Flauwte
Een flauwte of flauwvallen is een plotseling, kort verlies van het bewustzijn veroorzaakt door een tijdelijke afname van de doorbloeding van de hersenen. Een flauwte kan een reactie zijn op pijn, uitputting of emotie (bijvoorbeeld angst of bloed zien). Het komt ook voor bij slachtoffers die lang rechtop staan of stilzitten (zeker in een warme omgeving).
Wat stel je vast?
- Zwakte en misselijkheid.
- Bleekheid.
- Zweten en koude huid.
- Het slachtoffer ziet zwarte vlekken voor de ogen.
- Bewustzijnsverlies (wegraking) en vallen.
Wat doe je?
Als je zeker weet dat je met een flauwte (zonder bewustzijnsverlies) te maken te hebt:
- Probeer wegraking te voorkomen door het slachtoffer 10 minuten op de grond te laten liggen.
- Als het slachtoffer niet opknapt van het liggen bel je de huisarts of spoedpost van de huisartsen.
- Bel of laat 1-1-2 bellen bij bewusteloosheid; zet de telefoon op de luidspreker.
- Zorg voor frisse lucht en maak eventueel knellende kleding los.
- Til eventueel de benen op (30-60 graden) als zeker is dat er geen trauma heeft plaatsgevonden. Optillen van de benen zorgt voor bloedtoevoer naar de hersenen en kan helpen om sneller op te knappen. De benen mogen alleen opgetild worden als er geen sprake is van letsel.
Bij een flauwte is vaak geen sprake van een plotselinge bewustzijnsverlies. Als het slachtoffer ligt, komt hij al snel bij en knapt op. Je hoeft dan niet te bellen naar de huisarts of spoedpost van de huisartsen. Je hebt immers voorkomen dat iemand het bewustzijn verliest. Als het slachtoffer bijkomt, laat hem dan na een tijdje geleidelijk rechtop zitten. Indien het slachtoffer zich opnieuw flauw begint te voelen, leg hem dan weer plat.
Flauwte met bewustzijnsverlies
Als je zeker weet dat je met een flauwte met bewustzijnsverlies te maken te hebt:
- Begeleidt het slachtoffer zo mogelijk naar de grond.
- Bel 1-1-2. Je kan, als er met zekerheid sprake is van een flauwte, eerst wachten met het bellen van 1-1-2 om te beoordelen of het slachtoffer opknapt van het liggen.
- Bel alsnog 1-1-2 als het slachtoffer niet binnen 2 minuten opknapt.
- Eventueel de benen optillen (30-60 graden) als zeker is dat er geen trauma heeft plaatsgevonden. Optillen van de benen zorgt voor bloedtoevoer naar de hersenen en kan helpen om sneller op te knappen. De benen mogen alleen opgetild worden als er geen sprake is van letsel.
Als 1-1-2 al gebeld is, kan de meldkamercentralist besluiten om de al uitgestuurde ambulance niet door te laten rijden. Als de situatie van het slachtoffer door het liggen niet verbetert, is er iets anders aan de hand (denk een hartritmestoornis of shock door een zwakke buikslagader).
Flauwvallen voorkomen
Bij een dreigende flauwte is vaak geen sprake van een plotselinge wegraking. Soms voorkom je een wegraking door tegendruk te geven. Dit zorgt voor betere bloedtoevoer naar de hersenen en kan helpen om sneller op te knappen.
- Laat het slachtoffer hurken.
- Laat het slachtoffer zijn benen kruisen en de been-, buik- en bilspieren spannen.
- Het slachtoffer kan ook proberen zijn benen op te tillen als het slachtoffer zit of ligt.
- Als hurken of beenoefeningen niet mogelijk zijn, kun je ook de armspieren laten spannen. Laat dan de ene hand de andere vast pakken en trek de armen in tegenovergestelde richting.