Psilocybine

Paddenstoelen met psilocybine worden van oudsher gebruikt voor verschillende redenen. De laatste tijd krijgt psilocybine veel aandacht vanuit de medische wetenschap en zijn er veel onderzoeken die zich richten op de combinatie psilocybine en depressie. In dit artikel leggen we de geschiedenis van psilocybine-gebruik uit en omschrijven we je via Triptherapie legaal een psilocybine-sessie kunt doen binnen de Nederlandse grenzen.

Table of Contents

Een oud medicijn opnieuw uitgevonden

Er is bewijs gevonden dat Europeanen al zeker 6000 jaar terug paddo’s gebruikten voor psychedelische therapie en religieuze rituelen. Het gebruik ervan was zelfs zo normaal dat er zelfs in Bijbelse afbeeldingen uit de oudheid paddo’s afgebeeld zijn en er teksten in de Bijbel toegewijd zijn aan paddo’s.

In de geschiedenis van de mens zijn psilocybine bevattende paddo’s gebruikt tijdens rituelen van gelovigen om dichter tot god en dichter tot elkaar te komen. In andere gebieden, zoals de amazone, worden psychedelica zoals de magische paddenstoelen, tevens gebruikt om contact te maken met de zielen van overledenen. Ook werden de paddo’s geroemd om de helende eigenschappen die al van oudsher werden toegekend aan het gebruik van deze ‘medicijnen’ uit de natuur.

psilocybine therapie met paddo's

Paddo's zijn illegaal geworden

Paddo’s zijn na lange tijd van verantwoord gebruik binnen een psychedelische ceremonie uiteindelijk illegaal geworden. Dit gebeurde helaas door een paar ongelukkige incidenten waarbij de setting niet goed was of waarbij er sprake was van een mix van drugs en alcohol. Dit fenomeen van het criminaliseren van  eeuwenoude ‘plantmedicijnen’ heeft wereldwijd plaatsgevonden en heeft de afgelopen 50 jaar tot grote veranderingen geleid. Helaas hebben de Verenigde Staten hierin een voorbeeldfunctie gehad, waarbij het verbod op paddo’s in 1970 werd ingevoerd als onderdeel van de Controlled Substances Act. Hoewel deze wetgeving bedoeld was om drugs en misdaad te verminderen, heeft het alleen maar geleid tot meer problemen en onbegrip rondom psychedelische stoffen. In Nederland zijn paddo’s in 2009 illegaal geworden in een poging om overlast door paddo-gebruikende toeristen in Amsterdam te verminderen. Het verbod werd gesteund na enkele ongevallen waarbij paddo-gebruik de schuld kreeg, hoewel het niet vaststond dat het door paddo-gebruik kwam.

Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de geneeskrachtige werking van paddo’s en wordt er gepleit voor een verandering in de wetgeving. Laten we hopen dat paddo’s binnenkort weer wereldwijd op een verantwoorde wijze kunnen worden gebruikt voor therapeutische doeleinden.

De terugkeer van de paddo?

Er zijn de laatste jaren vele onderzoeken positief afgerond rondom psychedelische therapie waarbij psilocybine als meest onderzocht psychedelicum met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Voornamelijk bij depressies en verslavingen biedt begeleidende therapie zeer veel potentieel.

Bij psilocybine therapie wordt gebruik gemaakt van psilocybine, wat ook de belangrijkste stof is in paddo’s en truffels. De uitkomsten van de onderzoeken naar psilocybine geven meer uitsluitsel wat paddo’s kunnen betekenen voor de (mentale) gezondheid. Indien psilocybine erkend gaat worden als medicijn, hoeft het niet te betekenen dat daarmee de magische paddenstoelen weer legaal worden. Onze overheid zou ervoor kunnen kiezen dat alleen psilocybine wordt voorgeschreven bij bepaalde indicaties. Of paddo’s legaal worden of illegaal vragen is dus nog even de vraag.

Recent onderzoek naar psilocybine

Twee belangrijke recente onderzoeken naar psilocybine toont aan dat psilocybine ontstekingsremmende eigenschappen heeft, wat goed nieuws kan zijn bij auto-immuunaandoeningen zoals Reuma, MS, Crohn en Hashimoto. Auto-immuunaandoeningen ontstaan wanneer het immuunsysteem per ongeluk gezonde cellen en weefsels aanvalt, wat leidt tot ontstekingen en schade aan het lichaam.

Psilocybine kan de ontstekingsreactie in het lichaam verminderen door de productie van pro-inflammatoire cytokines, zoals TNF-alfa, IL-6 en CRP, te verminderen. Deze cytokines spelen een belangrijke rol bij het veroorzaken en in stand houden van ontstekingen in het lichaam.

Door de ontstekingsreactie te verminderen, kan psilocybine mogelijk de symptomen van auto-immuunaandoeningen verminderen en de progressie van de ziekte vertragen. Dit kan leiden tot een verbetering van de kwaliteit van leven voor mensen met deze aandoeningen.

Legale psilocybine therapie

Zowel gesynthetiseerde psilocybine als paddo’s zijn illegaal in Nederland. Toch kunnen we in Nederland wel psilocybine sessies aanbieden. Een legaal alternatief is beschikbaar in de vorm van magische truffels. Deze truffels bevatten dezelfde werkzame stoffen als paddo’s, namelijk psilocybine en psilocine. Psilocybine therapie kan dus worden uitgevoerd met behulp van de truffels. Deze constructie van psilocybine therapie is momenteel alleen binnen de Nederlandse grenzen mogelijk. Voor personen uit het buitenland, zoals België en Duitsland, is het echter wel legaal om psychedelische therapie in Nederland te ondergaan. Lees meer over deze truffel therapie via de knop.