Wat is tyramine?

Tyramine is een monoamine die bijvoorbeeld voorkomt in oude kaas en andere producten. Tyramine kan ontstaan onder invloed van bacteriën. bacteriën vormen het uit het aminozuur tyrosine, wat een bouwsteen is van diverse eiwitten. In producten met proteïnen/eiwitten die bewaart worden of die gerijpt worden, neemt het tyraminegehalte toe door het afbreken van tyrosine naar tyramine. Daardoor bevat oude kaas veel meer tyramine dan jonge kaas. Andere bewerkingen van voedsel, waaronder fermentatie, gisting en roken zorgen voor een toename van het tyraminegehalte.

Tyramine -Tyraminebeperkt dieet
Van aminozuur tyrosine naar tyramine door bijvoorbeeld bacteriën

Tyramine speelt een rol in de regulering van de bloeddruk. Een teveel aan tyramine in je bloed kan een hoge bloeddruk veroorzaken, met klachten als hoofdpijn tot gevolg. Normaal krijg je daar geen last van, omdat bepaalde enzymen tyramine afbreken. Deze enzymen hebben de verzamelnaam monoamino-oxidase, afgekort MAO.

MAO-remmers

Bepaalde medicatie remmen de werking van monoamino-oxidase af. Deze klassieke oftewel niet-selectieve MAO-remmers worden voorgeschreven tegen depressies en angststoornissen als andere antidepressiva niet werken. Gebruik je deze medicatie, dan breekt je lichaam de tyramine uit voedsel onvoldoende af.

Eet je producten waarin tyramine zit in combinatie met deze medicijnen, dan wordt de concentratie tyramine in je bloed te hoog. Hierdoor kan je bloeddruk in korte tijd enorm stijgen, wat gepaard kan gaan met stekende hoofdpijn en in het ernstigste geval een hersenbloeding. Dit wordt wel de ‘kaasreactie’ genoemd. Bij niet-selectieve MAO-remmers moet je daarom een strikt tyraminebeperkt dieet volgen. De behandelend arts en een diëtist kunnen je daarbij helpen. Tegenwoordig zijn er ook selectieve MAO-remmers waarbij je minder hoeft uit te kijken met tyramine, je moet dan alleen oppassen met grote hoeveelheden oude kaas.

Kaassyndroom

Niet alleen patiënten die MAO-remmers slikken, ondervinden problemen na het binnenkrijgen van tyramine. Sommige mensen krijgen stekende hoofdpijn of een migraineaanval na het eten van producten die veel tyramine bevatten. Zij lijden aan het zogenaamde ‘kaassyndroom’. Lastig, maar niet gevaarlijk zoals de kaasreactie bij MAO-remmer-gebruikers. 

Tyraminebeperkt dieet volgen voor triptherapie

Als wij u aanraden om een tyramine beperkt dieet te gaan volgen met een triptherapie in het verschiet dan komt dat door het volgende principe. Tyramine, serotonine, dopamine, psilocine zijn voorbeelden van monoaminen die allemaal worden afgebroken door monoamino-oxidase. Als u in de dagen voor de triptherapie veel tyramine in uw dieet heeft, zal uw lichaam daarop reageren en meer MAO beschikbaar maken. Het hogere MAO gehalte corrigeert de te hoge tyraminegehalte zodat uw geen fysieke klachten krijgt. Ondertussen laat de verhoogde MAO activiteit ook meteen uw serotonine- en dopaminegehalte dalen, wat een down effect geeft. Zodra u een triptherapie met psilocybine doet zal het lichaam psilocybine omzetten naar de monoamine psilocine en ook deze wordt gedeeltelijk en sneller afgebroken door de hoge MAO-gehalte. Met een tyraminebeperkt dieet zorgen we er dus voor dat de triptherapie beter werkt doordat psilocine minder snel wordt afgebroken.

chemische structuur psilocybine psilocine en Serotonine -Tyraminebeperkt dieet
Psilocine en serotonine zijn ook monoaminen die worden afgebroken door MAO

Waar zit tyramine in?

Wij raden u aan om een aantal producten te vermijden gedurende de 2 a 3 dagen voor de triptherapie.

Hierbij ons advies ten aanzien van voeding:

 • Fruitsoorten: Geen beperking
 • Groente: Geen zuurkool
 • Kruiden: Geen zoethout, Sint-Janskruid en ginseng.
 • Vlees: Geen rauwe, gerookte of met kaas bereidde vlees- en vissoorten.
 • Gesneden vleeswaren: Geen gesneden en bewerkte vleeswaren
 • Zuivel: Geen kaas, geen ongepasteuriseerde melk
 • Zeevruchten: Geen trassie
 • Noten: Geen beperking
 • Brood: Geen zuurdesembrood
 • Sojaproducten: Geen tempé, sojasaus (ketjap), vissaus, Tamri en worchestershiresaus
 • Drinken: Geen kruidenthee met Sint-Janskruid en/of zoethout.
 • Alcoholische dranken. Geen alcoholische dranken.
 • Gist: Geen Marmite, Tartex, biergist, brooddrank en maggi.
 • Kant en klaar: Alle niet verse maaltijden zijn af te raden. Zelfs uw eigen kliekjes moeten snel worden afgekoeld en binnen 24 uur worden opgemaakt.

Eet zo weinig mogelijk bewerkte voeding en ga altijd voor de meest verse producten. Zelf eten bereiden van verse producten is in meerdere opzichten veel gezonder en zal bijdragen aan een algehele verbetering van uw (mentale) gezondheid.

Andere zaken voor de tripsessie

In de twee weken voor triptherapie mag er beslist geen drugs worden gebruikt. Het gebruik van MAO remmers en andere psychoactieve medicatie dient eerst afgebouwd te worden.Tevens kan tijdens de aanloop naar de tripsessie beter niet worden gerookt.

Via de link meer informatie over medicatie in combinatie met triptherapie en waarom afbouwen handig is.