voeding

DiversenAlcohol, suikers
Fruit / citrusvruchtenBananen, aardbeien, ananas, druiven, kiwi, mango, papaja, vijgen, citroen, limoen, grapefruit, sinaasappel
EiEiwit
Zuivel 
Noten en zaden 
VleesVarkensvlees
GroenteVerse spinazie, rode bieten, tomaat
Tarwe 
Kunstmatige toevoegingenE102. E104, E110, E122 t/m E124, E128, E154, E155, E180, E249 t/m E252, Glutamaten E621 t/m E625 

Voeding laag in histamine (uitgezonderd de bovengenoemde)

Vers biologisch gras gevoerd vleesUitgezonderd zijn de bovengenoemde
Verse wild gevangen vis 
Verse groenten Wortels, bloemkool, broccoli, komkommer, zoete aardappel, pompoen, pastinaak, asperge, andijvie, boerenkool, ui, knoflook etc..
Vers fruit Appels, bessen
Zuivel / vervangersJonge kaas, kokosmelk, hennepmelk, amandelmelk, rijstmelk
BelegPindakaas, honing, appelstroop
GranenGlutenvrij: rijst, quinoa, boekweit, havermout
EiEidooier
Kruiden / specerijenVerse kruiden en specerijen
OlieOlijfolie, kokosolie

*Deze lijsten bevatten niet het gehele aanbod aan voedingsmiddelen. Maar geven een uitgebreide indicatie.

Histamine arm dieet

Wanneer je aan de slag wilt om je histamine te verlagen is het belangrijk dat je voeding zo vers mogelijk moet zijn. Hoe langer je iets bewaard, des te hoger het histamine gehalte. Rauw vlees, vis en gevogelte dragen bepaalde bacteriën met zich mee die het voedsel fermenteren, waarbij histamine een bijproduct is. Om de natuurlijke toename te bestrijden kun je voedsel vers kopen en dezelfde dag verwerken door het te koken of in te vriezen. Het schema is bedoeld om je bewust te maken. Niet om allerlei restricties op te leggen. Wanneer je een product eet, geniet er dan met volle teugen van. 

Er is in dit artikel geen rekening gehouden met de invloed van de producten op andere processen in het lichaam. Er is puur gekeken naar de hoeveelheid histamine in het product of wat de aanmaak stimuleert. Een voedingspatroon met weinig histamine kan klachten in één week verlichten. Het is echter een oplossing voor de korte termijn. Het opsporen van het onderliggende probleem en daar de oorzaak van is van belang om de intolerantie definitief kwijt te raken. Voor het verlichten van hooikoortsklachten is het spoelen van je neus en holtes aan te raden. Je kunt hiervoor een Rhinohorn gebruiken die verkrijgbaar is bij diverse drogisten of online.

Persoonlijke begeleiding

Wil je meer informatie over het antihistamine dieet, een maagzuurtekort of het verbeteren van je darmgezondheid, e-mail naar Janneke@triptherapie.nl. Ook ter voorbereiding op een mooie psychedelische sessie hebben deze onderdelen invloed. Deze zullen we altijd meenemen in een persoonlijk leefstijlplan dat we voor je aanmaken op basis van de intake.